Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Τα top picks πέντε μεγάλων ΑΧΕ για το 2019

Οι μετοχές που προτείνουν οι Alpha Finance, Εθνική Sec., Euroxx, Pantelakis και Πειραιώς Χρηματιστηριακή και οι τιμές-στόχοι. Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που «υπόσχονται» καλύτερες επιδόσεις. Πώς επηρεάζει η κατάσταση της ευρύτερης οικονομίας.

Μετοχές: Τα top picks πέντε μεγάλων ΑΧΕ για το 2019

 Tο 2019 έχει ξεκινήσει με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ και τα ελληνικά ομόλογα για άλλη μία χρονιά συνεχίζουν ως κορυφαία επιλογή στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Καθώς, όμως, πολλά εσωτερικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, η δυνατότητα της αγοράς να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, σε μια χρονιά που εκ προοιμίου έχει χαρακτηριστεί κομβική, δεν αποτελεί μονοδιάστατη απάντηση.

Βάσει των συστάσεων των Alpha Finance, Εθνικής Χρηματιστηριακής, Euroxx, Pantelakis και Πειραιώς Χρηματιστηριακής, οι κύριες επιλογές για το 2018 είναι οι μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, ΟΤΕ, Ελληνικών Πετρελαίων και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Πιο αναλυτικά:

• Η Alpha Finance θεωρεί ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει χαμηλό, καθώς αμφότερα τα μεγάλα κόμματα είναι υπέρ των συμφωνημένων προγραμμάτων διάσωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, η χρηματιστηριακή περιμένει να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του νικητή. Συνολικά η Ελλάδα φαίνεται πως πέρασε τον κάβο. Η ανάπτυξη αποκαταστάθηκε, η δημοσιονομική απόδοση είναι ενθαρρυντική, τα πολιτικά ρίσκα χαμηλά και μεσοπρόθεσμα το χρέος έχει γίνει πιο διαχειρίσιμο. Περιμένουν ότι, καθώς η οικονομία επεκτείνεται, η ανάπτυξη θα στηρίξει τα κέρδη, ενώ η αυξανόμενη πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» θα πρέπει σταδιακά να μεταφραστεί σε υψηλότερους πολλαπλασιαστές για την ελληνική αγορά μετοχών. Η χρηματιστηριακή έχει ως top picks για το 2019 τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Μυτιληναίου και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή έχει ως top picks για το ελληνικό χρηματιστήριο τις μετοχές του OTE, με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ, ΕΛΠΕ με τιμή-στόχο τα 9,9 ευρώ, Μυτιληναίος με τιμή-στόχο τα 10 ευρώ και Jumbo, με τιμή-στόχο 16,9 ευρώ και δυνητική άνοδο 14%. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η επιτυχής διαχείριση των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η σφιχτότερη οικονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης, θα τροφοδοτήσουν την άνοδο των τιμών των μετοχών. Προτιμά μετοχές που έχουν αμυντικά επιχειρηματικά μοντέλα, προσφέρουν επιχειρηματική διαφοροποίηση, εφαρμόζουν σφιχτό έλεγχο κόστους, εστιάζουν στην επένδυση σε συνετές επενδυτικές ευκαιρίες ανάπτυξης, έχουν καλύτερη τοποθέτηση έναντι του ανταγωνισμού στην αγορά και προσφέρουν αξιόλογη ανταμοιβή στους μετόχους σε όρους μερισμάτων ή προγραμμάτων επαναγοράς τίτλων. Για την πολιτική κατάσταση διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Η λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μετοχών της Πειραιώς Χρηματιστηριακής περιλαμβάνει τους τίτλους των Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίου και ΟΤΕ. Η χρηματιστηριακή προσδοκά ότι η Jumbo θα ωφεληθεί από το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου στην Ελλάδα, την αυξημένη διείσδυσή της στις ξένες αγορές, όπου ο όμιλος στοχεύει να φτάσει στη Ρουμανία τα 25 καταστήματα τα επόμενα πέντε χρόνια, και τον ισχυρό ισολογισμό της. Η Motor Oil μπορεί να επωφεληθεί έντονα από τον κανονισμό των ναυτιλιακών καυσίμων του 2020, ενώ το δίκτυο της λιανικής της είναι σε θέση να επιτύχει περαιτέρω αύξηση στα μερίδια αγοράς μέσω της αύξησης του αριθμού των ιδιόκτητων πρατηρίων και των υψηλότερων πωλήσεων μη καύσιμων προϊόντων. H Motor Oil προσφέρει επίσης μία από τις πιο ελκυστικές αποδόσεις μερισμάτων στον κλάδο.

