Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το στοίχημα τώρα στα «μικρά» και στα «μεσαία»

Είκοσι μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσαν να προσφέρουν «συγκινήσεις» - Τι δείχνουν οι τιμές-στόχοι και οι δείκτες αποτίμησης – Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Το στοίχημα τώρα στα «μικρά» και στα «μεσαία»
** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των 20 τίτλων στο ταμπλό και στις αποτιμήσεις των εταιριών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".


Είκοσι μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσαν να προσφέρουν «συγκινήσεις» - Τι δείχνουν οι τιμές-στόχοι και οι δείκτες αποτίμησης – Αναλυτικός πίνακας.

Με την ελληνική αγορά μετοχών να παραμένει έντονα τραπεζοκεντρική, οι προοπτικές του χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με εκείνες των ελληνικών τραπεζών και με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Συνήθως μάλιστα, ανάλογα με τις εξελίξεις, οι τραπεζικοί τίτλοι υπεραντιδρούν έναντι του μέσου όρου της αγοράς, είτε προς τα κάτω (αρνητική ειδησεογραφία) είτε προς τα πάνω με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία της Σοφοκλέους, για να «κλειδώσει» η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη και να μην πρόκειται για ένα απλό «τίναγμα», το ενδιαφέρον σταδιακά θα πρέπει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, ειδικά στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς αρκετές από αυτές διαθέτουν υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά, συνδυασμένα με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- με σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους στα επόμενα έτη.

Πρόκειται για το γνωστό ότι παραδοσιακά στη Σοφοκλέους όλες οι ανοδικές περίοδοι ξεκινούν από τα τραπεζικά «χαρτιά», συνεχίζουν με τις λοιπές δυνάμεις των blue chips, όμως η παγίωση και η κορύφωση της ανοδικής ορμής λαμβάνουν χώρα με σημαντικές αποδόσεις στις μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές.

Επίσης, είναι σημαντικό η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να εκμεταλλευτεί τον ρυθμό των αγορών στο εξωτερικό, αφού πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές επιμένουν ότι η περίοδος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις για τους επενδυτές και τις μετοχικές αγορές. Μία σημαντική παράμετρος για τη διάρκεια και την ποιότητα της ανοδικής κίνησης θα είναι η εξέλιξη στον όγκο των συναλλαγών, ο οποίος θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

--- Η εικόνα των εταιρειών

Από τις 16 μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις αντίστοιχες της μικρής κεφαλαιοποίησης υπάρχουν 20 τίτλοι που ξεχωρίζουν: πρόκειται για τις μετοχές των εταιρειών Revoil, Intralot, METKA, Folli Follie Group, J&P Άβαξ, Jumbo, Σαράντης, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Πλαστικά Κρήτης, MLS Multimedia, Eurodrip, Inform Λύκος, Καραμολέγκος και Ελληνικά Καλώδια.

Αυτές οι μετοχές εμφανίζουν κατά μέσο όρο μονοψήφιους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E τόσο για πέρυσι όσο και για φέτος, δείκτες τιμής προς λογιστική αξία χαμηλότερους από τη μονάδα και, με μικρές εξαιρέσεις, παρουσιάζουν μερισματικές αποδόσεις. Σίγουρα η παραπάνω λίστα δεν είναι πλήρης, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνει τις περισσότερες μετοχές που μπορούν να κάνουν την έκπληξη στο ταμπλό του Χ.Α.

* Η μετοχή της Revoil είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτες τιμής προς κέρδη για τα έτη 2010 και 2011 της τάξεως των 7,9 και των 4,7 φορών. Η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. δεν κάνει πολλά κομμάτια, στοιχείο που είναι αντικίνητρο, ωστόσο οι αποδόσεις της σε όλες τις περιόδους είναι καλύτερες από τους δείκτες. Από τις αρχές του 2011 παρουσιάζει απόδοση +6,6%, όταν ο δείκτης FTSE/ASE Mid Cap σημειώνει πτώση περίπου 21%. Φέτος διένειμε και υψηλό μέρισμα, ενώ διευρύνει συνεχώς το δίκτυο των πρατηρίων της.

* Ο τίτλος της Folli Follie Group εμφανίζει πολύ χαμηλά P/E στις 5,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011 και στις 7,3 φορές αυτά του 2010, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, με τη μέση τιμή-στόχο στα 14 ευρώ. Επίσης, παρουσιάζει σημαντική υποαπόδοση από τις αρχές του 2011 και τον τελευταίο μήνα φαίνεται να έχει μείνει... πίσω. Θετικό στοιχείο είναι η κάλυψη της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου από ξένους επενδυτές.

* Παρόμοια είναι η εικόνα και για τη μετοχή της J&P Άβαξ: σημειώνει πιο αρνητικές αποδόσεις εν συγκρίσει με την αγορά από τις αρχές του έτους 2011, πλην του τελευταίου διαστήματος, ενώ οι πολλαπλασιαστές κερδών για το 2010 και το 2011 είναι στις 11,3 και στις 7,2 φορές αντίστοιχα.

* Πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου εμφανίζει και ο τίτλος της Frigoglass σε ποσοστό 16%, αφού η μέση τιμή-στόχος που δίνεται από τους αναλυτές είναι τα 11 ευρώ περίπου. Η μετοχή δεν είναι διαπραγματεύσιμη με χαμηλό P/E για το 2010, αφού βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τις 18 φορές, όμως υπολογίζεται στις 11,75 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2011, ενώ οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία είναι υψηλότεροι από την αγορά..

* Υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κερδών, σε αντίθεση με την αγορά, εκτιμάται ότι θα επιδείξει η Μέτκα και αυτές οι προβλέψεις συνδυάζονται με ιδιαίτερα χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας, αφού για τα δύο έτη ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται στις 6 φορές για το 2010 και στις 5,1 φορές για το 2011.

* Αύξηση στις εκτιμήσεις των αναλυτών σημειώνει ο τίτλος της ΕΥΑΘ, αφού για το 2011 εκτιμούν +12,3% στα κέρδη ανά μετοχή. H μέση εκτίμηση των αναλυτών για το φετινό P/E τοποθετείται στις 10,8 φορές και στις 12,08 φορές για το 2010. Η εταιρεία είναι στους στόχους για τις αποκρατικοποιήσεις, οπότε και οι αποδόσεις της μετοχής της στο ταμπλό του Χ.Α. θα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την παράμετρο.

* Για τον τίτλο της Jumbo οι αναλυτές αναμένουν μείωση της κερδοφορίας για το 2011 (λήξη της χρήσης στις 30 Ιουνίου). Ο δείκτης τιμής προς κέρδη για φέτος υπολογίζεται στις 8,3 φορές από 7,9 φορές το προηγούμενο έτος. Επίσης, αναμένεται μικρή πτώση της μερισματικής απόδοσης. Παρά τη σοβαρή μείωση της ζήτησης και του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η εταιρεία δείχνει σημαντικές άμυνες απέναντι στην κρίση, ενώ οι αποδόσεις της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. είναι θετικές από τις αρχές του έτους.

* Τα Ελληνικά Καλώδια είναι από τους κερδισμένους του ταμπλό, αφού από τις αρχές του έτους σημειώνει σημαντικά κέρδη. Για τη φετινή χρονιά τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρά. Στο τρίμηνο τα κέρδη ήταν 2,2 εκατ. ευρώ από 181 χιλ. ευρώ ζημιών την περυσινή χρονιά. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη για το 2011 υπολογίζεται στις 10,6 φορές περίπου, ενώ ο αντίστοιχος τιμής προς λογιστική αξία αναμένεται στη 0,3 φορά τόσο για φέτος όσο και για το 2010.

* Η μετοχή της Καραμολέγκος εμφανίζει μονοψήφιο δείκτη τιμής προς κέρδη τόσο για φέτος όσο και για το 2010, ενώ τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σηματοδοτούν μάλλον αύξηση της κερδοφορίας για το σύνολο του έτους.

* Για την Inform Λύκος το αρνητικό περυσινό αποτέλεσμα στην κάτω γραμμή λόγω της απομείωσης της αξίας στη θυγατρική στη Ρουμανία επηρέασε την κερδοφορία, αλλά φέτος δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

* Τα Πλαστικά Κρήτης, με δείκτη τιμής προς κέρδη κοντά στις 9 φορές τόσο για φέτος όσο και για το 2010 και μερισματική απόδοση πάνω από 10%, είναι μία από τις περιπτώσεις που απαιτούν προσοχή. Η επίδοση του τίτλου στο ταμπλό είναι πολύ καλύτερη σε όλα τα χρονικά διαστήματα έναντι των δεικτών.

* Η μετοχή της MLS, παρότι δεν είναι φθηνή με βάση τα αποτελέσματα του 2010, είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς κέρδη στις 18,5 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 1,8 φορά. Η συμπεριφορά της στο ταμπλό του Χ.Α. είναι αξιοπρόσεκτα καλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για φέτος, ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται στις 14,5 φορές.

* Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εμφανίζει αποδόσεις αισθητά καλύτερες από αυτές της αγοράς και των περισσότερων μετοχών της Σοφοκλέους. Ο δείκτης P/E για φέτος εκτιμάται στις 12,6 φορές και ο αντίστοιχος τιμής προς λογιστική αξία κάτω από τη μονάδα.

* Ο τίτλος της Eurodrip εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α., από την αρχή του 2011. Η αποτίμηση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι σχεδόν 50 εκατ. ευρώ και οι δείκτες αποτίμησης βάσει κερδών βρίσκονται στις 15,2 φορές περίπου για φέτος και στις 16,3 φορές για το 2010.

* Αναφορικά με τη μετοχή της ΕΧΑΕ, οι δείκτες αποτίμησης είναι στις 14 φορές για το 2010 και στις 11,7 φορές για φέτος, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. οι αποδόσεις της υπερβαίνουν τους δείκτες της αγοράς.

* Τέλος, για τη μετοχή της Autohellas, οι δείκτες τιμής προς κέρδη είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς της αγοράς και τους δείκτες FTSE/ASE-20 και Mid Cap, ωστόσο η απόφαση για μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2010, παρά την κερδοφορία, δεν άρεσε στην αγορά.


** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των 20 τίτλων στο ταμπλό και στις αποτιμήσεις των εταιριών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v