Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips: "Φως στο τούνελ" των κερδών

Μετά από ένα μακρύ διάστημα συνεχών περικοπών στα κέρδη, παρατηρείται μικρή αισιόδοξη αλλαγή τροχιάς. Οι πρώτες θετικές αναθεωρήσεις των EPS για το '09 και '10. Ποιες μετοχές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την τάση.

Blue chips: Φως στο τούνελ των κερδών
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών του FTSE 20 και τις μεταβολές στις εκτιμήσεις για τα EPS και τα καθαρά κέρδη του 2009 και του 2010 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H Σοφοκλέους έπειτα από ένα έντονα ανοδικό πρώτο εξάμηνο φαίνεται ότι έχει μπροστά της έξι σαφώς πιο δύσκολους μήνες να διανύσει. Οι αποδόσεις που είχαν σημειωθεί μπορεί να είναι υψηλές, ωστόσο οι συνεδριάσεις του Ιουλίου δείχνουν πως οι εύκολες αποδόσεις μπορεί να είναι παρελθόν.

Η κερδοφορία του 2009 θα εμφανιστεί σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2008, ενώ μέχρι και τον προηγούμενο μήνα οι αρνητικές αναθεωρήσεις σχετικά με τα κέρδη του 2009 για τις εισηγμένες εταιρείες στη Σοφοκλέους ήταν πολλαπλάσιες σε σύγκριση με τις θετικές.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο όμως έχει κάνει την εμφάνισή του στη διάρκεια του Ιουλίου είναι οι πρώτες, «δειλές» ακόμα, θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή για το 2009 αλλά και το 2010.

Ειδικά για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι προβλέψεις σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των κερδών είναι θετικές πλέον για το 2010, ξεπερνώντας ελαφρώς το 6%, όταν στα τέλη Ιουνίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν οριακά θετικό.

Σίγουρα για το 2009 το αρνητικό του πρόσημο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης το οφείλει στη συμμετοχή των τραπεζών, τα κέρδη των οποίων φαίνεται ότι θα κινηθούν με πτωτικούς ρυθμούς τουλάχιστον για το 2009, ωστόσο για το 2010 διακρίνονται τα πρώτα «ψήγματα» αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet που αφορούν στο 2009, τον Ιούλιο ο ρυθμός αύξησης των κερδών στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται στο -14,4% έναντι -14,5% τον Ιούνιο, ενώ για το 2010 το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται πλέον στο +6,1% από 1,5% για τον Ιούνιο. Έπειτα από ένα μακρύ χρονικό διάστημα συνεχών περικοπών στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος είναι η πρώτη φορά όπου παρατηρείται μικρή αισιόδοξη αλλαγή τροχιάς.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, από τις είκοσι επιχειρήσεις οι οποίες απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μετοχές των εννέα που εξακολουθούν να επιδεικνύουν θετικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2009 είναι των εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΤΕ (ενδεχομένως και με τη συμβολή έκτακτων αποτελεσμάτων), Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, CCHBC 3E, ΔΕΗ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ενδεχομένως λόγω μη επανάληψης των ζημιών από αποτίμηση αποθεμάτων, inventory losses). Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

Αντίθετα, οι τίτλοι των εταιρειών Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Τιτάν, MIG, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular Bank, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, ATEbank και ΟΠΑΠ θα σημειώσουν λιγότερα κέρδη από το 2008.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τα απόλυτα μεγέθη των εταιρειών έχουν οι μεταβολές των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 και του 2010 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γιατί σε αυτήν τη σύγκριση αποτυπώνεται η μικρή αλλά ουσιαστική αλλαγή των προσδοκιών.

Οι τράπεζες...

Οι τραπεζικοί τίτλοι είναι σημαντικοί για την ελληνική αγορά μετοχών και σε αυτήν την κατηγορία παρατηρείται για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008 θετική μεταβολή στα EPS του 2009, δηλαδή οι αναλυτές στη διάρκεια του 2009 αρχίζουν να αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για το δεύτερο εξάμηνο, εννοώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Παρά το γεγονός ότι το EPS Growth του 2009 για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο τοποθετείται στο -23,7%, στο τέλος Ιουνίου το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -24,4%. Ακόμα πιο ουσιαστική είναι η εξέλιξη του EPS Growth για το επόμενο έτος, όπου από το 9,5% του Ιουνίου τον Ιούλιο εντοπίζεται στο 12,4%, ενώ αν ληφθεί υπόψη το dilution που προκαλείται από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η άνοδος είναι ουσιαστικά ακόμα μεγαλύτερη.

