Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απαντήσεις στο γρίφο των ελληνικών τραπεζών

Τι «αποκάλυψαν» τα εξάμηνα των εγχώριων τραπεζών. Τα ισχυρά και αδύναμα σημεία και το αγκάθι των κόκκινων δανείων. Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις και ποιες είναι οι τιμές-στόχοι για τις τέσσερις μετοχές του κλάδου.

Οι απαντήσεις στο γρίφο των ελληνικών τραπεζών

H θύελλα που έπληξε τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πλην των γνωστών αιτίων (αναδυόμενες αγορές κ.λπ.), είχε μια νέα αφορμή: τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α΄ εξάμηνο του 2018.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά εκτίμησε ότι τα μέτωπα για συστημικές τράπεζες παραμένουν... ανοικτά και, παρά τις προσπάθειες σε μια σειρά από κομβικά σημεία, δεν έχουν κατορθώσει να αναστρέψουν πειστικά την εικόνα που τις χαρακτηρίζει τα τελευταία έτη. Έτσι, ο (κομβικός γενικά) τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο των επενδυτών, παραμένοντας ένα αίνιγμα που, αν απαντηθεί επιτυχώς, θα αλλάξει και την εικόνα ολόκληρης της αγοράς.

Οι εγχώριες τραπεζικές αξίες βρέθηκαν σε συνθήκες συνεχούς sell off μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το α΄ εξάμηνο του έτους. Χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές προβαίνουν σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, αφού που το μείγμα που δημιουργούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, η πορεία των ελληνικών ομολόγων, το κλίμα στην Τουρκία και τις λοιπές αναδυόμενες αγορές, καθώς και η υπόθεση της Ιταλίας, δεν επιτρέπουν στις μετοχές τους να πάρουν ανάσα από τις πιέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέλη Ιουλίου η μετοχή της Alpha Bank έκανε πράξεις στα 1,80 ευρώ και πλέον βρίσκεται στα 1,40 ευρώ με πτώση που ξεπερνάει το 20%, η Eurobank από τα 0,88 ευρώ βρίσκεται στα 0,66 ευρώ με πτώση 23%, η Εθνική Τράπεζα από τα 2,80 ευρώ στα 1,98 ευρώ και πτώση 25% και, τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς από τα 2,70 ευρώ υποχώρησε στα 2,08 ευρώ με πτώση 23%.

Στον μήνα που διανύουμε, οι συστημικές τράπεζες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους στόχους μείωσης των NPEs και των NPLs κατά την τριετία 2019-21 στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM - Single Supervisory Mechanism). Τα πλάνα τριετίας θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και θα υποβληθούν επισήμως τον Μάρτιο του 2019, όταν θα πραγματοποιηθεί η υποβολή από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η εκτίμηση τα αγοράς είναι ότι οι στόχοι στο τέλος του 2021 για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα πρέπει να οδηγούν πέριξ του 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με μικρές κατά περίπτωση διαφοροποιήσεις.

Από τη στιγμή που μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βελτίωση που καταγράφεται επί των ρυθμισμένων δανείων παραμένει χαμηλή, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι εκποιήσεις εξασφαλίσεων και η σταδιακή αύξηση των νέων χορηγήσεων. Σε αυτό πλαίσιο, άλλωστε, οι τράπεζες δρομολογούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 7 διαγωνισμούς πώλησης για χαρτοφυλάκια δανείων ονομαστικής αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Τι δείχνουν τα εξάμηνα

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τα σημαντικότερα σημεία είναι:

-Η αδυναμία στα έσοδα από τόκους της Εθνικής Τράπεζας πλέον είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί, αφού η επίδοσή της τοποθετείται στα 276 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο έναντι 459 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 356 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και 349 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.

-Η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο, υπερέχει στην επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs και προχωρά σε ακόμη δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019.

-Οι προβλέψεις της Alpha Bank στα 314 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο και το guidance για συνέχισή τους σε υψηλά επίπεδα όλη τη χρονιά είναι σημαντική.

-Η Eurobank συνέχισε να μειώνει τα λειτουργικά κόστη της και προ φόρων εμφάνισε για ακόμα ένα τρίμηνο την καλύτερη επίδοση από τις τέσσερις τράπεζες.

-Η πιθανότητα μηδενισμού του ELA είναι πλέον πολύ πιθανή, με την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς να το έχουν επιτύχει, ενώ οι Alpha και Eurobank διαθέτουν 1,1 δισ. και 1,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

-Τέλος, αθροιστικά οι τέσσερις τράπεζες ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, αυξάνοντας, την υπέρβαση που εμφανίζουν από την περσινή χρονιά.

