ΧΑ: 11 «φαβορί» για το δεύτερο εξάμηνο

Ποιες μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το δεύτερο μισό του 2011. Πώς τους επηρέασε η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία του πρώτου εξαμήνου και πώς αναπροσάρμοσαν τις επιλογές τους.

ΧΑ: 11 «φαβορί» για το δεύτερο εξάμηνο
** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στο τι ψηφίζουν οι αναλυτές για το β' εξάμηνο του 2011 και στις αποδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Στις αρχές του 2011 οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών περιορίστηκαν σε 12 τίτλους, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2003. Δυστυχώς, η εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού ο αριθμός αυτός μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στους 11 τίτλους, με αρκετά διαφορετικό μίγμα από τις αρχές της χρονιάς και με τα πιστωτικά ιδρύματα να πληρώνουν ακόμα μία φορά το μάρμαρο.

Καθώς η αβεβαιότητα είναι έκδηλη, Έλληνες και ξένοι αναλυτές ακολουθούν την πεπατημένη κι επιλέγουν με βασικό κριτήριο την... ασφάλεια.

Σε αυτό το τοπίο, οι κορυφαίες επιλογές (με 4 ή περισσότερες ψήφους) που παρέμειναν και στο β΄ εξάμηνο είναι ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil (top pick των ξένων αναλυτών στις αρχές του 2011), η Frigoglass, η Τέρνα Ενεργειακή, η Μέτκα, η Τραπεζα Κυπρου, η Folli Follie και η Ελλάκτωρ, ενώ στη συγκεκριμένη λίστα προστέθηκαν ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των επιλογών καταλαμβάνει η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ, απ’ την άλλη, στις καλύτερες επιλογές δεν συμπεριλαμβάνονται οι τίτλοι της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας και της Coca Cola 3E.

Απαισιοδοξία ουσιαστικά προκαλείται από τις εκτιμήσεις και τις συστάσεις των αναλυτών για το υπόλοιπο του 2011, αφού η χρονιά στη Σοφοκλέους, παρά το αρχικό πολύ δυνατό ξεκίνημα, έχει εξελιχτεί για ακόμα μία φορά σε πορεία χαμηλής πτήσης εν συγκρίσει με τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών.

Παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές μετοχών συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές, στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά οι περισσότεροι αναμένουν ένα πολύ δύσκολο δεύτερο εξάμηνο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με την αγορά να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, στις 1.260 μονάδες, και την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές θα είναι δύσκολη υπόθεση.

--- Λίγοι και... καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι συστάσεις «αγοράς» των αναλυτών για το δεύτερο μισό του 2011 είναι οι μισές σε αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και περιορίζονται σε 11 συνολικά τίτλους.

Ταυτόχρονα, και σε πλήρη αντίθεση με άλλες χρονιές, απουσιάζουν αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις, ενώ κανένα ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα δεν εμφανίζεται στη λίστα με τις καλύτερες επιλογές: για την Εθνική Τράπεζα οι συστάσεις είναι 6 θετικές, 1 αρνητική και 6 ουδέτερες, για την Alpha Bank η εικόνα είναι παρόμοια, για την EFG Eurobank Ergasias έχουμε 3 αρνητικές συστάσεις και 12 ουδέτερες, ενώ και για την Τράπεζα Πειραιώς έχουμε 9 αρνητικές συστάσεις, καμία θετική και 6 ουδέτερες συστάσεις.

Παράλληλα, από τη σχετική λίστα απουσιάζουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Coca Cola 3E και της ΔΕΗ γιατί οι ουδέτερες συστάσεις τους ισοσκελίζουν τις θετικές. Πέραν του ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες επιλογές, επιπλέον στοιχείο είναι ο εξαγωγικός χαρακτήρας πολλών εταιρειών από αυτές που εμφανίζονται στον σχετικό κατάλογο. Ωστόσο, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο μικρό αριθμό επιλογών επιχειρήσεων και τόσο μικρό αριθμό θετικών συστάσεων.

Από όλες τις αναγνώσεις προκύπτει πως και το δεύτερο μισό του έτους θα συνεχιστεί με άκρως επιφυλακτική προσέγγιση για την ελληνική αγορά, με πρόταση για αυστηρό stock picking.

Πρώτη επιλογή για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 είναι ο τίτλος του ΟΠΑΠ και ακολουθεί η Motor Oil. Με μικρότερο αριθμό θετικών συστάσεων ακολουθούν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της Τράπεζας Κύπρου (η οποία είναι η μόνη από τις εγχώριες τράπεζες που εμφανίζεται στη λίστα με τις καλύτερες επιλογές των αναλυτών), της Frigoglass, της Μετκα, του Μυτιληναίου, της Ελλάκτωρ, της Folli Follie, της ΕΧΑΕ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

* Η επιλογή του ΟΠΑΠ, με 15 θετικές συστάσεις και μόλις 1 αρνητική, δείχνει την αμυντική προσέγγιση από την πλευρά των αναλυτών για την ελληνική αγορά και για το δεύτερο μισό του 2011. Η τιμή-στόχος για τον τίτλο τοποθετείται στα 16,88 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 48% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς και κάτω από τις 7 φορές για το τρέχον έτος.

