Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τραπεζικό story και τα νέα δεδομένα στις αποτιμήσεις

Γιατί οι επιδόσεις των τραπεζών το 2019 θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον κλάδο αλλά και την οικονομία για την επόμενη τριετία. Το μεγάλο στοίχημα, ο «σύμμαχος» των τραπεζικών μετοχών και τι δείχνουν τώρα οι αποτιμήσεις.

Το τραπεζικό story και τα νέα δεδομένα στις αποτιμήσεις

Περισσότερο ή λιγότερο ορατά, τόσο στην οικονομία όσο και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όλα κινούνται γύρω από τις τράπεζες. Στην πραγματική οικονομία το μεγάλο θέμα είναι η χρηματοδότηση της αγοράς, στο Χ.Α. είναι αν τα υψηλά κέρδη που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές το 2019 προεξοφλούν ορθά τις εξελίξεις, άρα η ανοδική τάση είναι βάσιμη.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπου οι εξελίξεις δείχνουν να επιταχύνονται. Και πέρα από κάθε αμφιβολία, οι επιδόσεις των τραπεζών το 2019 θα καθορίσουν την επιτυχία ή όχι των σχεδίων για το θέμα και θα ορίσουν τις εξελίξεις στον κλάδο για την επόμενη τριετία. Το στοίχημα προφανώς είναι πολύ μεγάλο.

Το 2019 είναι ξεκάθαρα το έτος καμπής για τις τράπεζες και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον που υπάρχει στο ταμπλό του Χ.Α. σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, από την κατάθεση των θεσμικών σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια και τις διεργασίες στο εσωτερικό των ίδιων των τραπεζών μέχρι το μπαράζ τιτλοποιήσεων και πωλήσεων που ετοιμάζουν για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Αναφορικά με το μέτωπο της χρηματιστηριακής αγοράς, η νέα χρονιά έχει ξεκινήσει με μεγάλες προσδοκίες και αυτό απεικονίζεται στις αποδόσεις τους. Από τις αρχές του έτους, οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με κέρδη από 28% έως 86%. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά τα τελευταία έτη που οι τραπεζικοί τίτλοι ξεκινούν τη χρονιά… γεμάτοι προσδοκίες. Πέρσι π.χ., στο τέλος Απριλίου, σημείωναν επίσης πολύ υψηλά κέρδη, για να συνεχίσουν με 75% πτώση από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, κάτι ανάλογο συνέβη και τα έτη 2014, 2015, 2016, αλλά και το 2017, όταν οι τραπεζικές μετοχές κορύφωσαν στο πρώτο πεντάμηνο για να ακολουθήσει σημαντική πτώση στη συνέχεια έως να τελειώσει η χρονιά.

Οι σύμμαχοι

Φέτος, για να αλλάξει αυτή η αρνητική παράδοση, θα πρέπει να υπάρξει συνεχής κινητικότητα στον τομέα των κόκκινων δανείων, παραμονή του πολιτικού ρίσκου στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που είναι τώρα και διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα, η αγορά των ομολόγων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο σύμμαχο για τις τραπεζικές αποδόσεις, αφού η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά. Σε αυτό το θετικό σενάριο, υπάρχει και η παραφωνία των short sellers που εξακολουθούν να αυξάνουν τις θέσεις τους και οι οποίες πλέον είναι 1,62% στην ΕΤΕ η Oceanwood Capital Management, 1,75% και 3,51% στην Alpha Bank και στη Eurobank η Oceanwood Capital Management και, τέλος, 2,74% στην Τράπεζα Πειραιώς η Lansdowne Partners.

Σε σχέση με την οικονομία, οι τράπεζες βασίζονται στο γεγονός ότι και η φετινή χρονιά μακροοικονομικά εμφανίζεται ισχυρή κυρίως λόγω της εξωτερικής ζήτησης, παρότι η υψηλή άνοδος του 2018 στον κλάδο του τουρισμού δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και η μείωση του κρατικού ρίσκου, καθώς και οι νέες εκδόσεις ομολόγων, το κεφαλαιακό μαξιλάρι και η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ βελτιώνει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, όπου η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές και η περιορισμένη προσφορά, δημιουργούν θετικό μείγμα επίδρασης στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η πορεία της οικονομίας συμβάλλει και στην αύξηση στα καθαρά δάνεια, όπου παρά την ισχνή υγιή ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής, οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη το 2019.

