Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές… αψηφούν την ευρωπαϊκή σύνοδο!

Έντεκα επιλογές από το ταμπλό της Σοφοκλέους που «έδειξαν χαρακτήρα» εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, ανεβάζοντας τιμές και όγκους συναλλαγών - Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Ποιες μετοχές… αψηφούν την ευρωπαϊκή σύνοδο!
Η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις αποφάσεις μιας ακόμα συνόδου κορυφής, έχοντας κατά νου ότι τα αποτελέσματα της αμέσως προηγούμενης στις 21 Ιουλίου αποδείχτηκαν… άνθρακες. Γεγονός άλλωστε που επιβεβαιώθηκε τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις όσο και από τις επιδόσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικότερα για τη Σοφοκλέους, τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μια γενικότερη αποψίλωση (-12% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη), με αιχμή του δόρατος τον τραπεζικό κλάδο (-38%) αλλά και την πλειονότητα των τίτλων να καταγράφει απώλειες άνω του 15%.

Προφανώς, η χρηματιστηριακή αγορά έρχεται να προεξοφλήσει την έντονη αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους και τις αποχρώσες ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση (άνω του προβλεπόμενου 2,5%) μέσα στο 2012…

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων ήταν οι συνεδριάσεις με όγκο συναλλαγών κάτω των 50 εκατ. ευρώ και με επίπεδα τιμών που σταδιακά υποχωρούσαν. Τεχνικά, έχουμε τη χειρότερη εξέλιξη στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο κάτω άκρο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, εν μέσω καταιγισμού αρνητικών ειδήσεων και ενώ η αγορά παραμένει στο έλεος των πωλητών.

Ωστόσο, παρά την πτωτική διάθεση στο Χ.Α., τον τελευταίο μήνα η αυξημένη μεταβλητότητα έχει επιφέρει αύξηση ή υπεραπόδοση τιμών σε αρκετούς τίτλους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και από άνοδο στους όγκους συναλλαγών.

Έτσι, παρά το γενικότερα αρνητικό κλίμα, παρατηρείται κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον επενδυτών σε συγκεκριμένες μετοχές, ακόμα και της περιφέρειας, με το σκεπτικό ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είτε έχουν πιάσει πάτο είτε βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτόν.
Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη των τιμών και της αξίας των συναλλαγών για κάποιες άλλες μετοχές της περιφέρειας δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις που να δικαιολογούν τέτοια συμπεριφορά στο ταμπλό του Χ.Α.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Η πτώση του Γενικού Δείκτη τον τελευταίο μήνα διαμορφώθηκε κοντά στο 12%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 18%.

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, αντίθετα, έπειτα από καιρό κερδίζουν τις εντυπώσεις, αφού οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται αποκλειστικά από τίτλους αυτής της κατηγορίας και ο FTSE/ASE SmallCap 80 έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τους δείκτες της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
 
Ωστόσο, οι πρώτες μετοχές σε απόδοση τον τελευταίο μήνα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο ούτε 10.000 ευρώ συναλλαγές!

Αντίθετα, για τη Lamda Development και την Dionic οι συναλλαγές είναι αυξημένες τον τελευταίο μήνα και οι αποδόσεις τους προσεγγίζουν το 21%. Ο τίτλος της Dionic εμφανίζει σχετική αντοχή στην κρίση και ικανοποιητική ρευστότητα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Οκτώβριο η εταιρία έχει προβεί σε πωλήσεις 1 εκατ. ιδίων μετοχών προς 1 ευρώ ανά τεμάχιο.
 
Για τη Lamda Developemnt η απόδοση σχετίζεται και με τις αγορές μετοχών που πραγματοποιεί η Consolidated Lamda από το ταμπλό του Χ.Α., η οποία κατέχει το 58,69%

Σχετικά με τη μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, καταγράφει κέρδη 11% αλλά σημαντική μείωση στις ήδη χαμηλές συναλλαγές που πραγματοποιεί. Με απόδοση -2% από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της S&B δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτικός στις πιέσεις, ενώ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2011 είναι θετικές αφού αναμένεται ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 0,39 ευρώ και ο τίτλος θα είναι διαπραγματεύσιμος 9,5 φορές τα καθαρά κέρδη.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, η απόδοση κυμάνθηκε στο +10% τον τελευταίο μήνα, με παράλληλη άνοδο κατά μισή φορά περίπου των τεμαχίων που πραγματοποιεί καθημερινά. Οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να σχετίζονται με την προηγούμενη σημαντική υποχώρηση του τίτλου, με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και με την πτωτική πορεία του κόστους μισθοδοσίας.

Σε υψηλή θέση στις αποδόσεις του μήνα βρίσκεται και η Marfin Investment Group, με συνεχείς αγορές μετοχών από τον πρόεδρο της εταιρίας Ανδρέα Βγενόπουλο.

Αξιοσημείωτη η πορεία και της μετοχής της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος. Παρά τον χαμηλό όγκο των συναλλαγών της. Προφανώς, από την αγορά εκτιμώνται οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης τόσο στην εγχώρια αγορά (διεύρυνση μεριδίων λόγω και των γνωστών προβλημάτων της ανταγωνιστικής Nutriart) όσο και στη Ρουμανία.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι επιδόσεις της Τιτάν, του Folli Follie Group και της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια με περίπου +5%. Οι μέσοι όγκοι συναλλαγών των 3 μετοχών δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Τα ΕΛΠΕ αυξάνονται από τις αρχές του έτους 7%.

Η μετοχή του Νηρέα διαμορφώνεται σε θετικό έδαφος, αφού το ενδιαφέρον τόσο από το Linnaeus Fund όσο και από μετόχους φίλα προσκείμενους στη διοίκηση παραμένει ζωηρό.

Τέλος, μικρά κέρδη σημείωσε τον τελευταίο μήνα η Frigoglass, τίτλος που συγκαταλέγεται στις προτάσεις αγορών πολλών χρηματιστηριακών οίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

***Τα στατιστικά των εισηγμένων για το διάστημα ενός μηνός δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v