Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α: Αγκαλιά στην πτώση με την οικονομία

Το ΧΑ κινείται πτωτικά από τις αρχές του έτους και μέσα στο Q1 ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιριών καταγράφει μεγάλες απώλειες, καθώς η αγορά αποτυπώνει το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Χ.Α: Αγκαλιά στην πτώση με την οικονομία
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων στο α΄ τρίμηνο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H Σοφοκλέους κινείται πτωτικά από τις αρχές του έτους και μέσα στο α΄ τρίμηνο ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιρειών... πρόλαβε να καταγράψει μεγάλες απώλειες.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη προβληματίζει όχι τόσο ως προς το εύρος της πτώσης, το οποίο από τις αρχές του έτους είναι της τάξεως του 5%, όσο ως προς την πορεία αυτονόμησής της σε σχέση με την πορεία των ξένων ευρωπαϊκών αγορών.

Η εγχώρια αγορά μετοχών κατέγραψε υψηλό έτους, όπως και μεγάλες ξένες αγορές, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2010 και μετά κινήθηκε χαμηλότερα, ωστόσο από τις αρχές του Μαρτίου οι ξένες αγορές έχουν εισέλθει σε νέο ανοδικό trend και βρίσκονται σε νέα υψηλά.

Η εικόνα του FTSE/ASE-20 δεν διαφοροποιείται σημαντικά, αν και η αδυναμία που καταγράφει είναι ελαφρώς υψηλότερη. Από την άλλη πλευρά, ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι κινούνται σε νέα υψηλά έτους και ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 και ο Dow Jones επίσης βρίσκονται σε νέα υψηλά.

--- Αρνητικό περιβάλλον

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2009 και το δείγμα γραφής των εταιρειών είναι σαφώς χειρότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές, όμως το στοιχείο αυτό μάλλον αφήνει αδιάφορο το ταμπλό για την πλειονότητα των μετοχών, με εξαίρεση ίσως τις μετοχές του «εικοσάρη» και μερικές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εξήγηση αναλυτών και παραγόντων της αγοράς είναι ότι η Σοφοκλέους προχωρά σε σταδιακή ενσωμάτωση της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις τιμές των μετοχών και επανατιμολογεί το επίπεδο του κινδύνου.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το Χ.Α. σε καμία περίπτωση και σε κανένα αρνητικό σενάριο δεν είχε προεξοφλήσει τέτοια αδυναμία στα οικονομικά μεγέθη σε επίπεδο χώρας. Το επιπρόσθετο στοιχείο που έχει βαρύνει την εικόνα του Χ.Α. είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες, σε ένα περιβάλλον που διεθνώς εξομαλύνεται, δείχνουν ότι για ένα ακόμα έτος τουλάχιστον η Ελλάδα θα υποφέρει από μείωση στο ΑΕΠ, σε συνδυασμό με υψηλότερη ανεργία και ανάγκη άμεσης μείωσης των δημόσιων δαπανών, με παράλληλη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Τα παραπάνω θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης και σε ύφεση η χρονική διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ ούτε και η ταχύτητα της προσαρμογής είναι δυνατόν να υπολογιστεί.

Τέλος, το δεδομένο που επιβαρύνει τις μετοχές και την αγορά συνολικότερα, ίσως και περισσότερο από τα παραπάνω, είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας. Το πόσο έχουν επηρεάσει την εικόνα του Χ.Α. οι εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο φαίνεται από την πορεία του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό, το οποίο αποτελεί και το πιο σημαντικό μέτρο κινδύνου για τη χώρα. Το μέσο spread για το 2010 έχει διαμορφωθεί στις 297 μονάδες βάσης, ενώ για το 2009 το spread είχε διαμορφωθεί στις 155 μονάδες βάσης.

--- Η εικόνα των μετοχών

Παρά λοιπόν το -4,59% που έχει «γράψει» ο Γενικός Δείκτης στο ταμπλό στο πρώτο τρίμηνο του 2010, πάνω από 170 μετοχές κινούνται με ακόμα μεγαλύτερη πτώση, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως οι δείκτες της υψηλής, της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υποαποδίδουν αισθητά.

Για την ακρίβεια, 51 μετοχές έχουν απολέσει το 20% της αξίας τους και 17 από αυτές το 30%. Σε μεγάλο βαθμό η πλειονότητα των τίτλων συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Ο FTSE/ASE Mid 40 έχει υστερήσει σημαντικά εν συγκρίσει με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη αφού καταγράφει απώλειες 9,09%, ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 διαμορφώθηκε σε αρνητικό έδαφος της τάξεως του 13,73%.

