Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ίδιες μετοχές:16 περιπτώσεις σηκώνουν κουβέντα

Τι "παίζει" με 13+3 εισηγμένες εταιρίες που επέλεξαν την αγορά ιδίων μετοχών - Τα επιχειρήματα των διοικήσεων των εισηγμένων, η εξέλιξη των εγχειρημάτων και η τρέχουσα συγκυρία.

Ίδιες μετοχές:16 περιπτώσεις σηκώνουν κουβέντα
Τι "παίζει" με 16 εισηγμένες εταιρίες που επέλεξαν την αγορά ιδίων μετοχών - Τα επιχειρήματα των διοικήσεων, η εξέλιξη των εγχειρημάτων και η τρέχουσα συγκυρία

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρίες που την τελευταία τριετία προχώρησαν σε αγορές ιδίων μετοχών για διάφορους λόγους:

Ορισμένες πιστεύοντας ότι η τιμή της μετοχής τους ήταν ελκυστική ή για να ενισχύσουν το discount που παρουσίαζαν.

Κάποιες άλλες προκειμένου μέσω των συναλλαγών αυτών να τονώσουν κάπως την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ενδεχομένως, μάλιστα, να μην έλειψαν και μερικές άλλες προθέσεις, όπως π.χ. εκείνες που αποσκοπούσαν είτε στον επηρεασμό της τιμής της μετοχής είτε στη μείωση της διασποράς, ώστε μελλοντικά να είναι ευκολότερη υπόθεση μια δημόσια πρόταση με στόχο την έξοδο της εταιρίας από το Χ.Α.

Επί του παρόντος, στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπεραξίες των εταιριών είναι αρνητικές λόγω της κατοχής ιδίων μετοχών, ωστόσο αυτές οι επιλογές κρίνονται μακροπρόθεσμα.

Η κατασκευαστική Μηχανική μέσα στο 2009 ρευστοποίησε 584.567 ίδιες μετοχές, εισπράττοντας 0,986 εκατ. ευρώ αλλά και εγγράφοντας ζημία 2,59 εκατ., καθώς το κόστος κτήσης τους είχε ανέλθει στα 3,58 εκατ. ευρώ. Αντί των ιδίων μετοχών, τον ρόλο της στήριξης των έχουν αναλάβει εδώ και μήνες οι βασικοί μέτοχοι με αγορές μέσα από το ταμπλό, σε μια περίοδο όπου η Μηχανική έχει δρομολογήσει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Κάτι ανάλογο συνέβη το 2009 και με τη θυγατρική της Μηχανικής, Βαλκάν, καθώς πουλήθηκαν 252.658 ίδιες μετοχές της, εισπράχτηκαν 382 χιλ. και προέκυψε ζημία 431 χιλ. ευρώ.

Η Dionic έχει αγοράσει το 8,2% των μετοχών της με μέσο κόστος κτήσης τα 56 λεπτά του ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2009, έπειτα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, αποφάσισε να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό να πουλήσει (με κέρδη) το πακέτο σε θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, λόγω της γενικότερης επιδείνωσης του χρηματιστηριακού κλίματος η πώληση δεν έγινε και η τρέχουσα τιμή της μετοχής έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τα 30 ευρωλεπτά.

Στην περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρίας Εδραση - Χ. Ψαλλίδας διατέθηκαν 575.104 ίδιες μετοχές σε πάνω από εκατό στελέχη και εργαζομένους μόλις προς 0,05 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή του stock option (δικαίωμα προαίρεσης). Η κίνηση αυτή της διοίκησης έγινε σε μια δύσκολη περίοδο για την εισηγμένη και συνδυάστηκε με μείωση απολαβών για τα στελέχη και με κίνητρο για μεγαλύτερη απόδοση. Αν και αρχικά η κίνηση αυτή φάνηκε "χαριστική", η ελεύθερη πτώση του τίτλου εξανέμισε τα όποια οφέλη των κατόχων των συγκεκριμένων ιδίων μετοχών.

Κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας Πετρόπουλος, ψηφίστηκε και πάλι η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών. "Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη τοποθέτηση από την αγορά μετοχών της Πετρόπουλος", σημείωσε η διοίκησή της, συμπληρώνοντας ότι "η τιμή της βρίσκεται κάτω από το 50% της λογιστικής της αξίας, όταν στα δικά μας βιβλία δεν υπάρχουν σκελετοί". Σήμερα, οι ίδιες μετοχές της Πετρόπουλος αποτελούν περίπου το 1% του συνόλου. Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη είχε παρουσιάσει σημαντικά κέρδη (ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων) κατά το παρελθόν όταν είχε ρευστοποιήσει σε θεσμικούς επενδυτές πακέτο ιδίων μετοχών της.

