Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Ποντάρει σε μετοχές το 2010-Τα top picks

Μετοχές έναντι ομολόγων και άλλων επενδυτικών επιλογών προκρίνει για το 2010 η Merit ΧΑΕΠΕΥ. Τουλάχιστον για 2 έτη ακόμη η ύφεση. Επιλέγει 20 μετοχές, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να υπεραποδώσουν.

Merit: Ποντάρει σε μετοχές το 2010-Τα top picks
Μετοχές έναντι ομολόγων και άλλων επενδυτικών επιλογών προκρίνει για το 2010 η Merit ΧΑΕΠΕΥ. Επιλέγει 20 μετοχές από την εγχώρια αγορά, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι των υπόλοιπων.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή, μελετώντας τις κεφαλαιαγορές, εκτιμά ότι το 2010 εξακολουθεί να αποτελεί έτος επιλογής πρωτίστως μετοχών και δευτερευόντως ομολόγων, εμπορευμάτων και προθεσμιακών καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, θα είναι μια χρονιά όχι τόσο κλάδων ή οικονομιών αλλά κυρίως εταιριών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλή μερισματική απόδοση.

Πέραν τούτων, η Merit θεωρεί ότι η δραστηριοποίηση εκτός της ελληνικής αγοράς και η έκθεση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελούν στην παρούσα φάση πλεονεκτήματα για συγκεκριμένες εισηγμένες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους οικονομικούς δείκτες, η χρηματιστηριακή διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον για 2 έτη. Μολονότι η ένταση της ύφεσης δεν θα είναι ίδια, η Merit είναι πεπεισμένη ότι θα επηρεάσει δυσμενώς το σύνολο των εισηγμένων και ιδιαίτερα αυτές που βασίζονται ολοκληρωτικά στην ελληνική αγορά, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχουν σε αυτήν.

Όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν η χρηματιστηριακή, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει προεξοφλήσει ήδη την υποτιθέμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο νέων χαμηλών συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα.

Συνοψίζοντας, για το τρέχον έτος, η Merit θεωρεί ότι η επιλογή μόνο 20 μετοχών έναντι των TOP 20 και TOP 40 που παραδοσιακά προτείνει τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται από τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς και μια σειρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια (κεφαλαιοποίηση, δείκτης Ρ/Ε, μερισματική απόδοση, κεφαλαιακή διάρθρωση, εμπορευσιμότητα), η χρηματιστηριακή καταλήγει στις εξής 20 μετοχές οι οποίες πιστεύει ότι μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι των υπόλοιπων.


MERIT TOP PICKS 

- ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Η Τράπεζα Κύπρου, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του εγχώριου ανταγωνισμού, θεωρούμε ότι είναι καλύτερα τοποθετημένη στην ελληνική αγορά. Επιπρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεί η έκθεση που έχει στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία. Τέλος, στα θετικά της συγκαταλέγονται ο χαμηλός δείκτης Loans/Deposits (90%, FY:09), ο χαμηλός δείκτης P/E και η υψηλή μερισματική απόδοση. 

- ALPHA BANK: Ολοκληρώνοντας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η Alpha Bank ενίσχυσε την κεφαλαιακή της διάρθρωση, αποκτώντας έτσι πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. 

- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Χάρη στη μεγάλη της ρευστότητα αλλά και στη θετική συνεισφορά της τουρκικής FINANSBANK η Εθνική Τράπεζα διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα και την κερδοφορία της, τη στιγμή που άλλες τράπεζες υπέστησαν σημαντική καθίζηση κερδών.

Η Εθνική επίσης διατηρεί μια ισχυρή θέση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει παγιωμένη καταθετική βάση και με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον Ιούνιο απέκτησε ρευστότητα και ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Στα θετικά της συγκαταλέγονται επίσης ο χαμηλός δείκτης Loans/Deposits που ανέρχεται στο 94% (9Μ:09). 

- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τα αμυντικά χαρακτηριστικά της εταιρίας, όπως το υψηλό ανεκτέλεστο, τα έσοδα που έχει από αυτοκινητοδρόμους, καζίνο και ΑΠΕ, και η δραστηριοποίηση στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει καλύτερα τις δυσμενείς συνθήκες στο μακροοικονομικό επίπεδο. Στα θετικά συγκαταλέγεται τέλος η ικανοποιητική μερισματική απόδοση

- ΜΕΤΚΑ: Οι θετικές προοπτικές της εταιρίας, σε συνδυασμό με το ανεκτέλεστο των 2,5 δισ. ευρώ και την αναμενόμενη αύξηση της κερδοφορίας για το 2010, καθιστούν τη μετοχή της Μέτκα ελκυστική. Στα θετικά συγκαταλέγονται η καλή ρευστότητα της εταιρίας και η καλή μερισματική της απόδοση. 

- ΟΤΕ: Η υψηλή μερισματική απόδοση, το κύρος που προσφέρει η παρουσία της Deutsche Telekom, η ηγετική θέση στην αγορά των Βαλκανίων και η ισχυρή παρουσία στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αποτελούν σημαντικά στοιχεία. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την υποαπόδοση της μετοχή της το 2009 και το αμυντικό της προφίλ, θεωρούμε ότι είναι ελκυστική επιλογή για το 2010

- AEGEAN AIRLINES: Η θέση της εταιρίας στην ελληνική αγορά μετά το deal με την Olympic Air, η υψηλή μερισματική απόδοση, ο σχετικά μικρός δανεισμός και η καλή ρευστότητα είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία της μετοχής. 

- COCA COLA 3E: Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων του ομίλου είναι εκτός Ελλάδος. Η επιτυχημένη εξοικονόμηση κόστους για το 2009 συνέβαλε στην επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, παρά τη μείωση των εσόδων κατά 4%. Η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα συγκαταλέγονται στα θετικά της μετοχής, όπως και η έλλειψη υποχρέωσης αναχρηματοδότησης δανεισμού μέχρι το 2011

- ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Έχει υψηλό ανεκτέλεστο (1,8 δισ. ευρώ) και δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους. Η εταιρία έχει επίσης υψηλό περιθώριο ΕΒΙΤ και σημαντικά κέρδη ακόμα και μετά την αφαίρεση των έκτακτων κερδών από την πώληση των θερμικών μονάδων στην GDF-SUEZ. Στα θετικά συγκαταλέγονται, ακόμη, οι χαμηλές τιμές των δεικτών P/B KAI P/E καθώς και η σχετικά καλή ρευστότητά της. 

- JUMBO: Σε εξαιρετική θέση να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και να αυξήσει το σύνολο των πωλήσεών της με ικανοποιητικούς ρυθμούς, συνεχίζοντας το πρόγραμμα επέκτασης σε αγορές με μεγαλύτερες προοπτικές όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος. Στα θετικά συγκαταλέγονται επίσης η καλή μερισματική απόδοση και η καλή κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας. 

- ΟΠΑΠ: Θετικά στοιχεία αποτελούν η μερισματική απόδοση, η οποία ξεπερνά το 10%, τα χαμηλά επίπεδα δανεισμού και η αυξημένη ρευστότητα. Εντούτοις, τόσο ενδεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο της εταιρίας (από τον Απρίλιο) όσο και η αναμενόμενη, περιορισμένη μεν, αδειοδότηση εταιριών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα θα έχουν επιπτώσεις στη μεσομακροπρόθεσμη πορεία της εταιρίας. Τέλος, η διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών γεγονότων μέσα στο 2010 (παγκόσμια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ) ευνοεί σαφώς τα έσοδά της. 

- ΤΙΤΑΝ: Παρά τα αρνητικά στοιχεία της εταιρίας, που οφείλονται στην καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, η Τιτάν συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα και τη διεθνοποίησή της (12 εργοστάσια σε 7 χώρες).

