Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο της διόρθωσης

Γιατί αντιστράφηκε ραγδαία η εικόνα στη Σοφοκλέους. Ποιες μετοχές καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες τον τελευταίο μήνα και ποιες αντέχουν. Ο ρόλος των ξένων επενδυτών. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο της διόρθωσης
**Το αρχείο με τους κερδισμένους και χαμένους στο Χ.Α. από τα υψηλά Οκτωβρίου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Η Σοφοκλέους κινείται πτωτικά από τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο μέσα σε λίγες συνεδριάσεις αρκετοί επιμέρους τίτλοι πρόλαβαν να καταγράψουν μεγάλες απώλειες.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη προβληματίζει έντονα τόσο ως προς το εύρος της πτώσης, το οποίο από τα υψηλά του Οκτωβρίου είναι της τάξεως του 18%, όσο και ως προς την πορεία αυτονόμησής του σε σχέση με αυτήν των ξένων ευρωπαϊκών αγορών.

Η εγχώρια αγορά μετοχών κατέγραψε υψηλό, όπως και μεγάλες ξένες αγορές στις 14 - 15 Οκτωβρίου, και έπειτα ακολούθησε την πτωτική κίνηση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ανάλογη κάμψη της τάξεως του 10%, όπως και ο δείκτης Dax.

Από αυτό το χρονικό σημείο και ύστερα η ανοδική ορμή των ξένων αγορών έχει αφήσει πλήρως στο περιθώριο την εγχώρια αγορά, η οποία εξακολουθεί να πέφτει τη στιγμή που ο γερμανικός Dax έχει επανέλθει σχεδόν στα υψηλά του, ή σε σχέση με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 που κινείται πάνω από τις 1.100 μονάδες.

Η εικόνα του FTSE/ASE-20 δεν διαφοροποιείται σημαντικά, αν και η αδυναμία που καταγράφει είναι μεγαλύτερη.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και με το πρώτο δείγμα να είναι ελαφρώς καλύτερο από τα αναμενόμενα, το ταμπλό δεν έχει αντιδράσει ανάλογα.

Η εξήγηση αναλυτών και παραγόντων της αγοράς είναι πως η Σοφοκλέους προεξόφλησε στα υψηλά του Οκτωβρίου όλα τα πιθανά καλά αποτελέσματα των εισηγμένων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ανατραπεί η κατάσταση με ήδη προεξοφλημένα στοιχεία.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, το Χ.Α. σε καμία περίπτωση και σε κάθε αρνητικό σενάριο δεν είχε προεξοφλήσει τέτοια αδυναμία όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη σε επίπεδο χώρας.

Το επιπρόσθετο δεδομένο που έχει βαρύνει την εικόνα του Χ.Α. είναι οι προοπτικές: σε ένα περιβάλλον που διεθνώς εξομαλύνεται, φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία για ένα ακόμα έτος θα πληγεί από μείωση στο ΑΕΠ της, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ανεργία και ανάγκη άμεσης μείωσης των δημόσιων δαπανών, ενώ η απαραίτητη παράλληλη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει σε πτώση την κατανάλωση.

Οι ξένοι επενδυτές, όπως φαίνεται από τις κινήσεις τους στο ταμπλό, μόλις εδώ και λίγο καιρό ανακαλύπτουν και επανεκτιμούν την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και φοβούνται τις επιπτώσεις στα κέρδη των εισηγμένων από τα μέτρα που θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων.

Τέλος, το δεδομένο που ίσως είναι περισσότερο σημαντικό από τα παραπάνω είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας. Το ευνοϊκό momentum, που εν μέρει δημιουργήθηκε και από τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή, φαίνεται να εξανεμίζεται υπό το βάρος της πραγματικής οικονομικής κατάστασης. Το πόσο έχουν επιβαρύνει την εικόνα του Χ.Α. οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό επίπεδο φαίνεται από την πορεία του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό.

Το μέσο spread για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 133 μονάδες βάσης, ενώ στις 25/11 το spread εκτινάχθηκε στις 180 μονάδες. Η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου στην εγχώρια αγορά μετοχών απεικονίζεται πλήρως στην πορεία του δεκαετούς ομολόγου.

