Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισηγμένες που κερδίζουν... μπόνους από τα ακίνητα

Κλάδοι και επιμέρους εταιρείες στο Χρηματιστήριο, που βλέπουν πραγματικό όφελος από την τόνωση της εγχώριας κτηματαγοράς. Οι επιδράσεις στις τράπεζες και οι στόχοι για πώληση ή αξιοποίηση επενδυτικών ακινήτων.

Οι εισηγμένες που κερδίζουν... μπόνους από τα ακίνητα

Η τάση ανάκαμψης που παρατηρείται στη ζήτηση και στις τιμές της εγχώριας αγοράς ακινήτων επηρεάζει θετικά τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, ακόμη και εκείνες που -θεωρητικά τουλάχιστον- καμία σχέση δεν έχουν με την κτηματαγορά.

Αναμφίβολα, κάθε λόγο να χαίρονται έχουν εισηγμένες από τον χώρο του real estate (π.χ. Lamda Development, READS, Pasal Development) και των ΑΕΕΑΠ (Prodea, Trastor, Intercontinental-International και BriQ Properties).

Από τις εταιρείες των άλλων κλάδων, περισσότερο κερδισμένες είναι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν συμφέροντα (ιδιοκτησία ή εγγραφή προσημείωσης σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται) σε περισσότερα από δέκα χιλιάδες ακίνητα όλων των κατηγοριών. Η τόνωση της κτηματαγοράς όχι μόνο ανεβάζει το τίμημα των όποιων ρευστοποιήσεων γίνουν στο μέλλον, αλλά και το ποσοστό της εγγύησης έναντι των χορηγηθέντων δανείων.

Επίσης, η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών αποτιμά την «εύλογη αξία» των ακινήτων της συνήθως κατά τέσσερα χρόνια. Έτσι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πολλοί όμιλοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε σημαντικές απομειώσεις στη λογιστική απεικόνιση των ακινήτων τους, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματά τους και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους.

Ωστόσο, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει ξεκινήσει να παρατηρείται τάση ανατίμησης στις τιμές των ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές προβλέπουν πως αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε από το 2020 και μετά θα βλέπουμε εισηγμένες να ανεβάζουν τις εύλογες αξίες κτιρίων και οικοπέδων στους ισολογισμούς τους, επηρεάζοντας -θετικά αυτή τη φορά- τη χρηματοοικονομική τους εικόνα (και χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως π.χ. την τιμή προς τη λογιστική αξία, P/BV).

Σε περισσότερο πρακτικό επίπεδο τώρα, δεν έλειψαν το 2019 οι εισηγμένες που μέσα σε ένα καλύτερο κλίμα στην αγορά, προχώρησαν σε πωλήσεις ακινήτων τους, με στόχο να αντλήσουν κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν αποδοτικότερα στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Για παράδειγμα, πρόσφατα η Π. Πετρόπουλος ρευστοποίησε το τελευταίο «επενδυτικό» της ακίνητο (είχαν προηγηθεί άλλα δύο) έναντι 4,07 εκατ. ευρώ.

Φέτος επίσης η Foodlink εκποίησε ακίνητό της έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως «με δεδομένο ότι στους σκοπούς της εταιρείας δεν ανάγεται η εκμετάλλευση και αξιοποίηση ακινήτων, κρίνεται σκόπιμο και συμφέρον να πωληθεί αυτό στην εταιρεία Realest Link, προκειμένου η δεύτερη να κατεδαφίσει το κτίριο και να χτίσει νέο κτίσμα επί του οικοπέδου, το οποίο θα ικανοποιεί τις ανάγκες της Foodlink, στην οποία και θα ενοικιαστεί μετά την αποπεράτωσή του».

Από την πλευρά της, η εταιρεία Χαϊδεμένος αγόρασε πρόσφατα έναντι 500 χιλ. ευρώ ακίνητο, όμορο στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή αποβλέπει σε βάθος χρόνου στην πλήρη μεταφορά στο Κορωπί των εγκαταστάσεων του Αλίμου, προκειμένου το συγκεκριμένο «φιλέτο» να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν «επενδυτικά ακίνητα» και η παρατηρούμενη τόνωση της κτηματαγοράς τις ευνοεί. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι όμιλοι όπως η Viohalco και η Fourlis, όσο και εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης όπως για παράδειγμα:

• Η Ικτίνος Μάρμαρα, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης της μεγάλης έκτασης που διαθέτει για τουριστική αξιοποίηση στο νομό Λασιθίου.

• Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και με «όπλο» τα δύο σημαντικά ακίνητα που διαθέτει στο νομό Βοιωτίας, επιδιώκει την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

• Η ΛΑΝΑΚΑΜ έχει ως πρώτο στόχο την ενοικίαση του ακινήτου της Καλλιθέας, ενώ παράλληλα είναι κάτοχος και άλλων.

• Η Εριουργία Τρία Άλφα επιδιώκει την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της στη Νέα Ιωνία.

• Η Unibios θα επιθυμούσε τη ρευστοποίηση (με βασικό στόχο τη μείωση του δανεισμού) των πρώην εγκαταστάσεων της ΒΙΟΣΩΛ στη Μαγνησία, αποτιμημένων προς 4,5 εκατ. ευρώ.

• Η Έλαστρον διαθέτει δύο ακίνητα προς εκποίηση, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Αθανάσιο Καλπίνη να σημειώνει: «Θα μπορούσαμε να εκποιήσουμε τα ακίνητα που διαθέτουμε σε Θεσσαλονίκη και Σκαραμαγκά, ωστόσο δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε. Ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός και είμαστε σε θέση να περιμένουμε μέχρις ότου επιτύχουμε τιμήματα που να μας ικανοποιούν».

• Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco θα μπορούσε να επιδιώξει να αξιοποιήσει ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία όμορη των εγκαταστάσεών της, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα.

• Η διοίκηση της Δομικής Κρήτης δηλώνει πως «προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων, εφόσον η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει, συνεχίζοντας όμως να αναζητά νέες ευκαιρίες στον τομέα αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v