Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank σε Β από Β- θέτοντας θετικό outlook από σταθερό. Παράλληλα, διατήρησε το Β- για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό από σταθερό.

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Στο Β από Β- αναβάθμισε η Standard and Poor's την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.  

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank σε Β από Β- θέτοντας θετικό outlook από σταθερό. 

Παράλληλα, διατήρησε το Β- για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό από σταθερό. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η S&P αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, το οποίο βλέπει ως θετική εξέλιξη για το οικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% την περίοδο 2019-2022, αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύεται η εγχώρια ζήτηση και η συνεχίζεται η καλή επίδοση στις εξαγωγές.

Όπως επισημαίνει η S&P , τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης στις 20 Απρίλιου του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μπήκε οριστικό τέλος στα capital controls χωρίς δυσμενή αντίκτυπο στις καταθέσεις.

«Η δέσμευση της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς όπως φαίνεται από τη βελτίωση του κλίματος όλων των οικονομικών δρώντων και ξένων επενδυτών» επισημαίνεται.

Οι οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι ανακάμπτουν και η εγχώρια στεγαστική αγορά. Όπως σημειώνει, η διόρθωση στις τιμές έληξε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 μετά από βουτιά μεγαλύτερη από 40% από το 2008 και έπειτα. Οι τιμές των εμπορικών κτιρίων και κατοικιών έχουν αυξηθεί σημαντικά έκτοτε, ειδικά στο πρώτο μισό του 2019, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις πόλεις.

Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι πρόσφατες αλλαγές στους νόμους για τις χρεοκοπίες και τις εξώσεις, η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, η υψηλή ζήτηση για τουριστικές μισθώσεις και το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» είναι σημαντικοί παράγοντες πίσω από την εξέλιξη αυτή, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως ο ρυθμός της ανάκαμψης των τιμών των εμπορικών κτιρίων και κατοικιών έχει μεγάλη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) περίπου 75 δισ. ευρώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

«Πιστεύουμε ότι η βελτίωση στη στεγαστική αγορά μπορεί να στηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κακά δάνεια σε ασφαλισμένες πωλήσεις χρέους σε εγχώριους και ξένους αγοραστές προβληματικού χρέους. Περίπου 20 από τις οντότητες αυτές – οι οποίες έχουν λάβει την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδας – ενδιαφέρονται να αγοράσουν κακό ελληνικό χρέος καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης» γράφουν στην ανακοίνωση.

Η S&P προβλέπει ότι το συνολικό ποσοστό των NPEs μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 35% ως το τέλος του 2020 και στο 25% έναν χρόνο αργότερα, από περίπου 46,7% που καταγράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η S&P αναφέρει ότι αναθεώρησε την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών για να αποτυπώσει την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης η οποία αναμένει ότι θα ωφελήσει τη συνολική επίδοση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των μετρήσεων για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Η αναβάθμιση των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι είναι καλύτερα τοποθετημένες για να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση της οικονομίας. Ειδικότερα, το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Alpha Bank, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό των υπολοίπων τραπεζών, αναμένεται να βοηθήσει την τράπεζα στα σχέδια περιορισμού του ρίσκου. Η Eurobank είναι σε καλή θέση για να ωφεληθεί από τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις μείωσης του ρίσκου που έχει ήδη λάβει. Η συγχώνευση της με την Grivalia, δεν έφερε μόνο κεφαλαιακά οφέλη, αλλά και τεχνογνωσία, τονίζει η S&P. Ομοίως, η Εθνική αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη διαχείριση του μεγάλου στοκ NPEs.

Όσον αφορά την Πειραιώς, η S&P εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνει σταδιακά τον μεγάλο όγκο NPEs, αλλά θεωρεί ότι έχει μικρότερο περιθώριο για ελιγμούς σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v