Από τον τραπεζικό κλάδο μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα κάνει την έκπληξη και θα κινηθεί με θετικό πρόσημο στα κέρδη του 2009, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών, τα καθαρά κέρδη υπολογίζονται στα 82 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση για τον Ιούνιο. Για τις υπόλοιπες τράπεζες το 2009 θα είναι έτος «προσγείωσης» των κερδών σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, οι εκτιμήσεις του Ιουλίου για την επόμενη χρονιά είναι μειωμένες λόγω του dilution από τον αυξημένο αριθμό μετοχών που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του κεφαλαίου, ωστόσο το απόλυτο μέγεθος των κερδών για το συγκεκριμένο έτος είναι σταθερό, ενώ για το 2010 ελαφρώς αυξημένο στα 1.260 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια του Ιουλίου για την EFG Eurobank η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 έχει κινηθεί στο 0,64 ευρώ ανά μετοχή από 0,63 ευρώ ανά μετοχή τον Ιούνιο και οι προβλέψεις σχετικά με τα κέρδη του 2010 έχουν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο. Για τη EFG Eurobank ο ρυθμός μεταβολής των κερδών του 2010 πλέον είναι θετικός της τάξεως του 13%.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η μέση εκτίμηση για τα EPS του Ιουλίου έχει κινηθεί οριακά θετικά σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ για το 2010 τα κέρδη εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος και ο ρυθμός αύξησης των κερδών προσεγγίζει πλέον το 10%.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε παρουσιάσει τη μεγαλύτερη επιδείνωση στους ρυθμούς μεταβολής των κερδών της μεταξύ των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων από τον περασμένο Οκτώβριο, εμφανίζει και τις υψηλότερες ανοδικές αναθεωρήσεις, αφού οι αναλυτές εκτιμούν ότι για το 2009 τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 0,61 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,55 ευρώ τον Ιούνιο. Παράλληλα, για το 2010 οι αναλυτές υπολογίζουν πως τον Ιούλιο η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 0,60 ευρώ ανά μετοχή έναντι κερδών 0,56 ευρώ που προέβλεπαν τον Ιούνιο.

Επίσης, σημαντικές αναθεωρήσεις εκφράζονται και στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή και της ATEbank στο 0,04 ευρώ ανά μετοχή τον Ιούλιο από 0,03 ευρώ τον Ιούνιο, όμως ο ρυθμός αύξηση των EPS για το 2010 παραμένει αρνητικός.

Οι καλοί...

Πέραν των τραπεζών που δίνουν σήμα για φως στο τούνελ των κερδών, τέσσερις μετοχές ακόμα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την τάση. Ο τίτλος της ΔΕΗ, με απόδοση 34,4% από την αρχή του έτους, είναι παραδοσιακά αμυντική επιλογή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για το 2009 θα παρουσιάσει εκρηκτική μεταβολή στα κέρδη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές υπολογίζουν πως για το 2009 τα κέρδη ανά μετοχή της θα εκτιναχτούν στα 2,66 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στα τέλη Ιουνίου το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε στα 2,63 ευρώ ανά μετοχή (αύξηση 1,2%).

Παράλληλα, τρεις ακόμα συμμετοχές από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό growth στα κέρδη του 2009 είναι ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Coca Cola 3E.

Αναφορικά με τον Οργανισμό, η απόδοση του οποίου από τις αρχές του έτους βρίσκεται στο -12%, για το 2009 η πρόβλεψη είναι ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 1,30 ευρώ ανά μετοχή, επίδοση που εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το τέλος Ιουνίου κατά 1,81%, αν και για το επόμενο έτος η εκτίμηση έχει μειωθεί σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι προβλέψεις για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αφού η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του τρέχοντος έτους έχει κινηθεί ανοδικά από τον Ιούνιο κατά 1,8% στο 0,55 ευρώ ανά μετοχή από 0,55 ευρώ ανά μετοχή προγενέστερα. Αξίζει να επισημανθεί πως από τις αρχές του έτους η απόδοση της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους βρίσκεται στο +32,6%.

Για την Coca Cola 3E η εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 1,04 ευρώ από 1,03 ευρώ ανά μετοχή.

Οι άλλοι...

Όσον αφορά στις μετοχές των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Intralot, ΟΠΑΠ, Motor Oil Hellas, Tιτάν και Marfin Investment Group, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 έχουν παραμείνει στα ίδια ακριβώς επίπεδα στη μετάβαση στον Ιούλιο, ενώ οι μόνοι τίτλοι των οποίων τα κέρδη ανά μετοχή έχουν σημειώσει πτωτική πορεία είναι της Εθνικής Τράπεζας, του Μυτιληναίου, της Marfin Popular Bank και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκαν οι λόγοι, ενώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, παρόλο που εξακολουθεί να επιδεικνύει θετικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών της και το ποσοστό διαμορφώνεται στο 0,8% για φέτος και στο 6,5% για το 2010, τα κέρδη ανά μετοχή συνεχίζουν να περικόπτονται ελαφρώς από μήνα σε μήνα.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με την εταιρεία Μυτιληναίος, η εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 24,14%.

* Αναδημοσίευση από το 591ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 17 - 21 Ιουλίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών του FTSE 20 και τις μεταβολές στις εκτιμήσεις για τα EPS και τα καθαρά κέρδη του 2009 και του 2010 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v