Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες ζώνες άμυνας και οι αντιστάσεις στο ΧΑ

Πού τοποθετείται το ισχυρό οχυρό για την εγχώρια αγορά μετοχών και ποια επίπεδα πρέπει να διασπάσει για να αλλάξει προς το θετικότερο η τάση. Στηρίξεις και αντιστάσεις για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και τους βασικούς δείκτες.

Οι νέες ζώνες άμυνας και οι αντιστάσεις στο ΧΑ

Παρά την επιφυλακτική έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο και τη μικρή πτώση από τα μέσα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο μπόρεσε να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Η περιοχή των 900 μονάδων έδειξε ότι είναι ισχυρό οχυρό των αγοραστών σε περίπτωση νέας οπισθοχώρησης και ένα stop για όσους έχουν βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό στην αγορά των μετοχών. Η διόρθωση που έχει λάβει χώρα δείχνει φυσιολογική, ενώ η ψυχολογία στην αγορά παραμένει στον θετικό πόλο.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς, μετά και την προσέγγιση προς τις 950 μονάδες, δείχνει απολύτως αναμενόμενη, με τις τράπεζες και τους τίτλους υψηλότερου ρίσκου να είναι οι μετοχές που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακόμη και η υποβάθμιση των τιμών-στόχων των τραπεζικών μετοχών από την Goldman Sachs, που στο παρελθόν θα προκαλούσε καταιγισμό πωλήσεων και κατακρήμνιση των τιμών, δεν προκάλεσε σημαντικές αναταραχές ή εκροές και οι αξίες των συναλλαγών ήταν μόλις στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι 950 μονάδες διαμορφώνουν ξεκάθαρα πλέον την επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, ενώ στον αντίποδα η περιοχή των 900 μονάδων είναι η πρώτη ζώνη ασφαλείας σε περίπτωση οπισθοχώρησης.

Χαμηλότερα από τις 910 μονάδες είναι το επίπεδο των 885 μονάδων και έπειτα οι 865 μονάδες. Για τα δύο αυτά επίπεδα θα πρέπει να επιδεινωθεί η εικόνα στις διεθνείς αγορές, διαφορετικά δεν είναι στο βασικό σενάριο. Η πτώση με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα εξακολουθεί να δίνει πόντους ότι το πτωτικό κύμα ολοκληρώθηκε στις 3/2. Συνολικά, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 900-910 μονάδων, δεν αλλάζει η θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων και η επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον είναι οι 950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεσοπρόθεσμος θετικός βηματισμός διατηρείται, ο οποίος δείχνει υψηλότερα προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Η στήριξη είναι ξεκάθαρα στην περιοχή των 2.200-2.250 μονάδων όπως φάνηκε στις αρχές της εβδομάδας. Χαμηλότερα από αυτή την περιοχή, αλλάζει και η εικόνα στην αγορά. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών φαίνεται ότι η ζώνη των 880 μονάδων είναι αρκετά ισχυρή αντίσταση και, παρά τα νέα υψηλά που πέτυχε ο Γενικός Δείκτης, δεν μπόρεσε να τα διασπάσει. Ο τραπεζικός δείκτης έχει πλέον ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 800-820 μονάδων και μόνο αν διασπάσει πειστικά τις 880 μονάδες, θα αλλάξει η πορεία στην ευρύτερη αγορά.

Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,75-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων του 1,75 ευρώ είναι το stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,65-3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, πριν από την επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, δεν ανοίγει ο δρόμος για κίνηση προς το 1 ευρώ ή και υψηλότερα. Η στήριξη στην τρέχουσα διαδρομή είναι το 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να κινείται στο πάνω εύρος του καναλιού των 2,85-3,30 ευρώ, χωρίς να έχει καταφέρει να διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό. Το stop είναι η ζώνη των 2,79-2,87 ευρώ. Υψηλότερα είναι τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v