Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στη… δραχμή η Σοφοκλέους!

Στα προ ευρώ επίπεδα επέστρεψε ο Γ.Δ., με το 80% περίπου των μετοχών να καταγράφει απώλειες ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα τα επίπεδα! Η κρίσιμη καμπή των 1.350 μ., οι συναλλαγές και η "επόμενη μέρα".

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Επέστρεψε στη… δραχμή η Σοφοκλέους!
Στα προ ευρώ (έτος 1997) επίπεδα επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με το 80% περίπου των μετοχών να καταγράφει απώλειες ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα τα επίπεδα! - Η κρίσιμη καμπή των 1.350 μονάδων, οι όγκοι συναλλαγών και η επόμενη μέρα στο ταμπλό -Αναλυτικός πίνακας.


Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Τετάρτη στις 1.373,91 μονάδες, μόλις 3,22% υψηλότερα από το επίπεδο της 17ης/11/1997.

Τεχνικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν κρίσιμη καμπή για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. το αν θα κρατήσει την περιοχή των 1.355 - 1.370 μονάδων. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση αυτής της περιοχής θα εντείνει το άνοιγμα short θέσεων και θα "χτυπήσει" margin calls, διαχέοντας την πτώση από τις τράπεζες στο σύνολο της αγοράς. Ήδη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αυξάνονται οι ανοικτές θέσεις πώλησης, ενώ υπάρχουν και κινήσεις stop losses από ξένους και εγχώριους επενδυτές.

"Στις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις θα φανεί αν η αύξηση του όγκου συναλλαγών στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποτελεί το τέλος της τρέχουσας πτωτικής κίνησης ή την απαρχή μιας νέας πτώσης που μπορεί να οδηγήσει το Χ.Α. ως τις 1.270 μονάδες", αναφέρει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι κατά τη φετινή χρονιά το Χ.Α. θα έχει υψηλή μεταβλητότητα τιμών με πιθανό το ενδεχόμενο να δει νέα χαμηλά αλλά και εξίσου πιθανό το να βρεθεί εντός της χρονιάς σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και βέβαια το αν η Ελλάδα θα αναπληρώσει εντός του επόμενου τριμήνου τον χαμένο χρόνο ως προς την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου.

Η σύγκριση με το 1997

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας "επέστρεψε" στα προ ευρώ επίπεδα, καθώς σήμερα είναι διαπραγματεύσιμος "μια ανάσα" υψηλότερα από τον Νοέμβριο του 1997. Και τα πράγματα μάλιστα είναι πολύ χειρότερα, αν συνεκτιμηθούν τα εξής:

Πρώτον, ο μεγάλος πληθωρισμός που έχει μεσολαβήσει σ’ αυτήν την περίοδο των 13 ετών.
Και δεύτερον, ότι η πλειονότητα των μετοχών που ήταν διαπραγματεύσιμες και τότε στο Χ.Α. βρίσκεται σήμερα σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Συγκεκριμένα (και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα), από τις 128 μετοχές που ήταν διαπραγματεύσιμες τότε και σήμερα, οι 92 καταγράφουν απώλειες και μάλιστα οι 39 από αυτές έχουν υποχρεωθεί σε πτώση που ξεκινά από το 50% και φτάνει έως και το 98,7%! Αντίθετα, μόνο 27 μετοχές (το 20% περίπου του συνόλου) σημειώνουν κέρδη, πλην όμως αυτές έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Απώλειες υψηλότερες του 95%(!) έχουν σημειώσει τίτλοι όπως ΑΕΓΕΚ (-98,7%), Plias, Κλωνατέξ, ΝΕΛ, Altec, Μοχλός και Vivere (τότε είχε διαφορετική επιχειρηματική δραστηριότητα).

Περιπτώσεις "ηχηρών ονομάτων" που υποχρεώθηκαν σε μεγάλη πτώση από το 1997 έως σήμερα είναι η Γενική Τράπεζα (-92,9%), η Intracom Συμμετοχών (-91,6%), ο Μαΐλλης (-89%), το Ιατρικό Αθηνών (-81,2%), η Εμπορική Τράπεζα (-75,8%), ο ΟΤΕ (-50,2%).

Αντίθετα, στους "πρωταθλητές" της εξεταζόμενης περιόδου συγκαταλέγονται μετοχές όπως: Jumbo (+2.987,9%), Folli Follie (+1.267,3%), METKA (+1.236,98%), Lamda Development (+740,2%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+491,5%), Fourlis Συμμετοχών (+446,98%), Μυτιληναίος (+263,5%), Τράπεζα της Ελλάδος (+183%), Coca Cola Τρία Έψιλον (+133,3%), J&P Άβαξ (+132%), Τιτάν (+91,9%), Ελλάκτωρ (+68,93%) κ.ά.


*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με ποσοστιαίες διαφορές τιμών στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v