Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα «απόνερα» των αλλαγών του MSCI

Ποιες είναι οι νέες σταθμίσεις για τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece. Ο κινεζικός δάκτυλος και τα μηνύματα που στάλθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η εικόνα μέχρι την 31η Μαΐου.

ΧΑ: Τα «απόνερα» των αλλαγών του MSCI

«Καραμπόλες» δημιουργούνται σε μεγάλο αριθμό τίτλων, μετά την ανακοίνωση της διαγραφής της Folli Follie Group από τον δείκτη MSCI Global Standard Greece. Είναι ενδεικτικό ότι μέρος της αγοράς θεωρούσε ως δεδομένη την έξοδο αλλά, στον αντίποδα, μια μικρή μειοψηφία θεωρούσε απίθανη αυτή την εξέλιξη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η Wood & Company είχε ωστόσο εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η Folli Follie Group θα αποχωρούσε από τον δείκτη MSCI, ωστόσο δεν υπήρξε προσθήκη της Motor Oil, όπως προέβλεπε. Η αγορά εκτιμάει ότι οι εκροές για τη Folli Follie Group μπορεί να κυμανθούν από τα 12-17 εκατ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, δεν είναι ευκρινές αν το χθεσινό συνολικό «άδειασμα» στην αγορά και ειδικά στις τρεις τράπεζες πλην Alpha Βank συνδέεται αποκλειστικά με τις αλλαγές στις σταθμίσεις του MSCI ή και στα stress test και την επίσκεψη της κ. Νούι. Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η αγορά έχει πριμοδοτήσει σημαντικά μόνο την Αlpha Βank, με κέρδη 4% και λιγότερο τη Eurobank, με 1% περίπου.

Στον αντίποδα, έχει «τιμωρήσει» με -6% την Εθνική Τράπεζα και -14% την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ανακοινώσει ήδη και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. Επίσης, νευρικότητα έχει επικρατήσει και στους άλλους τίτλους του MSCI Greece αφού π.χ. ο τίτλος του ΟΤΕ σημειώνει πτώση 3% στην εβδομάδα και βρέθηκε χθες και κάτω από 11 ευρώ έως τα 10,92 ευρώ.

Σε όρους MSCI, η σημαντική αύξηση της στάθμισης των κινεζικών μετοχών -ανεβαίνει ο αριθμός κατά 302 εταιρείες- επίσης μπορεί να προκαλέσει συνολικά μείωση της στάθμισης σε σημαντικό αριθμό χωρών στον δείκτη MSCI EM και αυτό μπορεί να εξηγεί την κατάσταση.

Οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων από πλευράς emerging funds στον δείκτη MSCI Greece εκτιμάται ότι θα ενισχύουν την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και τα πακέτα μετοχών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρο consensus για το τι τελικά θα συμβεί στη συνεδρίαση της 31/5, που θα λάβουν χώρα οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece. Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν 6,7 εκατ. ευρώ συναλλαγές σε πακέτα και αφορούσαν τις μετοχές των ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Αρνητική έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το ότι δεν τοποθετήθηκε καμία άλλη ελληνική μετοχή στον δείκτη MSCI Global Standard στη θέση της Folli Follie Group, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο εταιρείες που υπερπληρούν τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που θέτει ο οίκος MSCI. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι στην επόμενη αναθεώρηση που θα λάβει χώρα στις 13 Αυγούστου 2018 δεν θα υπάρξουν εκ νέου αλλαγές ή και προσθήκες, αφού το τοπίο θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο στην εγχώρια αγορά.

Η προσθήκη της Folli Follie Group στον μικρότερο δείκτη MSCI και η προσθήκη της ΓΕΚ Τέρνα προκαλούν εμμέσως την έξοδο των Ελληνικών Πετρελαίων από το Small Cap και θα επηρεάσουν επίσης και τα ποσοστά συμμετοχής των υπόλοιπων εταιρειών.

Η πρώτη αντίδραση στο ταμπλό του Χ.Α. για τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν αρνητική με πτώση 3,7% για τον τίτλο και με αυξημένες συναλλαγές. Αντίθετα, για την ΓΕΚ Τέρνα, το πρόσημο ήταν θετικό +1,6%, με επίσης σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές από ό,τι ο μέσος όρος των τελευταίων 30 ημερών. Οι πιθανές εκροές - εισροές δεν μπορούν να υπολογιστούν αφού εκτός από τις αναδιαρθρώσεις των παθητικών χαρτοφυλακίων, υπάρχουν και πολλά ενεργητικά χαρτοφυλάκια που επηρεάζονται επίσης από τις αλλαγές.

Πλέον η Alpha Βank παίρνει την πρώτη θέση σε όρους στάθμισης από τον ΟΤΕ, ενώ συνολικά αυξάνεται το βάρος των τραπεζών στον δείκτη έναντι των υπόλοιπων εταιρειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του MSCI, οι νέες σταθμίσεις των 8 τίτλων που απαρτίζουν πλέον τον μεγάλο δείκτη MSCI Greece από την 1η Ιουνίου είναι οι ακόλουθες:

Αlpha Βank: Αύξηση στάθμισης στο 18,9% από 16,8%.
Eurobank: Αύξηση στάθμισης στο 12,1% από 10,3%.
Εθνική Τράπεζα: Αύξηση στάθμισης στο 11,8% από 11,6%.
Τράπεζα Πειραιώς: Μείωση στάθμισης στο 6,2% από 6,4%.
ΟΤΕ: Μείωση στάθμισης στο 18,3% από 19,1%.
ΟΠΑΠ: Μείωση στάθμισης στο 13,7% από 14,9%.
Jumbo: Μείωση στάθμισης στο 9,6% από 10%.
ΤΙΤΑΝ: Μείωση στάθμισης στο 6,3% από 7%.
Folli Follie Group: Μείωση στάθμισης από 3,98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v