Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές που σε πληρώνουν για να τις αγοράσεις!

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που θα είχαν αρνητική αποτίμηση στο ταμπλό αν δεν είχαν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μετοχές που σε πληρώνουν για να τις αγοράσεις!
** Ο αναλυτικός πίνακας με παραδείγματα κεφαλαιοποιήσεων και αυξήσεων εταιριών του ΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι οι κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α. έχουν υποχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της διεθνούς κρίσης και των μακροοικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν πολλές εισηγμένες δεν είχαν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.

- Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, η οποία σήμερα αποτιμάται στα 8,22 δισ., θα διαπραγματευόταν μόλις γύρω στα 4 δισ., αν πέρυσι και το 2006 δεν προχωρούσε σε δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.

- Αν η Alpha Bank δεν πραγματοποιούσε πρόσφατα την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ, τότε θα είχε κεφαλαιοποίηση μόλις 2,5 δισ. ευρώ και όχι 3,5 δισ. ευρώ που έχει σήμερα.

- Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της EFG Eurobank είναι ελαφρά χαμηλότερη των 3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα του ομίλου Λάτση τον Σεπτέμβριο του 2007 αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 1,2 δισ. ευρώ.

- H Τράπεζα Πειραιώς στο ταμπλό του Χ.Α. αποτιμάται στο 1,94 δισ. ευρώ, όταν το 2007 είχε υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

- Όσο για την Τράπεζα Αττικής, περίπου το 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της (338 εκατ. ευρώ) οφείλεται στην πρόσφατη (τον Σεπτέμβριο του 2009) αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 152,3 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη, βέβαια, υπήρξαν και κάποιες άλλες μικροαυξήσεις στα μετοχικά κεφάλαια ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, άλλοτε μέσα από προγράμματα stock options και άλλοτε με επανεπενδύσεις μερισμάτων.

Η ουσία είναι πως και ο ισχυρότερος κλάδος της Σοφοκλέους έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες στο ταμπλό ακόμα και σε σύγκριση με το 2005, όταν είχε προηγηθεί μία πενταετία μεγάλης πτώσης (2000 - 2004).

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα τελευταία πέντε χρόνια η Εθνική απώλεσε το 38,6% της αξίας της στο ταμπλό, η Τράπεζα Πειραιώς το 48,9%, η Alpha Bank το 53,1%, η EFG Eurobank το 67,6%, η Τράπεζα Αττικής το 70,7%, η Aspis Bank το 75% και η Γενική Τράπεζα το 89,1%!

Εισηγμένες με... αρνητική αποτίμηση!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πτώση των μετοχών στο ταμπλό είναι τόσο έντονη ώστε, αν αφαιρέσουμε τις ενισχύσεις μέσω των ΑΜΚ, οι κεφαλαιοποιήσεις εμφανίζονται αρνητικές! Με άλλα λόγια, αν δεν προϋπήρχαν οι αυξήσεις κεφαλαίου, θα έπρεπε να... πληρώσουν τους επενδυτές ώστε να αγοράσουν τους συγκεκριμένους τίτλους!

- Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γενικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται με χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 227 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο του 2009 άντλησε 175,7 εκατ. ευρώ και το 2007 επιπλέον 210,2 εκατ. ευρώ, πέρα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2004, όπου οι Γάλλοι της Societe Generale είχαν αναλάβει τα ηνία της.

- Ένα ακόμη παράδειγμα είναι αυτό της Aspis Bank. Σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 52,5 εκατ. ευρώ, όταν η αύξηση κεφαλαίου του 2006 ήταν οριακά μεγαλύτερη (52,7 εκατ. ευρώ), χωρίς φυσικά να συνυπολογίζονται οι άλλες 4 - 5 αυξήσεις κεφαλαίου που έλαβαν χώρα από την είσοδο της τράπεζας στο χρηματιστήριο μέχρι το 2006.

- Εκτός τραπεζικού κλάδου τώρα, η Nutriart διαπραγματεύεται μόλις προς 14,9 εκατ. ευρώ, όταν τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 17,29 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου με απορρόφηση της εταιρείας Αλλατίνη.

- Η Plias του ομίλου Δαυίδ, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 21,7 εκατ. ευρώ, στα τέλη του 2008 ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου, αντλώντας 36,06 εκατ. ευρώ...

- Ο όμιλος Χατζηιωάννου στο ταμπλό αποτιμάται στα 18,7 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η τελευταία αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου (Μάρτιος του 2008) ήταν της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

- Η Τεχνική Ολυμπιακή σήμερα αποτιμάται προς περίπου 63 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η αύξηση κεφαλαίου του 2007 είχε ανέλθει στα 34,7 εκατ. ευρώ. Ποιος, επίσης, δεν θυμάται την τεράστια αύξηση των 330 εκατ. ευρώ του 2000!

Δυσκολίες και στα telecoms

Η οικονομική κρίση και η όξυνση του ανταγωνισμού έχουν επιδράσει σημαντικά και στην πορεία των εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Κάποιες από αυτές διέκοψαν τη λειτουργία τους (Lannet, Altec Telecoms κ.ά.) και οι πιο ισχυρές είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν σημαντικά.

Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από τα 8 ευρώ, όταν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom κατέβαλαν 26 και 29 ευρώ για να αποκτήσουν σε δύο φάσεις το μέχρι τώρα ποσοστό που κατέχουν στον Οργανισμό.

Η Forthnet βελτιώνει τα αποτελέσματά της από χρόνο σε χρόνο, έχοντας ενισχυθεί σε κέρδη και ρευστότητα από την πρόσκτηση της Nova. Η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στη Σοφοκλέους αποτιμάται γύρω στα 168 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το 2008 είχε προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αξία της Hellas On Line κυμαίνεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, όταν η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών τον Μάρτιο του 2009 διαμορφώθηκε στα 50,7 εκατ. ευρώ και φέτος προστέθηκαν πάνω από 28 εκατ. νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου μέσω εισφοράς σε είδος (τμήμα σταθερής τηλεφωνίας της Vodafone).

* Αναδημοσίευση από το 622ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19 - 23 Φεβρουαρίου 2010.

** Ο αναλυτικός πίνακας με παραδείγματα κεφαλαιοποιήσεων και αυξήσεων εταιριών του ΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v