Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Αγοράστε Motor Oil, ουδέτερη σύσταση για ΕΛΠΕ

Στις κορυφαίες επιλογές του διεθνούς οίκου η Motor Oil, την οποία αναβαθμίζει σε «buy». Επανεκκινεί και την κάλυψη των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι εκτιμήσεις για τα μερίσματα.

Goldman Sachs: Αγοράστε Motor Oil, ουδέτερη σύσταση για ΕΛΠΕ

Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών φέρνουν τις μετοχές του κλάδου διύλισης στο προσκήνιο, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

H απόδοση των ευρωπαϊκών περιθωρίων διύλισης και των μετοχών των εταιρειών διύλισης πετρελαίου υστερεί έναντι των επιδόσεων των μετοχών σε άλλους κλάδους, όπως αυτός του πετρελαίου και του αερίου, των μετάλλων και της εξόρυξης καθώς και των μετοχών του κλάδου των ταξιδιών και των αεροπορικών εταιρειών, ωστόσο η Goldman Sachs πιστεύει ότι με την επιτάχυνση της ανάκαμψης της ζήτησης για τα προϊόντα πετρελαίου, οι μετοχές διύλισης της περιοχής μας θα καλύψουν τη διαφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της τον τίτλο της Motor Oil, την οποία και αναβαθμίζει σε σύσταση αγοράς (Buy) από ουδέτερη (Neutral), η οποία και έχει, όπως επισημαίνει, την υψηλότερη μέση μερισματική απόδοση το διάστημα 2022/2023 στην περιοχή, στο 7,5% - 8,5%. Η τιμή-στόχος είναι στα 17 ευρώ ανά μετοχή, με περιθώριο ανόδου της τάξης του 26% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του ΧΑ.

H Motor Oil είναι καλά τοποθετημένη να εκμεταλλευτεί από την ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης και οι αυξήσεις των ελεύθερων ταμειακών ροών θα μεταφραστούν σε μια σταδιακή αύξηση των μερισμάτων, στα 0,9 - 1,1 ευρώ το 2021 - 2022, πράγμα που οδηγεί σε μια μέση μερισματική απόδοση της τάξεως του 8%, μία από τις υψηλότερες μεταξύ των διυλιστηρίων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η Goldman Sachs επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων με ουδέτερη σύσταση, γιατί αναμένει σημαντική αύξηση κερδών και ελεύθερων ταμειακών ροών μεσοπρόθεσμα, λόγω της ανάκαμψης των περιθωρίων διύλισης. Από την άλλη όμως, η τιμή-στόχος της μετοχής στα 7 ευρώ με 14% περιθώρια ανόδου έχει ήδη προεξοφλήσει αρκετά.

Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ΕΛΠΕ είναι στο 7% την περίοδο 2022/2023. Τα ΕΛ.ΠΕ. θα επωφεληθούν επίσης από την ανάκαμψη στα περιθώρια διύλισης, καθώς η διύλιση έχει την υψηλότερη βαρύτητα στα αποτελέσματα του ομίλου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ενισχυθούν κατά 40% από το 2020 έως το 2022, ενώ τα μερίσματα θα αυξηθούν από 0,1 ευρώ ανά μετοχή το 2020 σε 0,5 ευρώ ανά μετοχή το 2023, που δίνει μια μέση μερισματική απόδοση 6% για την περίοδο αναφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v