Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαύρος" Σεπτέμβρης για τις εισηγμένες

Αρνητικές εκπλήξεις ακόμη και για όσες εταιρίες κατάφεραν να δείξουν ανοδικά εξάμηνα - Τα νέα δεδομένα, οι πρόσθετες δυσκολίες και οι τελευταίες εξελίξεις σε εξαγωγικά "χαρτιά", κλωστές και real estate.

Μαύρος Σεπτέμβρης για τις εισηγμένες
Με το… αριστερό ξεκίνησε το φθινόπωρο ακόμη και για πολλές από εκείνες τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν ένα σχετικά καλό πρώτο εξάμηνο.

Εξαγωγικές κατά βάση εταιρίες, που συνεχίζουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά στο μέτωπο των πωλήσεων, βλέπουν μήνα με τον μήνα το κόστος χρηματοδότησής τους να ανεβαίνει, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν πάνω τους τα σπασμένα από τις ζημίες τους από τα κρατικά ομόλογα και από τις επισφάλειες άλλων.

Και επειδή ο δανεισμός πολλών εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι αυξημένος (άνοδος των πρώτων υλών αλλά και του όγκου των πωλήσεων) η διαπραγματευτική ικανότητά τους περιορίζεται. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός πως οι ξένες τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν σχεδόν οτιδήποτε αναγράφει τη λέξη Ελλάδα, άρα οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τη μοναδική πηγή κεφαλαίων των εισηγμένων…

Οι εξαγωγικές επίσης επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ανησυχούν και με όλα όσα ακούγονται για το περιβόητο double deep (διπλό βύθισμα) της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της ευρωπαϊκής. Ήδη, μάλιστα, διαπιστώνουν «κούραση» στις αγορές της δυτικής Ευρώπης και οριακή μόλις βελτίωση στα Βαλκάνια, που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το… βύθισμα της διετίας 2009 - 2010.

Προβληματισμός επίσης επικρατεί και σε επιμέρους κλάδους και δραστηριότητες.

Η υποχώρηση των ναύλων στη ναυτιλία έχει επηρεάσει φέτος τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, μειωμένα έσοδα από τη ναυτιλία περίμεναν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο τόσο η Σάνυο Συμμετοχών όσο και η Revoil (σύντομα αναμένεται η ανανέωση ναυλοσυμφώνου, αλλά με χαμηλότερα έσοδα), η οποία ωστόσο καταφέρνει να κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς στη βασική της δραστηριότητα, διευρύνοντας δραστικά τον αριθμό των πρατηρίων της, σε μια περίοδο όπου τα σημεία λιανικής στον κλάδο κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι τιμές των νημάτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, χωρίς όμως να έχουν παρατηρηθεί στον ίδιο βαθμό αντίστοιχα φαινόμενα και με την τιμή της πρώτης ύλης, το βαμβάκι, που βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Έτσι, από τον Ιούνιο παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ η περίοδος της ανάκαμψης που είχε προηγηθεί διακόπηκε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, διοικήσεις εταιριών όπως π.χ. η Επίλεκτος, αποφάσισαν τη μείωση της παραγωγής -μέχρις ότου η αγορά ισορροπήσει- και συμφώνησαν με τους εργαζομένους για εκ περιτροπής εργασία.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πλήγμα το δέχονται οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε περίπου 6%, ωστόσο επειδή τα σκληρά οικονομικά μέτρα είχαν ληφθεί τον Μάιο του 2010 η πτώση του πρώτου φετινού εξαμήνου σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους ήταν σχετικά περιορισμένη.

Η εκτίμηση για μείωση του φετινού ΑΕΠ κατά 5,5% μέσα στο 2011 ισοδυναμεί με υποχώρηση άνω του 6% το τελευταίο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, η οποία είχε επηρεαστεί από τα μέτρα λιτότητας.

Γενικός διευθυντής εισηγμένης εταιρίας χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο «νεκρό μήνα», πολύ χειρότερο απ’ ό,τι τον ανέμεναν μέσα στο καλοκαίρι. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως η όλη συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, θα πλήξει ακόμη περισσότερο την αγορά, καθώς ο δημόσιος τομέας ήταν μέχρι σήμερα αυτός που κινούσε και στήριζε την κίνηση στα καταστήματα…

Τέλος, οι εισηγμένες εταιρίες (και όχι μόνο) πληροφορήθηκαν και αυτές στις αρχές Σεπτεμβρίου το «έκτακτο» τέλος επί των ακινήτων τους. Οι επιβαρύνσεις εκτιμάται ότι είναι μεγάλες κυρίως για τις παραγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τις εταιρίες με σημαντική ακίνητη περιουσία (από τον χώρο του real estate κ.α.).

Ακόμη μεγαλύτερο θέμα είναι πως το τέλος αυτό έρχεται να επιβαρύνει ακόμα και τις επιχειρήσεις που ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v