Οι νεότερες προβλέψεις

Μετά τα αποτελέσματα, οι αναλυτές προχωρούν σε μειώσεις τόσο στα συνολικά έσοδα όσο και στα καθαρά κέρδη, με τη Eurobank να ξεχωρίζει θετικά από τις άλλες τρεις τράπεζες:

-Για την Alpha ο πήχης για τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι στα 1.759 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,5%. Η κερδοφορία τοποθετείται πλέον στα 134 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 180,2 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Την ίδια πτωτική πορεία εμφανίζει και το 2019, οπότε η κερδοφορία προβλέπεται σε 277 εκατ. ευρώ έναντι 318 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

-Για τη Eurobank, τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπονται στα 1,389 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 5%. Η κερδοφορία τοποθετείται πλέον στα 147 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 157 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Για το 2019, η κερδοφορία κινείται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα και προβλέπεται στα 248 εκατ. ευρώ έναντι 246 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

-Για την Εθνική Τράπεζα, ο πήχης για τα καθαρά έσοδα από τόκους έχει υποχωρήσει στα 1,169 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 25%. Η κερδοφορία τοποθετείται πλέον στα 92 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 127 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Πτωτική πορεία εμφανίζει και το 2019, οπότε η κερδοφορία προβλέπεται σε 188 εκατ. ευρώ έναντι 214 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

-Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 1,423 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 15%. Η κερδοφορία τοποθετείται πλέον, με βάση το consensus, σε αρνητικά επίπεδα της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 41 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Πτωτική πορεία, αλλά με θετικό πρόσημο εμφανίζει για το 2019, οπότε η κερδοφορία εκτιμάται σε 123 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οι αποτιμήσεις και οι τιμές-στόχοι

Βασιζόμενοι στις νέες προβλέψεις των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι πλέον έχουν συμπεριλάβει τις μειώσεις στα καθαρά έσοδα, το ζητούμενο είναι τι έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές του ταμπλό αφού στις τελευταίες συνεδριάσεις οι αποδόσεις τους είναι Alpha Βank -19%, Eurobank -13%, Εθνική Τράπεζα -17% και Τράπεζα Πειραιώς -20%.

Πλέον οι δείκτες αποτίμησης διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο στις 0,30 φορές (0,17-0,40) την ενσώματη λογιστική τους αξία (P/ΤBV 2018). Οι δείκτες διαπραγμάτευσής τους παραμένουν οι χαμηλότεροι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και με τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών. Το discount σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από 60% για το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset.

Πιο αναλυτικά, για τη Eurobank ο δείκτης P/TBV για το 2018 έχει κινηθεί στις 0,3 φορές, ενώ ο δείκτης P/E για φέτος προβλέπεται στις 9,9 φορές. Για την Alpha Bank, ο δείκτης αποτίμησης έχει κινηθεί στις 0,3 φορές και ο εκτιμώμενος δείκτης τιμής προς καθαρά κέρδη είναι στις 14,3 φορές για φέτος. Για την Εθνική Τράπεζα, η οποία κινείται στο πάνω εύρος, ο δείκτης P/TBV κινηθεί στις 0,4 φορές και ο δείκτης τιμής προς κέρδη κυμαίνεται φέτος στις 15,7 φορές. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εμφάνιζε τον χαμηλότερο δείκτη P/TBV για το 2018 στις 0,17 φορές, ο δείκτης P/E είναι αρνητικός για φέτος.

Ενδεικτικά, οι τράπεζες του δείκτη Euro Stoxx/Banks αποτιμώνται κατά μέσο όρο σε 0,85 φορές σε όρους P/TBV και 0,81 φορές το 2019, ενώ σε όρους P/E 9,5 φορές φέτος και 8,7 φορές το 2019 με μερισματικές αποδόσεις άνω του 5% και για τα δύο έτη.

Τέλος, οι μέσες τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:

-Για την Alpha, η μέση τιμή-στόχος (median) είναι στα 2,37 ευρώ από 2,60 ευρώ πριν και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 70% από τα τρέχοντα επίπεδα και η σύσταση είναι «buy».

-Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος (median) είναι στα 3,16 ευρώ από 3,55 ευρώ πριν και το περιθώριο είναι 55% από τα τρέχοντα επίπεδα με σύσταση «αγορά».

-Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος (median) είναι στα 1,09 ευρώ από 1,08 ευρώ πριν, με περιθώριο 63% από όσο είναι διαπραγματεύσιμη και στο Χρηματιστήριο, και σύσταση «overweight».

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 3,47 ευρώ από 3,70 ευρώ προγενέστερα και με σύσταση «hold». Το περιθώριο διαμορφώνεται σε 70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v