Επισημαίνεται ότι η εγχώρια δραστηριότητα συμμετέχει σε ποσοστό κάτω του 50% στις πωλήσεις της εταιρίας και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν τάση ανάκαμψης στην αγορά των ΗΠΑ. Τέλος, η προσπάθεια βελτίωσης της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης το τελευταίο διάστημα συγκαταλέγεται στα θετικά της εταιρίας. 

- Folli FOLLIE: Δραστηριοποιείται σε 24 χώρες με πάνω από 400 σημεία πώλησης και αποτελεί ολοένα εξελισσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα με παγκόσμια ανάπτυξη και αναγνωρίσιμη επωνυμία. Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης το σχετικά χαμηλό P/E. 

- ALAPIS: Διατηρεί διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, που περιλαμβάνει παραφαρμακευτικά προϊόντα μέχρι ιατρικά μηχανήματα και καλλυντικά. Μπορεί να επιτύχει σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους τα επόμενα έτη λόγω ανάπτυξης της αγοράς των generics στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η εταιρία έχει αποκλειστικές συμφωνίες με μεγάλους ομίλους του εξωτερικού για διάθεση των προϊόντων τους και μια σειρά εξαγορές ενδυνάμωσε τη θέση της στην εγχώρια αγορά (κυρίως της Γερολυμάτος). Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια μετά την ΑΜΚ και χαμηλό P/E. 

- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς χαλυβδοσωλήνων παγκοσμίως για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων να προέρχονται εκτός Ελλάδος. Στα θετικά συγκαταλέγονται επίσης η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας και το χαμηλό Ρ/Ε. 

- FOURLIS: Oι πωλήσεις του 2009 σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν κατά 4,2% επηρεαζόμενες κυρίως από την πτώση των ηλεκτρικών συσκευών. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τα καταστήματα ΙΚΕΑ αντιστοιχούν στο 44% του συνόλου των πωλήσεων και το 2009 φάνηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά στην κρίση.

Στα θετικά της εταιρίας περιλαμβάνονται η μείωση του δανεισμού και η καλή μερισματική απόδοση, ενώ η διακοπή συνεργασίας με τη Samsung δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ τα κέρδη λόγω χαμηλών περιθωρίων κέρδους. 

- CENTRIC MULTIMEDIA: Μία από τις ισχυρές υποψηφιότητες για λήψη άδειας διαδικτυακού στοιχήματος στον ελλαδικό χώρο. Στα θετικά της εταιρίας συγκαταλέγονται ο χαμηλός δανεισμός, ο χαμηλός δείκτης Ρ/Ε και η υψηλή μερισματική απόδοση. 

- MLS MULTIMEDIA: Πρωτοπόρος ελληνική εταιρία στον χώρο των συστημάτων πλοήγησης καθώς και εφαρμογών γλωσσικής τεχνολογίας και εκπαιδευτικών τίτλων. Προσφάτως εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της με τον διαδραστικό πίνακα αφής MLSBoard. Πολύ καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση και εξαιρετικά αποτελέσματα στο 9μηνο 2009. 

- ΕΥΑΘ: Η υψηλή μερισματική απόδοση, η ενισχυμένη ρευστότητα της εταιρίας και το αμυντικό προφίλ της καθιστούν τη μετοχή της ΕΥΑΘ μία συνετή επιλογή στον υπάρχον δυσμενές περιβάλλον. 

- ΕΧΑΕ: Η καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά της ΕΧΑΕ, η υψηλή μερισματική απόδοση και η ενισχυμένη ρευστότητά της αποτελούν χαρακτηριστικά που την τοποθετούν στις επιλογές μας για το 2010. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η κερδοφορία για το 2010 δύναται να πληγεί σημαντικά στην περίπτωση που ο τζίρος συνεχίσει στα τωρινά χαμηλά επίπεδα.

* Η παρουσίαση της Merit με τις 20 κορυφαίες επιλογές της δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v