Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι επιφυλάσσει το 2ο εξάμηνο για το Χρηματιστήριο

Η κεκτημένη ταχύτητα και οι προκλήσεις στο ραντάρ των επενδυτών για το δεύτερο μισό του έτους. Οι αποτιμήσεις, το στοίχημα του investment grade και το παζλ επιχειρηματικών εξελίξεων, σε περιβάλλον αστάθειας διεθνώς.

Τι επιφυλάσσει το 2ο εξάμηνο για το Χρηματιστήριο

Ενα καλό πρώτο εξάμηνο για τα χρηματιστήρια διεθνώς, ένα εξαιρετικό για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο απολογισμός το φέρνει στην πρώτη θέση, με απόδοση 37,52% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.278,61 μονάδες.

Το σημαντικό είναι πως παρά τα όσα αρνητικά (και σημαντικά μάλιστα) διαδραματίστηκαν τόσο εκτός-όσο εντός οι επενδυτές προσαρμόστηκαν με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται με θετικό πρόσημο στο ταμπλό.

Στις 4.450,38 με μεταβολή 15,91% για τον S&P500, στις 16.147,90 με 15,98% για τον DAX.

Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινά, από αύριο με αυτό το θετικό κεκτημένο, με την πρόκληση μίας ανάλογης διαχείρισης κρίσεων στη συνέχεια, απόρροια όσων "τρέχουν" για αγορές/οικονομία (επιτόκια, ποσοτική σύσφιξη και όσα έκτακτα συμβούν) που βραχυπρόθεσμα έχει την ημιαργία της Δευτέρας και την αργία της Τρίτης στην Wall Street (4η Ιουλίου Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ).

Από θέση αποτίμησης 84,9 δισ. συνολικά των εισηγμένων, με 120 μετοχές/εισηγμένες με θετικό πρόσημο και μόλις 23 με αρνητικό μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής το ΧΑ δείχνει να πληροί προϋποθέσεις για να συνεχίσει υψηλότερα. Η σχέση αποτίμησης ως προς το ΑΕΠ, η σύγκριση με χρηματιστηριακούς όρους (p/e, p/bv, κ.α) με άλλες αγορές αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μεγέθυνση.

Στο νέο ανοδικό story και τα 3 συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΧΑ αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, θα σταθώ στην παράμετρο της αναβάθμισης και τον ρόλο της Standard & Poor's. Ξεκάθαρα ανοδική η τάση, με τις αγορές/funds να "τιμολογούν" τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως "επενδύσιμα", με τα στοιχήματα προεξόφλησης να προσδίδουν συχνά και βραχυπρόθεσμη δυναμική, το momentum ωστόσο αποτυπώνεται σε μετοχές, κρατικά ομόλογα, επενδυτικά "καλάθια" (GREK Etf, Lyxor e.t.c) εταιρικές εκδόσεις, ομολογιακά τραπεζών κ.λ.π με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Το αν ο Fitch θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη δίνοντας το investment grade αρκετά νωρίτερα (όπως λ.χ. ορισμένοι εικοτολογούν για τις 14 Ιουλίου) ο.κ έχει τη σημασία του- ειδικά για traders και αγορασμένους της προηγούμενης εβδομάδος- πλην όμως η ουσία είναι ότι, νωρίς ή αργότερα η αναβάθμιση θα γίνει. Και όπως εκτιμούν γνώστες της αγοράς θα έρθει με την "βούλα" όχι ενός αλλά δύο οίκων αξιολόγησης (για αυτό και η άμεση ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για τις 4 επανεκδόσεις) ενισχύοντας περισσότερο το επενδυτικό προφίλ της ελληνικής αγοράς.

Σημείο αναφοράς οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης- θα δώσουν το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη 4ετία- προφανώς θα "ακτινογραφηθούν" από τους ξένους, θα αποτιμηθούν ανάλογα.

