Deutsche Bank: Νέες τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

Ποιες είναι οι νεότερες εκτιμήσεις του οίκου για τις τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι προσδοκίες από τις αλλαγές στο ν. Κατσέλη και η σημασία των προβλέψεων για την κερδοφορία. Πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η διαδικασία μείωσης NPEs.

Deutsche Bank: Νέες τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

Νέες υψηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, στην οποία καταθέτει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα δ' τριμήνου. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση buy για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας. Για την πρώτη ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,9 από 1,5 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στα 37%. Για την ΕΤΕ, δίνει νέο στόχο στα 2,1 ευρώ από 1,4 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται στο 24%. Παράλληλα, δίνει νέα τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ από 0,7 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με το περιθώριο ανόδου στο 7% ενώ διατηρεί σύσταση hold.

Η DB δεν εκδίδει σύσταση για τη Eurobank.

Ο γερμανικός οίκος αναγνωρίζει ότι ο κλάδος μπορεί να βρίσκεται μακριά από την ομαλοποίηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, ενώ υποστηρίζει ότι επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, για την οποία πιστεύει ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων και να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής προσφοράς και της τιμής ζήτησης στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων. «Πιστεύουμε ότι αυτά είναι ενθαρρυντικά σημάδια για έναν κλάδο που ακόμα έχει δείκτες NPEs άνω του 35-45%», αναφέρει. Η κύρια αλλαγή στις εκτιμήσεις προέρχεται από τις προβλέψεις.

Σημειώνει ότι αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς δεδομένου του χαμηλού, σε απόλυτους αριθμούς, ύψους κερδοφορίας του κλάδου, μια μικρή βελτίωση σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε ουσιαστική βελτίωση των κερδών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2019.

Τα αποτελέσματα τριμήνου

Ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν σχετικά σταθερά καθαρά έσοδα από τόκους σε τριμηνιαία βάση, με τη μείωση των περιθωρίων να αντισταθμίζεται από τους βελτιωμένους όρους στα νέα δάνεια.

Ο οίκος αναμένει ότι τα έσοδα από προμήθειες θα αποτελέσουν οδηγό για την αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων στο τρίμηνο, κάτι που αποδίδει στην ισχυρή παραγωγή νέων δανείων.

Σε τριμηνιαία βάση, αναμένει μικρή αύξηση στα κόστη των Πειραιώς και Αlpha Βank, κυρίως λόγω εποχικών παραγόντων, που θα είναι ορατή στα διοικητικά έξοδα, ενώ για την Εθνική αναμένει κέρδη από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο.

Σε γενικές γραμμές, αναμένει πτώση στα κέρδη προ προβλέψεων λόγω ζημιών από συναλλαγές, ενώ η σύγκριση σε ετήσια βάση είναι πιο δύσκολη λόγω της υιοθέτησης του προτύπου IFRS9.

Οσον αφορά στις λειτουργικές τάσεις, η Deutsche Bank αναμένει σταθερότητα σε τριμηνιαία βάση για Πειραιώς και Αlpha Βank, ενώ βλέπει ισχυρές επιδόσεις για την Εθνική, με στήριξη τόσο από τα έσοδα όσο και από τα κόστη.

Τα κόκκινα δάνεια

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι «κλειδί» για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα είναι να «ξεφορτωθούν» ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs). Για το Q4 του 2018, προβλέπει ότι οι τράπεζες θα έχουν μειώσει τα NPEs κατά ένα μέσο 5% στο τρίμηνο και κατά 15% περίπου στο έτος.

Σε απόλυτους όρους, από τη σωρευτική μείωση των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ από τις τρεις τράπεζες που καλύπτει, αναμένει ότι η Πειραιώς θα τα έχει μειώσει κατά 1,7 δισ. ευρώ, η Εθνική κατά 1,1 δισ. ευρώ και η Αlpha Βank κατά 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συνέχιση της τάσης που έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενα τρίμηνα, με την Πειραιώς να εμφανίζεται πιο επιθετική στη μείωση των NPEs.

Ο οίκος εκτιμά ότι και αυτό το τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα έχει λάβει χώρα μέσω διαγραφών.

Σε όρους κάλυψης, αναμένει ότι η Εθνική θα εμφανίζει τους υψηλότερους δείκτες, στο 60%, ενώ η Alpha θα έχει τη χαμηλότερη κάλυψη στο 46% περίπου και η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίζει δείκτη περίπου 48%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v