Η Μυτιληναίος διαθέτει την Αλουμίνιο της Ελλάδας, τον μοναδικό καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας στην Ε.Ε. Η θυγατρική Protergia είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και πρόκειται να κερδίσει από τις υψηλότερες οριακές τιμές του συστήματος, λόγω των αυξημένων τιμών εκπομπών CO2. Επιπλέον, αναμένεται να ανακάμψει το τμήμα EPC & Infrastructure το 2019 από ηλιακά έργα (backlog 500 εκατ.), έργα στην Αφρική και την Ελλάδα. Τέλος, ο ΟΤΕ προσφέρει σταθερές λειτουργικές επιδόσεις, ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών της τάξεως των 500 εκατ. ετησίως, ισχυρό ισολογισμό και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, με αύξησης της μερισματικής απόδοσης έως 15% τη διετία 2019-2020.

Πέντε μετοχές ξεχωρίζει η Euroxx Securities, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τραπεζικές, λόγω των πολλών βραχυπρόθεσμων αβεβαιοτήτων και προκλήσεων. Στα top picks της χρηματιστηριακής για το 2019 περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Euroxx δίνει τιμή-στόχο 2,90 ευρώ, για την Jumbο 19,60 ευρώ, για τη Μυτιληναίος 13,40 ευρώ, για τον ΟΤΕ 13,50 ευρώ και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 7,20 ευρώ ανά μετοχή. Και για τις πέντε, η σύσταση που δίνει η Euroxx είναι «Overweight».

Εκτιμά πως οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς φέτος θα είναι οι ακόλουθοι: α) η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στη μεταμνημονιακή εποχή, β) η βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, γ) η μάχη των τραπεζών κατά των «κόκκινων» δανείων και δ) η πολιτική σταθερότητα και ο χρόνος και το αποτέλεσμα των εκλογών, για την οποία αναμένει η πολιτική αβεβαιότητα θα μειωθεί το β' εξάμηνο του 2019.

Η Pantelakis Securities ξεκινά τη χρονιά με μετοχές υψηλής ποιότητας, με ορατότητα όσον αφορά στην κερδοφορία, ισχυρούς ισολογισμούς και ελεύθερες ταμειακές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει τις Jumbo (θέτοντας στόχο τα 20 ευρώ), Μυτιληναίος (με στόχο τα 13,5 ευρώ) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με στόχο τα 8 ευρώ), συν τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων (με στόχο τα 9,5 ευρώ). Στη συνέχεια του έτους, η εταιρεία προτείνει αύξηση του δείκτη ρίσκου/μόχλευσης, με τις κορυφαίες επιλογές της από τον τραπεζικό κλάδο (προτείνει ως επιλογή χαμηλού ρίσκου τη Eurobank, με στόχο το 0,74 ευρώ και ως υψηλού ρίσκου την Εθνική, με στόχο το 1,61 ευρώ), καθώς θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι θετικοί καταλύτες για τις τράπεζες και η παγκόσμια διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανακάμπτει με τη σταδιακή υποχώρηση των φόβων για παγκόσμια επιβράδυνση και εμπορικούς πολέμους.

Αναφορικά με τα κλειδιά για το Χ.Α., καταγράφει τέσσερις παράγοντες που θα ορίσουν την πορεία της αγοράς: η εγχώρια πολιτική σκηνή, η «επιδιόρθωση» των τραπεζικών ισολογισμών, η πρόσβαση της χώρας στις αγορές και οι «ορέξεις» των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v