Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι εταιρίες που είναι υποψήφιες για επιτήρηση

12+3 εισηγμένες εταιρίες απασχολούν τελικώς τις αρχές,(ενδεχομένως να προστεθούν στη συνέχεια και άλλες δύο) καθώς τα αποτελέσματα του 2002 τις καθιστούν υποψήφιες για επιτήρηση. Ποιες είναι οι εταιρίες, ποιες ενδεχομένως... εξαιρούνται και γιατί. Πώς εξελίσσεται η μαζική επιστολογραφία των αρχών προς ζημιογόνες εταιρίες. Το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΧΑ (22/03/2201) για την επιτήρηση.

Ολες οι εταιρίες που είναι υποψήφιες για επιτήρηση
Σε πολύ ”λεπτό σκοινί” καλείται να κινηθεί η ηγεσία των αρχών της Σοφοκλέους τις επόμενες ημέρες, η οποία πέραν των πολλών υποψηφιοτήτων για επιτήρηση (τις οποίες και παρουσιάζει διασταυρωμένα το euro2day.gr), έχει σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες αποστείλει επιστολές και σε όλες τις εταιρίες (πάνω από 50 τον αριθμό) οι οποίες παρουσίασαν ζημιογόνα αποτελέσματα, ζητώντας εξηγήσεις και λεπτομέρειες.

Οσον αφορά στο θέμα της επιτήρησης, τουλάχιστον 12 εταιρίες, ενδεχομένως και δύο ακόμη, έχουν βρεθεί στο ”στόχαστρο” των χρηματιστηριακών αρχών, καθότι εμφανίζονται να πληρούν τα ποσοτικά στοιχεία για ένταξη σε καθεστώς επιτήρησης.

Άλλες τρεις εταιρίες εμφανίζονται μεν να πληρούν τα κριτήρια, πλην όμως έχουν απολύτως συγκεκριμένους και εκτακτους λόγους για τα αποτελέσματα που παρουσίασαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φάκελοι που αναμένεται να λάβει στα χέρια της η διοίκηση του Χ.Α., εκτός απροόπτου στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα είναι συνολικά τουλάχιστον 15.

Συνεπώς, εάν δεν προκύψουν συγκεκριμένες εξηγήσεις, ”οι οποίες να δικαιολογούν επαρκώς ότι η δυσμενής μεταβολή των αποτελεσμάτων τους είναι συγκυριακή και άμεσα αναστρέψιμη και οι οποίες αναμφίβολα θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν”, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ”προκειμένου να προστατευθεί η αίσθηση της διαφάνειας και της ισονομίας, οι εταιρίες αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε επιτήρηση”.

Πρόκειται για τον πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του θεσμού της επιτήρησης που ο αριθμός των υποψηφίων εμφανίζεται τόσο υψηλός, ενώ ως ”σημείο των καιρών” πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών καλύπτουν τα ποσοτικά κριτήρια όχι διότι έκλεισαν τρεις ζημιογόνες χρήσεις, αλλά διότι παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή των αποτελεσμάτων τους προς το χειρότερο στη χρήση του 2002!

Ητοι, ζημίες που είναι μεγαλύτερες σε απόλυτο μέγεθος από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσεως (εάν υπήρχαν κέρδη) και ταυτόχρονα μεγαλύτερες από το 20% του τζίρου που πραγματοποίησε η εταιρία το 2002(απλά στοιχεία εκτός εάν πρόκειται για εταιρία συμμετοχών, οπότε ισχύουν τα ενοποιημένα μεγέθη).

Στις εταιρίες που καλύπτουν τα ποσοτικά κριτήρια περιλαμβάνονται οι Τασόγλου και Καμπάς (τρεις ζημιογόνες χρήσεις), Oμιλος Ιντεάλ, Plias, Κεραμεία Αλλατίνη, Space Hellas, Datamedia, Αλυσίδα, Σωληνουργεία Κορίνθου και Οlympic Catering, η οποία πάντως άλλαξε μέσα στο 2002 ιδιοκτησιακό καθεστώς, η Logic DIS και η Πετζετάκις.