Τετάρτη η τακτική δημοπρασία 3μηνης διάρκειας, για 625 εκατ. από τον ΟΔΔΗΧ, την ίδια μέρα η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων για το μήνα Μάϊο, ενώ 4-7 η Mytilineos ξανά "ανοίγει" την αγορά εταιρικών ομολόγων, με έκδοση ύψους 500 εκατ. βήμα που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλοι εισηγμένοι.

Παράλληλα την προσεχή εβδομάδα (προς το τέλος της) κατά πάσα πιθανότατα και η πρώτη εισαγωγή εταιρείας, η MED στον προ-θαλαμο για την Εναλλακτική Αγορά. Μικρή η έκδοση, εισαγωγή στην ΕΝ.Α αλλά καιρός είναι να αναβαθμιστούν οι "μικρότερες" αγορές του ΧΑ, να διευρυνθούν οι επενδυτικές επιλογές για εταιρείες λ.χ. της θεσσαλονικιώτικης (ένδυση), να δοθούν κίνητρα, να εμβαθύνει λίγο προκειμένου να υποδεχθεί start ups κ.λ.π.

Συνέχεια στις αποκοπές μερισμάτων, εταιρικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις με σημαντικότερη την Πέμπτη-ημέρα που "κόβει" 0,578/μτχ ο ΟΤΕ- την ίδια μέρα και το Investor's Day της Lamda Development.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης η άμεση επαναφορά στα υψηλά έτους- μετά από επιτυχή επιβεβαίωση των στηρίξεων (κυρίως 30 ημερών), η άνετη κάλυψη των μερισμάτων για τις περισσότερες μετοχές καταδεικνύουν την δυναμική που έχει διαμορφωθεί για τους περισσότερους κλάδους, πολλές εισηγμένες από τη "μεγάλη" μέχρι τις "μικρότερες" κατηγορίες.

Η επάνοδος της αξίας συναλλαγών στα μεγέθη των 110 εκατ. είναι ενθαρρυντική ένδειξη, παραπέμποντας σε είσοδο "νέου χρήματος", σε επανεπένδυση μέρους από το "ταμείο" 6μηνου, ικανή να συμβάλλει στην επόμενη προσπάθεια υπέρβασης των 1.280 μονάδων (ως ευρύτερης περιοχής). Επόμενος στόχος των long οι 1.370 μονάδες (από το παλιό 2014) τελευταίας ζώνης αντίστασης πριν/προς τα υψηλά του 2011.

Βήμα-βήμα όμως, με τις απαραίτητες διορθώσεις και με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, τις ενέργειες της κάθε μίας ξεχωριστά εξηγώντας την διαφορά απόδοσης (χρηματιστηριακής) κατά το πρώτο 6μηνο.

Κλαδικά, με-σχεδόν- 2πλάσια ταχύτητα η κίνηση για τον ΔΤΡ έναντι του FTSE25 και του ΓΔ, εύλογα καθώς ο τραπεζικός κλάδος έρχεται από βαθύτατη διόρθωση την περίοδο που πολλές εταιρείες (από τη μεγάλη αλλά και μεσαία-χαμηλή αποτίμηση) διανέμουν κέρδη χρήσεως (μερίσματα) εδώ και χρόνια (ή ακόμη και αδιάλειπτα από το 2011).

Η επαναφορά για τον ΔΤΡ πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων, αποτελεί θετική εξέλιξη- και τεχνικά- που εάν έχει ως αποτέλεσμα την πειστική υπέρβαση της περιοχής των 1.040-1.050 μονάδων θα "αλλάζει πίστα" για τον κλάδο-κλειδί (και λόγω αυξημένης βαρύτητας στάθμισης).

Συγκεκριμένα οι 1.038,96 μονάδες είναι το σημείο ενδιαφέροντος για την προσεχή εβδομάδα-πρώτη του Ιουλίου, εναρκτήρια για το δεύτερο 6μηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v