Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Στα προ κρίσης επίπεδα επέστρεψε η ρευστότητα

Ετοιμες να εκμεταλλευθούν επενδυτικές ευκαιρίες δεκάδες εταιρείες. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τη σχέση δανεισμού προς EBITDA, που δείχνουν ότι η γενική εικόνα είναι ανάλογη αυτής της περιόδου 2008-2009. Αναλυτικοί πίνακες.

Εισηγμένες: Στα προ κρίσης επίπεδα επέστρεψε η ρευστότητα

Σε σαφώς ικανοποιητικά μέσα επίπεδα ρευστότητας -που προσεγγίζουν αυτά που είχαν προηγηθεί της οικονομικής κρίσης- έχουν επανέλθει οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων.

Ειδικότερα, στον δεύτερο πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη των επιδόσεων των εισηγμένων (πλην τραπεζών) εταιρειών σε ό,τι αφορά το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού (βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου), των διαθεσίμων τους, του καθαρού τους δανεισμού (συνολικός δανεισμός μείον ταμείο), του EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και του δείκτη «καθαρός δανεισμός προς EBITDA».

Σε θεωρητική βάση, και με δεδομένο ότι κάθε δείκτης εμφανίζει σειρά μειονεκτημάτων και δεν αποτελεί απόδειξη αλλά απλή ένδειξη:

α) Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA», τόσο ισχυρότερη είναι η ρευστότητα μιας συγκεκριμένης εταιρείας.

β) Μια τιμή του δείκτη χαμηλότερη του 4-4,5 θεωρείται ανεκτή και κατώτερη του 3 σαφώς ικανοποιητική.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, οι εισηγμένες εταιρείες μετά το «χαμηλό» του 2013, βελτίωσαν έως το 2017 (για τέσσερα συναπτά έτη) τη ρευστότητά τους, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης αποκλιμακώθηκε από το αρκετά ανησυχητικό 4,04 στο πολύ ικανοποιητικό 2,34.

Αν και επίσημα στοιχεία για το 2018 δεν υπάρχουν (δεν έχουν δημοσιευθεί τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων), εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα εμφανιστεί περαιτέρω βελτιωμένος, λόγω της ανόδου που προβλέπεται να παρουσιάσει ο παρονομαστής (EBITDA) του κλάσματος, με βάση την εικόνα των επιδόσεων των εταιρειών κατά το πρώτο μισό της περασμένης χρονιάς.

Συνολικότερα, η βελτίωση της ρευστότητας δεν οφείλεται τόσο στη μείωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού (ίσως το 2018 να αυξήθηκε ως ένα βαθμό, λόγω της άνετης πολιτικής χρηματικών διανομών και των υψηλότερων επενδύσεων των εταιρειών), όσο κυρίως στη σημαντική ανάκαμψη των λειτουργικών κερδών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το αθροιστικό EBITDA από τα 5 δισ. ευρώ του 2013 εκτοξεύθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ το 2017 (+70%) και -όπως δείχνουν τα πράγματα- σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το 2018.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ο σημερινός δείκτης «καθαρός δανεισμός προς EBITDA» είναι ισχυρότερος από τους αντίστοιχους των ετών 2008 και 2009 (2,60 και 2,50 αντίστοιχα), από εκείνους δηλαδή που υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, το γεγονός των ισχυρών μέσων επιδόσεων του συγκεκριμένου δείκτη δεν σημαίνει ότι το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα. Αντίθετα, δεκάδες εταιρείες διαφόρων κλάδων χαρακτηρίζονται από το «βαρύ παθητικό τους», δηλαδή από τραπεζικές υποχρεώσεις που είτε εξυπηρετούνται με σημαντικές δυσκολίες, είτε δεν αποπληρώνονται καθόλου, με αποτέλεσμα διοικήσεις εταιρειών και πιστώτριες τράπεζες να βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σαφώς θετική πορεία του μέσου δείκτη ρευστότητας δείχνει πως υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι οποίες έχουν κάθε δυνατότητα και απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μια ελληνική οικονομία που τείνει (ή έστω ελπίζει) να ανακάμψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v