Σημειωτέον οτι η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Olympic Catering απέστειλαν μακροσκελείς επιστολές σε απάντηση ερωτήσεων των χρηματιστηριακών αρχών, οι οποίες περιλαμβάνονται στη στήλη των χρηματιστηριακών ανακοινώσεων του euro2day.gr

Eπίσης σε επικοινωνία της με το euro2day.gr η εταιρία Logic DIS διευκρίνησε οτι οι ζημίες που εμφανίζει στο 2002 οφείλονται στην ενσωμάτωση πρακτικών με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που οδήγησε στην καταγραφή προβλέψεων για υποτίμηση συμμετοχών και χρεωγράφων ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και σε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας και σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν εταιρίες όπως η Ασπίς Πρόνοια, που όμως εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, και άρα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Χ.Α. για επιτήρηση, δύο ξενοδοχειακές, η Ιονική και η Λάμψα, για τις οποίες είναι γνωστό οτι δεν λειτούργησαν λόγω ανακαίνισης οι μονάδες τους, καθώς και η Ελλατέξ η οποία επλήγη από φυσικές καταστροφές, αλλά πάντως καλύπτει τα ποσοτικά κριτήρια.

Ωστόσο η θέση των αρχών καθίσταται δυσχερής και από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο. Η ένταξη μιας μετοχής σε καθεστώς επιτήρησης από πολλές πλευρές δυσχεραίνει τις προσπάθειες βελτίωσης της δραστηριότητας της εταιρίας, αφού, για παράδειγμα, η πραγματοποίηση μιας αύξησης κεφαλαίου απαιτεί την παρουσία αναδόχου.

Κατα συνέπεια, αναφέρει στέλεχος της αγοράς με μακρά εμπειρία, ”οι αρχές καλούνται να κινηθούν τηρώντας πολύ λεπτές ισορροπίες προκειμένου να μην δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση οτι υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ ορισμένων εταιριών”.

Tέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω κατάλογος δεν είναι ”εξαντλητικός”, υπό την έννοια οτι ενδεχομένως να υπάρξουν μία -δύο ακόμη εταιρίες, οι οποίες θα καλύψουν -κατόπιν υπολογισμών και παρατηρήσεων στα αποτελέσματα τους- τα ποσοτικά κριτήρια της επιτήρησης.

Το θέμα αφορά τη περίπτωση μίας κατασκευαστικής εταιρίας, όπου ενδεχομένως να υπάρχει ζήτημα διαχωρισμού ή μη του τζίρου από κοινοπραξίες, σε σχέση με τον ”εταιρικό τζίρο, ενω ζήτημα στη περίπτωση τουλάχιστον μιας εταιρίας προκύπτει και από τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών, σε σχέση με την επάρκεια των κεφαλαίων της, αλλά και τα αποτελέσματα που παρουσίασε.

Από την άλλη πλευρά, ήδη αντικείμενο ερμηνείας έχει γίνει η διατύπωση των κριτηρίων επιτήρησης, καθώς η διατύπωση αναφέρει ότι πρέπει μια εταιρία να έχει ζημίες μεγαλύτερες από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης, άρα, λένε ορισμένοι δεν πρέπει να περιλαμβανει εκείνες που είχαν ζημίες και στην προηγούμενη χρήση (Aλυσίδα, Πετζετάκις και Olympic Catering).

Άλλα στελέχη πάντως, υποστηρίζουν ότι προφανώς ό,τι ισχύει για μια εταιρία που παρουσίασε υπέρογκες ζημίες μετά από κερδοφόρα χρήση, προφανώς πρέπει να ισχύει και στη περίπτωση που οι ζημίες διογκώθηκαν απο χρήση σε χρήση και ξεπερνούν το 20% του κύκλου εργασιών.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ τις επιστολές των εταιριών Σωληνουργεία Κορίνθου και Olympic Catering, καθώς και το δελτίο Τύπου της Logic DIS κάνοντας ”κλικ” στον κωδικό μετοχής στην παράπλευρη στήλη ”Σχετικές Μετοχές” και πηγαίνοντας στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη μετοχή, και στις σχετικές ειδήσεις για την περίπτωση της Logic DIS.

** Το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΧΑ (22/03/2201) για την επιτήρηση δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v