Παρότι λίγες σε αριθμό -μόλις 55- οι κυριότερες μετοχές που ανήκουν στην κατηγορία των κερδισμένων αφορούν σε σημαντικές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εν μέρει προσπάθησαν να αντιστρέψουν την εικόνα από την πτωτική πορεία των τραπεζικών μετοχών, ή είναι τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση στον όγκο συναλλαγών.

Η μετοχή της ΔΕΗ με +5,31%, της Coca Cola με +26,64%, του ΟΠΑΠ με +8,21%, των Ελληνικών Πετρελαίων με +8,83% και της Βιοχάλκο με +5,79% ξεχωρίζουν από την κατηγορία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επίσης από τους τίτλους της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεχωρίζουν αρνητικά αυτοί της Εθνικής Τράπεζας, της Intralot, της Τράπεζας Πειραιώς, της Ελλάκτωρ και της ΑΤΕbank. Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες πάνω από 15% από τις αρχές του 2010, ενώ η τιμή κινείται γύρω από το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ ανά μετοχή. Για την Τράπεζα Πειραιώς οι απώλειες στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ανέρχονται στο 19% περίπου, ενώ για την ΑΤΕbank κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα προσεγγίζοντας το 20%. Για την Intralot οι απώλειες από τις αρχές του 2010 υπολογίζονται σχεδόν στο 14%.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μεγάλη πτώση από τις αρχές του 2010 σημειώνεται για την Τέρνα Ενεργειακή με 15%, ενώ για την Jumbo αγγίζει το 17%, αρκετά υψηλότερα από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και τον βασικό δείκτη της αγοράς. Αναφορικά με τη Eurobank Properties, οι απώλειες διαμορφώνονται στο 14,34%, ενώ για τη Σιδενόρ η κάμψη στο ταμπλό του Χ.Α. από τις αρχές του έτους φτάνει στο 17,52%.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζει ο τίτλος της Sprider Stores με -33,3% και ακολουθεί η μετοχή της Lamda Development με -31% περίπου. Για τον τίτλο της ΕΛΒΑΛ οι απώλειες διαμορφώνονται στο 23%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Frigoglass κινείται με υψηλότατα κέρδη της τάξεως του 38%, ενώ επίσης ιδιαίτερα υψηλά κέρδη στο ταμπλό της Σοφοκλέους εμφανίζουν οι μετοχές της Folli Follie με 24,5% και της ΕΥΔΑΠ με 12,5%.

Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι τίτλοι της Μέτκα και της ΚΑΕ με 7,89% και 1,96% αντίστοιχα.

Από τον δείκτη της χαμηλής κεφαλαιοποίησης προέρχονται οι περισσότεροι τίτλοι με τη σημαντικότερη πτώση αλλά και άνοδο. Η μετοχή της Ίλυδας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους της τάξεως του 101,5% περίπου, ενώ η Ευρωσύμβουλοι επίσης εμφανίζει σημαντική άνοδο 24,3%.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες, με την Εδραση, την Pasal, την Proton Bank και την Ηλεκτρονική πάνω από 30%. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο όγκος συναλλαγών στην Ιλυδα έχει υπερδιπλασιαστεί, όπως ισχύει και στην περίπτωση της Ευρωσύμβουλοι. Ελαφρώς μικρότερες του 30% απώλειες εμφανίζουν οι τίτλοι της Κλουκίνας - Λάππας, της Alter, της Intrakat, της Βογιατζόγλου και της Sato.

Μερικές ακόμα περιπτώσεις με σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών και με παράλληλη άνοδο της τιμής στο ταμπλό είναι η Μπενρουμπή με +12,6% στο ταμπλό και με τριπλάσιο όγκο, ο Εμπορικός Δεσμός με +11% και 2,5 φορές περισσότερο όγκο συναλλαγών από τον μέσο όρο του 2009 και η Λυμπέρης με +50% στο ταμπλό και μιάμιση φορά περισσότερο όγκο συναλλαγών.

Αντίθετα, μεγάλη πτώση συνοδευόμενη από σημαντική αύξηση στις συναλλαγές εμφανίζουν η Euromedica με -16% και +130% στον όγκο συναλλαγών, η Yalco με -18,87% στο ταμπλό για το τρίμηνο και +131% στις συναλλαγές και η Neurosoft με -18% και +78% στον όγκο.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων στο α΄ τρίμηνο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 628ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 1 - 6 Απριλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v