Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι έχουν στο στόχαστρο ελληνικές μετοχές πληροφορικής

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των funds και θεσμικών επενδυτών που παρακολουθούν τον κλάδο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εισηγμένων σε σχέση με διεθνείς κολοσσούς και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Οι ξένοι έχουν στο στόχαστρο ελληνικές μετοχές πληροφορικής

Παρά το μούδιασμα που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής συνεχίζεται και μάλιστα ο αριθμός των funds που ζητούν ενημερώσεις και παρουσιάσεις φαίνεται να διευρύνεται.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, πρόκειται κυρίως για funds που είναι στοχευμένα στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, άλλα εκ των οποίων έχουν ήδη λάβει θέσεις σε εταιρείες του Χρηματιστηρίου και άλλα εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους.

Παράγοντας του κλάδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr αναφέρει: «Προφανώς, η κατάσταση στα χρηματιστήρια είναι φέτος χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή, με τον πληθωρισμό να ροκανίζει τα εισοδήματα πολλών νοικοκυριών, τα επιτόκια να ανεβάζουν το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και το γενικότερο κλίμα να χαρακτηρίζεται από όλους ως ιδιαίτερα αβέβαιο. Επιπρόσθετα, πολλές μεγάλες μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας στο εξωτερικό υποχρεώθηκαν σε μεγάλες απώλειες, προβληματίζοντας τους θεσμικούς. Οι προκλήσεις δηλαδή είναι σημαντικές».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν να παρουσιάσουν τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό έχουν δει το κόστος χρηματοδότησής τους να αυξάνεται δραστικά ή επίσης δυσκολεύονται να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές, προκειμένου να συνεχίζουν τις επενδύσεις τους.

Πολλές ελληνικές εταιρείες από την άλλη πλευρά, όχι μόνο παράγουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, αλλά επιπλέον είναι ουσιαστικά αδάνειστες (π.χ. όμιλος Quest, Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance) -καθώς διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο- και με χαρακτηριστική άνεση μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για επιπλέον χρηματοδότηση.

Ένα δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών εταιρειών είναι η ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου όχι μόνο διοχετεύονται στις εταιρείες δημόσια έργα πληροφορικής, αλλά και επιπλέον μπορούν να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις με πολύ χαμηλότοκο κόστος, προκειμένου να προχωρήσουν την υπόθεση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Στα υψηλά ανεκτέλεστα υπόλοιπα των συμβάσεών τους έχουν ήδη αναφερθεί πολλές εισηγμένες εταιρείες, όπως π.χ. η Unisystems του ομίλου Quest, η Space Hellas, η Profile, η Byte Computer του ομίλου Ιντεάλ και η Q&R.

«Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να προβάλουν στους ξένους θεσμικούς το επιχείρημα των θετικών προοπτικών για την επόμενη τριετία, ένα αφήγημα που δείχνει να στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα το ολοένα και μεγαλύτερο υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών τους ή οι εξαγορές που υλοποιούν και ενισχύουν τα μεγέθη των ομίλων. Η πληροφορική είναι ο κλάδος που δεν επηρεάζεται άμεσα ούτε από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ούτε από το ενεργειακό πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος γνωστής ΑΕΔΑΚ.

Τέλος, ένα τρίτο επιχείρημα των εισηγμένων του ΧΑ είναι οι προβλέψεις των αναλυτών πως η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τόσο φέτος όσο και μέσα στο 2023 σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ της, αντιμετωπίζοντας σε μικρότερο βαθμό τον κίνδυνο της ενεργειακής ανεπάρκειας και έχοντας ως στήριγμα τις επενδύσεις και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές εταιρείες θα επιδιώξουν όχι μόνο να μιλήσουν με περισσότερους ξένους θεσμικούς, αλλά και να διευρύνουν τις επαφές τους με μεγαλύτερους και «ποιοτικότερους» παίκτες του εξωτερικού.

Ακούγεται μάλιστα ότι γνωστός ελληνικός (τραπεζικός) οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο διοργάνωσης μέσα στο Νοέμβριο δια ζώσης συνάντησης στην Αθήνα, με στόχο την παρουσίαση ελληνικών εταιρειών του κλάδου σε αναλυτές ελληνικών και ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v