Οι μετοχές

Στα επιμέρους, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως μόνο μερικές μετοχές έχουν αντέξει στην πτώση και οι υπόλοιπες έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά. Παρά το -18% που έχει γράψει το ταμπλό, πάνω από 120 τίτλοι κινούνται με ακόμα μεγαλύτερη πτώση από την αγορά, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παραδόξως δεν υποαποδίδουν, αφού σημειώνουν μικρότερες απώλειες.

Όσον αφορά στις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτωτική πορεία, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τίτλος της Audiovisual με μείωση της τάξεως του 57% από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 11,23 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής της στο ταμπλό του Χ.Α. κυμαίνεται γύρω στο 0,65 ευρώ, όταν η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2007 με παραίτηση παλαιών μετόχων και με συμμετοχή νέων επενδυτών είχε γίνει στα 4,80 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση των απωλειών βρίσκεται η μετοχή της ΑΕΓΕK με πτώση του 51% από τα υψηλά του Οκτωβρίου, η οποία πάντως δεν θα πρέπει να προβληματίζει αφού οι αποδόσεις της μετοχής είναι αρνητικές σε όλες τις περιόδους από τις αρχές του έτους.

Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν αυτοί της Τράπεζας Πειραιώς, της Marfin Popular, της EFG Eurobank και της Alpha Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει απώλειες πάνω από 28% από τα υψηλά του Οκτωβρίου, ενώ η τιμή έχει διαμορφωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ ανά μετοχή στα 9,48 ευρώ.

Για την EFG Eurobank, οι απώλειες από τα υψηλά του Οκτωβρίου ανέρχονται στο 26%, για τη Marfin P.B. σε 26,41% ενώ για την Alpha Bank κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μεγάλες απώλειες σημειώνονται για την Alapis με 25%, ενώ για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε ποσοστό 22% από τα υψηλά του Οκτωβρίου, ενώ σε αγορές μετοχών προέβησαν τόσο η ίδια η εταιρία όσο και σημαντικοί βασικοί της μέτοχοι.

Παράλληλα, για τη Γενική Τράπεζα οι απώλειες διαμορφώνονται στο 30% από τα υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ότι η μετοχή είναι πρώτη στην πτώση και τελευταία στην άνοδο. Για τον τίτλο του ΔΟΛ τα υψηλά "εκλογικά" κέρδη σιγά-σιγά μειώνονται αφού από τα υψηλά του Οκτωβρίου σημειώνει απώλειες 35%.

Τα Σωληνουργεία Κορίνθου επίσης εμφανίζουν σημαντική πτώση από τα υψηλά τους κατά 29%, ενώ τα αποτελέσματα του 9μήνου ήταν πολύ αυξημένα. Για την Intracom οι ζημίες ανέρχονται σε 38% από τα υψηλά, ενώ η Forthnet  παρουσιάζει -36%.

Οι... απτόητοι

Εκτός όμως από τις μετοχές με σημαντική πτώση, υπάρχει και ένας μικρός αριθμός τίτλων που κινείται υψηλότερα ή σημειώνει μικρές απώλειες αναλογικά με τους δείκτες.

Η μετοχή της Eurobank Properties δείχνει να κρατάει με απώλειες -3%, ενώ η Μέτκα με απώλειες σε ποσοστό 6% από το υψηλό του Γενικού Δείκτη στις 14 Οκτωβρίου, και αξίζει να σημειωθεί πως με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου οι τιμές-στόχοι γι’ αυτήν παρουσίασαν άνοδο από τα 12 ευρώ περίπου στα 14 ευρώ. Αναφορικά με τα αποτελέσματα, κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ανήλθαν στα 19,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, και η Jumbo φαίνεται να κρατάει -7% σε σχέση με τα υψηλά Οκτωβρίου του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κέρδη από όλες τις εισηγμένες τα εμφανίζουν η Περσεύς με +92% από τα μέσα Οκτωβρίου, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την τιμή της στο ταμπλό, και η Medicon με +29%.

**Το αρχείο με τους κερδισμένους και χαμένους στο Χ.Α. από τα υψηλά Οκτωβρίου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v