Ο όμιλος Λάτση φαίνεται να πιστεύει στις προοπτικές της Eurobank Properties, ενώ δεν παραγνωρίζει το μεγάλο discount της μετοχής έναντι της καθαρής εσωτερικής της αξίας (NAV). Για τον λόγο αυτόν, ακολουθείται παράλληλη πολιτική αγοράς ιδίων μετοχών από την εισηγμένη, με ενίσχυση θέσεων από τη Lamda Development (και αυτή εταιρία του ομίλου Λάτση, στον χώρο του real estate).

Με βάση τα στοιχεία της 31ης/3/2010, η Eurobank Properties κατείχε 389.268 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 7,40 ευρώ (ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, αλλά χαμηλότερη από τη λογιστική αξία), ενώ ακολούθησαν και άλλες αγορές ιδίων μετοχών μέχρι σήμερα.

Από τεχνική πλευρά, όταν αγοράζονται ίδιες μετοχές σε εταιρίες που διαπραγματεύονται με discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας, τότε το ύψος αυτού του discount μεγαλώνει. Για τον λόγο αυτόν αλλά και για να αυξηθεί σε κάποιον βαθμό η εμπορευσιμότητα στο ταμπλό προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών οι εταιρίες Lamda Development και Δίας ΑΕΕΧ. Στη Lamda Development στις 31/12/2009 είχαν αγοραστεί 3.198.249 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 5,70 ευρώ (πάνω από την τρέχουσα αξία και πολύ κάτω από τη λογιστική), ενώ οι αγορές συνεχίστηκαν και κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία απέκτησε 446.251 μετοχές της (το 1,08% του συνόλου) με μέσο κόστος κτήσης τα 6,5 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 4,5 ευρώ.

Την πολιτική της αγοράς ιδίων μετοχών επιλέγει επίσης και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ τόσο στην ίδια την εισηγμένη όσο και στην Τέρνα Ενεργειακή. Η πολύ καλή του ρευστότητα αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Σε μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών (το 8,23% του συνόλου των μετοχών ή 1.325.087 τίτλους, με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2009) προχώρησε η εισηγμένη Μύλοι Λούλη, ενώ την ίδια ημερομηνία η ΕΛΤΡΑΚ κατείχε 434.302 ίδιες μετοχές (το 2,96% του συνόλου) με μέσο κόστος κτήσης τα 3,93 ευρώ. Το υψηλό κόστος κτήσης επηρεάστηκε από το γεγονός ότι σημαντικές αγορές τίτλων έγιναν σε υψηλά επίπεδα (ακόμη και πάνω από τα 5 ευρώ) και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η μετοχή έκανε ανοδικό ράλι.

Σε… ασανσέρ έχει μετατραπεί κατά τους τελευταίους μήνες ο τίτλος της εταιρίας πληροφορικής Ίλυδα, καθώς σε περίοδο δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος ξεκίνησε από τα 70 λεπτά, εκτοξεύτηκε γύρω στο 1,40, για να "γυρίσει" στα σημερινά επίπεδα των 60 λεπτών περίπου… Ακούστηκαν πολλά για εμπλοκή γνωστού λόμπι στη μετοχή, ενώ στα φτωχά αποτελέσματα της εταιρίας (ζημίες το 2009, κέρδη 27 χιλιάδων στο πρώτο φετινό τρίμηνο) προστέθηκε και ο επίδοξος στρατηγικός χρηματοδότης Global Emerging Market Capital Management, ο οποίος προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εταιρία με ποσά έως και 21,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κεφαλαίου, μετατρέψιμο ομολογιακό κ.λπ.). Στόχος του επίδοξου συνεταίρου είναι "να αποκτά συμμετοχή σε εταιρίες που διαθέτουν ισχυρές επιχειρηματικές προοπτικές και υψηλές αποδόσεις κεφαλαίων"… Η Ίλυδα διαθέτει σήμερα 742.253 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 683 χιλ. ευρώ.

Ρευστοποιήσεις

Μέσα στο 2009 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διέθεσαν μέσω placements τις ίδιες μετοχές τους, εκμεταλλευόμενες τη μεγάλη άνοδο των τιμών που είχε προηγηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες και ενισχύοντας τη ρευστότητά τους.

Η Τεχνική Ολυμπιακή, επίσης, προχώρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πώληση 501.638 ιδίων μετοχών της με μέση τιμή το 0,4998 ευρώ, σε τιμή δηλαδή υψηλότερη από το μέσο κόστος κτήσης. Βέβαια, η όποια θετική διαφορά προκύπτει από τέτοιες περιπτώσεις δεν λογίζεται ως κέρδος, αλλά ενισχύει απευθείας το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v