Τα σχέδια

Στο τέλος του έτους θα περάσουν στον έλεγχο των ξένων επενδυτών επιπλέον κόκκινα δάνεια αξίας σχεδόν 23,7 δισ. ευρώ και με την επιτάχυνση των πωλήσεων, θα προσπαθήσουν να έχουν καθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των ισολογισμών τους για μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι σχεδιασμοί της περιόδου 2019-2021 για την μείωση των NPEs ανά τράπεζα είναι:

-Τράπεζα Πειραιώς: Με βάση το πλάνο μείωσης, η τράπεζα θα περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά τουλάχιστον 15,1 δισ. ευρώ, από 26,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 στα 11,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021 συν τις εκτιμήσεις για εισροές νέων NPEs 6,2 δισ. ευρώ.

-Αlpha Bank: Το τριετές πλάνο προβλέπει συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 14.3 δισ. ευρώ, από τα 21,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 στα 7,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.

-Eurobank: Στην τριετία 2019-2021 θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 13,2 δισ. ευρώ, από τα 16,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης, κατά 10,6 δισ. ευρώ, να γίνεται φέτος.

-Εθνική Τράπεζα: Η τράπεζα δεσμεύεται έως και το 2021 να μειώσει τα NPEs κατά 11,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε να διαμορφωθούν στα 4,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Οι νέες αποτιμήσεις

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι οι αποτιμήσεις που προκύπτουν βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι πλέον έχουν γνώση και των αποτελεσμάτων 2018. Ερώτημα παραμένει τι έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές του ταμπλό, αφού τις τελευταίες εβδομάδες οι αποδόσεις των τραπεζών είναι «αδιόρθωτες». Οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν αποτιμημένες σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές και το ερώτημα είναι αν η χαμηλότερη αποτίμηση των τραπεζών υποεκτιμά ή αποτιμά ορθά τους πολλούς κινδύνους που περιέχει το επενδυτικό τους story.

Στο τέλος του 2018, οι δείκτες αποτίμησης διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο στις 0,25 φορές (0,05-0,38) την ενσώματη λογιστική τους αξία (P/ΤBV 2018), με την αγορά να προεξοφλεί τα χειρότερα, ενώ πλέον οι δείκτες διαπραγμάτευσής τους είναι στις 0,46 φορές για τη Eurobank (μετά τη συγχώνευση με την Grivalia Properties), 0,29 φορές για την Alpha Bank, 0,14 φορές για την Πειραιώς και 0,34 φορές για την ΕΤΕ. Το discount έχει κλείσει σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και έχει διαμορφωθεί στο 50%-55% για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset.

Πιο αναλυτικά:

- Για την Alpha ο δείκτης P/TBV για το 2019 κινείται στις 0,29 φορές, χαμηλότερα από το μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο δείκτης P/E για φέτος προβλέπεται στις 27,67 φορές και στις 14,64 φορές το 2020.

- Για τη Εurobank (χωρίς την ενσωμάτωση της Grivalia Properties), ο δείκτης αποτίμησης έχει κινηθεί στις 0,46 φορές για το 2019. Ο εκτιμώμενος δείκτης τιμής προς καθαρά κέρδη είναι στις 10,9 φορές για φέτος και στις 7,4 φορές το 2019. Οι δείκτες P/E θα μειωθούν και η αποτίμηση σε P/TBV θα αυξηθεί, κινούμενη προς την κανονικοποίησή της.

- Για την Εθνική Τράπεζα, η οποία κινείται στο πάνω εύρος, από 0,20 φορές ο δείκτης P/TBV αναμένεται να κινηθεί στις 0,34 φορές, με την αύξηση να κινείται στο 70%, που είναι και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο εγχώριο σύστημα. O δείκτης τιμής προς κέρδη προβλέπεται φέτος στις 17,84 φορές και 12,27φορές το επόμενο έτος.

- Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εμφανίζει τον χαμηλότερο δείκτη P/TBV για το 2019 στις 0,14 φορές, ο δείκτης P/E είναι ο χαμηλότερο για φέτος στις 15,18 φορές, αλλά μονοψήφιος για το 2020, με 8,3 φορές.

Ενδεικτικά, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου αποτιμώνται κατά μέσο όρος στις 0,6 φορές σε όρους P/TBV το 2019 και το 2020, ενώ σε όρους P/E 8,3 φορές και 7,8 φορές φέτος και το 2020. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v