Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δίσεκτο" το 2011 για τους Έλληνες θεσμικούς

"Δύο και ο κούκος" στις επενδυτικές, μειωμένο ενεργητικό στα αμοιβαία και στασιμότητα στις ΑΕΕΑΠ - Μονόδρομος οι περικοπές κόστους.

Δίσεκτο το 2011 για τους Έλληνες θεσμικούς
"Δύο και ο κούκος" στις επενδυτικές, μειωμένο ενεργητικό στα αμοιβαία και στασιμότητα στις ΑΕΕΑΠ - Μονόδρομος οι περικοπές κόστους.

Οι ΑΕΕΑΠ (ανώνυμες εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας) είναι τα νεότερα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και θεωρητικά έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, λόγω και των φορολογικών κινήτρων τα οποία διαθέτουν έναντι των υπόλοιπων επενδύσεων στον κλάδο των ακινήτων.

Δυστυχώς, αν και πολλοί ήταν εκείνοι που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ίδρυση ΑΕΕΑΠ (σήμερα υπάρχουν τρεις: η Eurobank Properties, η Trastor και η MIG Real Estate), τα σχέδιά τους φαίνεται να αναβάλλονται... μέχρι νεωτέρας.

Οι κύριοι λόγοι για την εξέλιξη αυτή είναι η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων όπως και τα μεγάλα discounts, έναντι της εσωτερικής τους αξίας, με τα οποία διαπραγματεύονται σήμερα οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ.

Έτσι, βλέπουμε τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, του ομίλου Axon κ.ά. να μην έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα (τουλάχιστον οι δύο τελευταίες περιπτώσεις έχουν ουσιαστικά ματαιωθεί) και μόνο κάποιο "παράθυρο" φαίνεται να υπάρχει με το fund Έλληνα από την Αμερική, που υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά (και μίσθωση) μιας σειράς ακινήτων της Εμπορικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη του συγκεκριμένου fund έχουν ήδη συναντηθεί με παράγοντες της αγοράς, επιδιώκοντας είτε να ενωθούν με άλλες ΑΕΕΑΠ είτε να δημιουργήσουν μία ΑΕΕΑΠ εξαρχής, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο στις συγκεκριμένες εταιρίες. Η κίνηση αυτή, όμως, φαίνεται να είναι μάλλον σε αρχικό στάδιο.

--- ΑΕΔΑΚ: Μειώσεις κόστους και συζητήσεις για εξαγορές

Μία ακόμη δύσκολη χρονιά ξεκινά για τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις έντονες παρενέργειες της οικονομικής ύφεσης.

Στα αμοιβαία κεφάλαια, το ύψος του ενεργητικού έχει υποχωρήσει μόλις γύρω στα 8 - 9 δισ. ευρώ, όταν προ ετών το ποσό αυτό ήταν πολλαπλάσιο. Και δεν είναι μόνο το πολύ χαμηλό ύψος του ενεργητικού αλλά και το ότι πολύ δύσκολα θα δούμε μέσα στο τρέχον έτος να εισέρχεται "φρέσκο χρήμα", καθώς το ΑΕΠ θα είναι αρνητικό και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζονται.

Από προϊοντική πλευρά, το "σοκ" της τελευταίας διετίας ήταν ότι η αγορά αντιλήφθηκε και στην πράξη αυτό που γνώριζε μέχρι πρότινος μόνο στη θεωρία: ότι, δηλαδή, οι επενδύσεις σε ομόλογα -άρα και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια- έχουν το δικό τους ρίσκο.

Επί του παρόντος, πάντως, οι ΑΕΔΑΚ έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο να προσφέρουν μια ευρεία γκάμα τοποθετήσεων στο εξωτερικό, που ξεκινούν από τον χρυσό και τα διάφορα εμπορεύματα και φτάνουν μέχρι την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την "πράσινη ανάπτυξη" αλλά και τις εταιρίες με "κοινωνική υπευθυνότητα".

Τώρα, ως προς τα οικονομικά των ΑΕΔΑΚ, όσο λιγότερο κανείς ρωτά, τόσο το καλύτερο... Το σίγουρο πάντως είναι ότι γίνονται κινήσεις για σημαντικές περικοπές στο λειτουργικό κόστος (μειώσεις αποδοχών, αποσπάσεις προσωπικού σε άλλες δραστηριότητες των ομίλων κ.λπ.), ενώ έχει ξαναρχίσει τελευταία ένας νέος κύκλος επαφών για συγχωνεύσεις.

Γενικότερα, επιχειρήσεις με μικρό ενεργητικό δεν είναι σε θέση να επιτύχουν κέρδη, ενώ οι θυγατρικές ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών εταιριών επιβαρύνουν τις μητρικές ως προς το Solvency II, επομένως να μην εκπλαγούμε αν δούμε τις ασφαλιστικές εταιρίες να παραχωρούν τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ μέχρι το φθινόπωρο του 2012 (υποχρέωση να πληρούνται οι όροι του Solvency II).

--- Η "καταστροφή" των ΑΕΕΧ

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τις ΑΕΕΧ (ανώνυμες εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου). Μετά την απόφαση για απορρόφηση της Δίας από τη Eurobank και τις επικείμενες μετατροπές της Interinvest και της Euroline σε αμοιβαία κεφάλαια, θα μείνουν μόνο δύο ΑΕΕΧ στην αγορά, η Alpha Trust Ανδρομέδα και η Αιολική (πριν από δέκα χρόνια, υπήρχαν πάνω από είκοσι εταιρίες στον κλάδο).

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος της "καταστροφής", θα πρέπει να συνεκτιμήσει ότι:

* Οι πέντε προϋπάρχουσες ΑΕΕΧ ήταν πολύ λίγες σε αριθμό και (αθροιστικά) πολύ μικρές σε ενεργητικό.
* Από το Χ.Α. θα αποχωρήσει η Δίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρία του χώρου.
* Μπορεί μεν η Interinvest και η Euroline να μη φεύγουν από την ευρύτερη αγορά των θεσμικών, ωστόσο αναμένεται ότι από τη μετατροπή των ΑΕΕΧ σε αμοιβαία κεφάλαια θα υπάρξουν πολύ σημαντικές ρευστοποιήσεις μεριδίων σε μια αγορά που διψά για μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v