Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 17 εισηγμένες με ταμείο που... ξεχειλίζει

Σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναζητά εναγωνίως ρευστότητα, αρκετές διαθέτουν... γεμάτο ταμείο. Τα σχέδια 17 εισηγμένων για να εκμεταλλευτούν τις "ευκαιρίες" της κρίσης.

ΧΑ: 17 εισηγμένες με ταμείο που... ξεχειλίζει
** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις 17 εισηγμένες με... γεμάτο ταμείο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναζητά εναγωνίως ρευστότητα, δεκάδες εισηγμένες της Σοφοκλέους τη διαθέτουν ισχυρότατη και είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν τις αποκαλούμενες ευκαιρίες της κρίσης: εξαγορές άλλων εταιρειών στα χαμηλά, επιθετική πολιτική marketing κ.λπ.

Στον σχετικό πίνακα από τις δεκάδες εισηγμένες αναφέρονται 17 από αυτές οι οποίες: Πρώτον, διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους στις 31/3/2009 ήταν υψηλότερα από το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες και προς τις εταιρείες leasing (χρηματοδοτικής μίσθωσης). Δεύτερον, το καθαρό τους ταμείο αποτελεί αξιοσημείωτο ποσοστό της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

• Για παράδειγμα, η εταιρεία ΖΑΜΠΑ διαπραγματεύεται χαμηλότερα από την αξία των καθαρών μετρητών της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει και σημαντική ακίνητη περιουσία. Η κατάσταση ωστόσο αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για τη μετοχή και ενδεχομένως να οφείλεται στη χαμηλή της εμπορευσιμότητα. Καμιά επενδυτική κίνηση δεν αναμένεται.

• Με ανάλογα χαμηλή εμπορευσιμότητα διαπραγματεύεται και η Informer, τα διαθέσιμα της οποίας αποτελούν περίπου το 90% της αξίας της, ενώ παράλληλα διαθέτει και κάποια δραστηριότητα κυρίως στη Ρουμανία (διαχείριση πιστωτικών καρτών). Στόχος της εισηγμένης είναι να επεκταθεί σταδιακά στη διαχείριση πιστωτικών καρτών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

• Και η μετοχή της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας διακρίνεται ταυτόχρονα για την πολύ χαμηλή της εμπορευσιμότητα αλλά και για το μεγάλο ποσοστό που είναι τα μετρητά της ως ποσοστό της χρηματιστηριακής αξίας.

• Στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου το καθαρό ταμείο αποτελεί πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησής της στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Στόχος της διοίκησης της εισηγμένης είναι να μην υποχρεωθεί σε ζημίες από το 2010, μετά και τη διακοπή και της παραγωγής νήματος. Διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα προσθήκης κάποιων νέων δραστηριοτήτων.

• Στην Alpha Αστικά Ακίνητα το σύνολο των καταθέσεών της και των ομολόγων της στις 31/3/2009 ανερχόταν στα 59,5 εκατ. ευρώ και αποτελούσε πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησής της. Ωστόσο, από το ποσό αυτό περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο νέο ακίνητο, το οποίο αποκτήθηκε στη Βουλγαρία και πρόκειται να στεγάσει τα γραφεία του μητρικού τραπεζικού ομίλου στη συγκεκριμένη χώρα.

• Στην περίπτωση της εταιρείας Rilken, πέρα από το καθαρό ταμείο των 5,28 εκατ. ευρώ, υπάρχει προς πώληση διαθέσιμο ακίνητο (τα παλαιά γραφεία στη Νέα Κηφισιά), χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αναμένεται στο προσεχές μέλλον. Στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται κάποια πρόθεση της διοίκησης της εισηγμένης να κάνει χρήση των ρευστών διαθεσίμων της.

• Σε ό,τι αφορά τη ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), η διοίκηση επενδύει εδώ και χρόνια τα διαθέσιμά της σε τίτλους χρηματαγοράς. Δεν υπάρχει πρόθεση επένδυσης των κεφαλαίων αυτών, και μάλιστα ένα επενδυτικό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε πέρυσι τελικά ανεστάλη.

• Η Eurobank Properties προτίθεται να προχωρήσει σε νέες αγορές ακινήτων, αν διαπιστώσει την ύπαρξη σημαντικών ευκαιριών λόγω της κρίσης. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι δεν θα δούμε κάτι εξαιρετικό, τουλάχιστον κατά τους επόμενους μήνες.

• Το στοίχημα για την εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή είναι το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να διευρύνει την ισχύ των αιολικών και των φωτοβολταϊκών της πάρκων, ενώ τα διαθέσιμά της προορίζονται προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις μετοχών που συνδυάζουν και αμυντικά χαρακτηριστικά αλλά και ισχυρό growth.

• Τα διαθέσιμα του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής αποτελούν γύρω στο 20% της χρηματιστηριακής της αξίας, ενώ επιπλέον η ρευστότητά του ενδεχομένως να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που προχωρήσει τελικά η πώληση ακινήτων που σχεδιάζει. Η διοίκηση της εισηγμένης θα συνεχίσει τις επενδύσεις του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου και της μείωσης των ρύπων, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια επιθετική κίνηση.

H Singularlogic με καθαρό ταμείο 8,4 εκατ. ευρώ διαθέτει στην πράξη πολύ περισσότερα μετρητά προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει αφήσει ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αλλά μόνο σε περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα είναι ελκυστικά. Πάντως, σήμερα λήγει η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, εν όψει της δημόσιας πρότασης που σχεδιάζει η MIG.

Ο ΟΠΑΠ δεν έχει κρύψει τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και οι προσπάθειες αυτές φαίνεται ότι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο μετά την πρόσθετη φορολόγηση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών. Διαθέσιμα στο ταμείο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) υπάρχουν και στην πράξη είναι περισσότερα από τα 877 εκατ. ευρώ του καθαρού ταμείου, λόγω της παράλληλης ύπαρξης και των χρηματοδοτικών μισθώσεων. Το καθαρό ταμείο αποτελεί το 16,6% της κεφαλαιοποίησης του οργανισμού.

• Γνωστό το μεγάλο ταμείο της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια (αποτελεί το 23,3% της κεφαλαιοποίησής της) το οποίο παρουσιάζει ανοδική τάση λόγω της κερδοφορίας της εισηγμένης εταιρείας και των χαμηλών αναγκών για επενδύσεις. Το πιθανότερο είναι ότι οι μέτοχοι της εταιρείας θα ωφεληθούν μέσω υψηλού μερίσματος και με άλλους έμμεσους τρόπους (π.χ. buy back μετοχών).

• Η Trastor ΑΕEΑΠ επιθυμεί κι αυτή να «μεγαλώσει» σε μέγεθος, αλλά είναι προφανές ότι μόνο με το καθαρό ταμείο της των 14,6 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα δανεισμού, ενώ παράλληλα η εισηγμένη εταιρεία εξετάζει κι άλλες εναλλακτικές λύσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα «τρέξουν» μάλλον από το επόμενο έτος.

• Το καθαρό ταμείο της ΕΥΑΘ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που προβλέπονται στο τριετές business plan, ακόμη κι αν το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να αθετεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του προς την εισηγμένη.

* Αναδημοσίευση από το 593ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 31 Ιουλίου - 4 Αυγούστου 2009.

** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις 17 εισηγμένες με... γεμάτο ταμείο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v