Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλος έλξης το δεκαπενταετές για τους ξένους επενδυτές

Ακόμα και σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Γιατί είναι κομβικής σημασίας και ποια είναι τα «όπλα» του ΟΔΔΗΧ στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ελκυστικό επιτόκιο. Η εικόνα στη δευτερογενή αγορά.

Πόλος έλξης το δεκαπενταετές για τους ξένους επενδυτές

Η επιστροφή στην κανονικότητα από το 2019 και η αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch Ratings σε ΒΒ διατηρώντας θετικό το outlook με το καλημέρα της νέας χρονιάς, απέχει πλέον μόλις δύο βαθμίδες πριν το investment grade, αποτελούν τον πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές.

Η πρώτη προσπάθεια της χώρας για έκδοση ομολόγου με λήξη μεταγενέστερη του 2032 είναι κομβικής σημασίας αφού θα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία, η χώρα να αναμετρηθεί με τους real money επενδυτές. Κρίνοντας πάντως από την πορεία του δεκαετούς, το οποίο κινείται στα νέα ιστορικά χαμηλά της τάξεως του 1,15% και 150 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα γερμανικά bunds, η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αφού οι διαχειριστές βρίσκονται και φέτος σε mode αναζήτησης απόδοσης.

Για την αναδοχή της έκδοσης του δεκαπενταετούς benchmark ομολόγου που ωριμάζει το 2035 έχει δοθεί εντολή στις BNP Paribas, Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς των ομολόγων, η απόδοση ενός 15ετούς ομολόγου θα μπορούσε να κυμανθεί και χαμηλότερα από το όριο του 2%.

Ταυτόχρονα, τα δύο ακόμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα της εγχώριας αγοράς και προοιωνίζουν θετικότερες εξελίξεις και φέτος είναι το μέγεθος των συναλλαγών στην ηλεκτρονική αγορά ΗΔΑΤ και οι κατανομές των εκδόσεων των ομολόγων μεταξύ των επενδυτών που διατέθηκαν πέρυσι.

Αναφορικά με τις αξίες των συναλλαγών του 2020, οι ξένοι επενδυτές κινούνται συνδυαστικά με τις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Οι συνολικές αξίες των συναλλαγών που διαπραγματεύτηκαν στις δευτερογενείς αγορές μέχρι και τις 24/1 είναι 936 εκατ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 100% σε σχέση με το 2019, ενώ οι συναλλαγές του Ιανουαρίου του 2019 ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2018.

Στην έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου, πέραν του κόστους δανεισμού, εξίσου σημαντική θα είναι και η κατανομή του μεταξύ των επενδυτών και η ενδυνάμωση της επενδυτικής βάσης για τα εγχώρια ομόλογα. Το 2019, η βάση των επενδυτών μετακινήθηκε προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και διευρύνθηκε το μερίδιο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων και αντίστοιχα μειώθηκε η διάθεση των τίτλων σε hedge funds.

Ο στόχος για την επιθυμητή κατανομή ανά κατηγορία επενδυτή στην πρωτογενή αγορά θα είναι να ξεπεράσει το 75% σε real money επενδυτές και χαμηλότερο από 10% σε hedge funds και 10% σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ποιοτική αναβάθμιση του 2019 έναντι του 2018 πιθανότατα να επιτρέψει μια τέτοια κατανομή των ομολόγων, η οποία αν επιτευχθεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Πέραν της έκδοσης του δεκαπενταετούς ομολόγου, οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ φέτος θα είναι σημαντικές. Στο τέλος του 2020, τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.

Κατά τη διάρκεια του 2019, η Ελληνική Δημοκρατία αξιοποίησε με επιτυχία τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω 4 συναλλαγών: εκδόθηκαν 3 νέες σειρές ομολόγων (5Y, 7Y, 10Y νέα έκδοση και επανέκδοση του 10ετούς) για συνολικό ποσό 9 δισ. ευρώ, με συνολικό βιβλίο προσφορών στα 43 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, η ζήτηση καλύφθηκε κατά 4,78 φορές. Από τις αρχές του 2019, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας βρίσκονται σε σταθερή ανοδική πορεία.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει αναβαθμιστεί από πέντε οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας: η R&I κατά +2 βαθμίδες στην κλίμακα BB στις 23 Δεκεμβρίου 2019, η Scope κατά +1 βαθμίδα σε BB στις 18 Οκτωβρίου 2019, η S&P στις 25 Οκτωβρίου 2019, η DBRS κατά +1 βαθμίδα σε BB (low) στις 3 Μαΐου 2019, η Moody's +2 βαθμίδες στην κλίμακα Β1 την 1η Μαρτίου 2019 και ΒΒ από τη Fitch Ratings στις 24 Ιανουαρίου.

Η επενδυτική διαβάθμιση από έναν έστω από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch και DBRS) αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του QE που άρχισε ξανά από την 1η Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v