Για το 2011, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο ΟΠΑΠ θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή σε ποσοστό 7%, ενώ ο δείκτης μερισματικής απόδοσης βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης των μετοχών του οργανισμού από το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

* Στη δεύτερη θέση, από την πρώτη στις αρχές του 2011, με 11 θετικές συστάσεις, καμία αρνητική και 1 μόνο ουδέτερη, βρίσκεται ο τίτλος της Motor Oil. Η τιμή-στόχος της εταιρείας τοποθετείται στα 11,55 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 33% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον μέσο όρο τόσο της αγοράς όσο και των εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη.
 
Για το 2011, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται στις 7,2 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Motor Oil θα καταγράψει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή σε ποσοστό 26%. Για φέτος, ο τίτλος της επιχείρησης σημειώνει κέρδη 16%, κινούμενος σε αντίθετη πορεία από τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

* Αναφορικά με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, για το 2011 είναι η μοναδική από όλους τους τραπεζικούς τίτλους με 10 θετικές συστάσεις από τα τμήματα ανάλυσης, καμία αρνητική και 4 ουδέτερες. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της εταιρείας είναι 3,23 ευρώ, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών φέτος θα παρουσιάσει κάμψη στα κέρδη ανά μετοχή κατά 29,3%, εμφανίζοντας ωστόσο μικρή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

* Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκονται και οι τίτλοι της Frigoglass, της Μέτκα και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Οι θετικές συστάσεις από τους αναλυτές για τις τρεις μετοχές είναι 9, 9 και 10 αντίστοιχα. Επίσης, 1 ουδέτερη σύσταση δίνεται για τη Frigoglass και την Τέρνα Ενεργειακή και 2 για τη ΜΕΤΚΑ, ενώ για την Τέρνα Ενεργειακή δίνεται και 1 αρνητική σύσταση.

Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Frigoglass έχει διαμορφωθεί στα 13,32 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι μεγάλο, άνω του 30% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Για το 2011, ο δείκτης τιμής προς κέρδη βρίσκεται στις 12,4 φορές και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στις 3 φορές, ενώ προβλέπεται ότι η εταιρεία θα κινηθεί ανοδικά στα κέρδη ανά μετοχή με ρυθμό της τάξεως του 59%.

Αναφορικά με την Τέρνα Ενεργειακή, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 4,41 ευρώ ανά μετοχή, με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο 60%, ενώ η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή για το 2011 ξεπερνά ελαφρώς το 33%. Για τη Μέτκα, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι 12,5 ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα 7,9 ευρώ όπου είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, ενώ για φέτος οι αναλυτές υπολογίζουν τη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή στο +17%.

* Επίσης τρεις τίτλοι με 7 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική είναι αυτοί της Ελλάκτωρ, της Folli Follie και της Μυτιληναίος. Και οι τρεις μετοχές εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν θετικές μεταβολές στα κέρδη ανά μετοχή για το 2011. Για την πρώτη, ο δείκτης P/E υπολογίζεται στις 31 φορές και είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των επιλογών.

Η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο τοποθετείται στα 4,71 ευρώ, με περιθώριο ανόδου πάνω από 100%. Για τη Folli Follie, ο τίτλος της οποίας φέτος υπολογίζεται πως θα εμφανίσει και αυτός θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή, η τιμή-στόχος τίθεται στα 13,97 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να εντοπίζεται στο 26%, ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας προβλέπεται για τη φετινή χρονιά στις 6,5 φορές. Αναφορικά με τον τίτλο του Μυτιληναίου, εκτιμάται ότι φέτος η χρονιά θα είναι καλή σε όρους κερδοφορίας, αφού οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή σε ποσοστό 20%.

* Τέλος, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια είναι οι επιλογές των αναλυτών με τις λιγότερες θετικές συστάσεις, 4 και 6 αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές-στόχοι για τις δύο εταιρείες είναι πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες αξίες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με περιθώρια ανόδου της τάξης του 147% για την πρώτη και του 38% για τη δεύτερη. Για τις δύο μετοχές ο δείκτης τιμής προς κέρδη για το τρέχον έτος διαμορφώνεται στις 14,2 φορές για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στις 12,6 φορές για τον τίτλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στο τι ψηφίζουν οι αναλυτές για το β' εξάμηνο του 2011 και στις αποδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v