Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ταμπλό προεξοφλεί «περιπέτειες»…

Πώς αποδεικνύεται με τη γλώσσα των αριθμών ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη προεξοφλήσει πολλά από τα κακά σενάρια για μέλλον. Τα παραδείγματα επτά εισηγμένων ομίλων. Οι αισιόδοξοι που «χτίζουν θέσεις».

ΧΑ: Το ταμπλό προεξοφλεί «περιπέτειες»…
Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται πως έχουν ενσωματώσει τον μεγαλύτερο ίσως βαθμό των πιθανών επιπτώσεων σε περίπτωση όπου επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για τη χώρα.

Πώς αλλιώς να εξηγούνται περιστατικά όπως τα ακόλουθα; Η αγορά τιμωρεί ισχυρότατους και κερδοφόρους ομίλους όπως ο ΟΤΕ, θέτοντας σε αμφιβολία το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων του. Ανάλογες συμπεριφορές από την επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζουν και κερδοφόρες εταιρείες (π.χ. Folli Follie), παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους διεξάγεται εκτός Ελλάδας.
 
Η αποτίμηση της μετοχής της ΕΧΑΕ ισούται περίπου με τα μετρητά της! Κερδοφόρες εξαγωγικές εταιρείες διαπραγματεύονται με δείκτη P/EBITDA χαμηλότερο της μονάδας (Πλαστικά Θράκης), εταιρείες ακινήτων αξίζουν 77% χαμηλότερα από την «κουρεμένη» αποτίμηση των ακινήτων τους κ.λπ.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Χ.Α., έχοντας ενσωματώσει μεγάλο μέρος των πιθανών επερχόμενων κακών προσφέρεται για αγορές, και αυτό επιβεβαιώνεται από την έντονη επιφυλακτικότητα ακόμη και των πλέον αισιόδοξων «παικτών». Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που πιστεύουν πως μαζεύοντας κάποιος στα τρέχοντα επίπεδα δύσκολα θα βγει χαμένος σε μακροπρόθεσμη βάση. Οψόμεθα…

Επτά χαρακτηριστικά παραδείγματα

ΕΧΑΕ: Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να υπολείπεται των 140 εκατ. ευρώ, η εταιρεία στις 31/3/2012 διέθετε καθαρό ταμείο 119,7 εκατ. ευρώ και ομόλογα τρέχουσας αξίας άνω των 6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα διαθέσιμα και τα χρεόγραφα της ΕΧΑΕ αντιστοιχούσαν περίπου στο 90% της αποτίμησής της στο ταμπλό του Χ.Α.

Πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί αυτό; Ακόμη και αν δεν συνεκτιμηθούν και κάποια ακίνητα που προορίζονται προς πώληση, η αγορά προβλέπει πως για πολλά έτη ο όγκος των συναλλαγών θα κυμαίνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί με κέρδη…

Folli Follie Group: Πρόκειται για έναν όμιλο του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 280,5 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2011 διέθετε ίδια κεφάλαια 721,4 εκατ. ευρώ (P/BV 0,39), το περυσινό EBITDA ήταν ελαφρά χαμηλότερο των 200 εκατ. ευρώ (P/EBITDA μόλις 1,41!) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονταν στα 89,5 εκατ. ευρώ (P/E μόλις 3,1).

Πολλή φιλολογία έχει αναπτυχθεί για το ζήτημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου, ο οποίος ωστόσο συνεχίζει να σημειώνει υψηλές επιδόσεις και να διεξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών του εκτός Ελλάδας.

ΟΤΕ: Από το ζήτημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του δεν έχει εξαιρεθεί ούτε ο ΟΤΕ, γεγονός μάλιστα που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την τιμή της μετοχής στο Χ.Α. Ενδεικτικό είναι πως η τρέχουσα τιμή του τίτλου έχει υποχωρήσει σαφώς κάτω από τα 2 ευρώ, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε «ξεπουλήσει» το 2007 τον Οργανισμό προς 26 ευρώ ανά μετοχή…

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση έχει περιοριστεί στα 789 εκατ. ευρώ (στο 54% της καθαρής του θέσης, με βάση τα ίδια κεφάλαια της 31ης/3/2012). Με κριτήριο τα κέρδη του 2011 (119,7 εκατ.), το P/E του τίτλου διαμορφώνεται στις 6,5 φορές, όταν οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μάλλον βελτιωμένα λειτουργικά κέρδη (τα καθαρά αποτελέσματα θα είναι βελτιωμένα λόγω και των έκτακτων κερδών από την πώληση της συμμετοχής στην Telecom Serbia).

Lamda Development: Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 90 εκατ. ευρώ, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση 77% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (398 εκατ.), όπως αυτή υπολογίστηκε από ορκωτούς εκτιμητές στις 31/12/2011.

Η Lamda Development είναι, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτρια των τριών μεγάλων εμπορικών κέντρων Athens Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, οπότε επηρεάζεται αρνητικά από την πορεία της εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αποτιμήσεις των ακινήτων της έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές απομειώσεις την τελευταία διετία. Προφανώς, το πολύ μεγάλο discount με το οποίο είναι διαπραγματεύσιμη η μετοχή δείχνει ενδεχομένως τις αρνητικές μελλοντικές προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία των καταστημάτων λιανικής, για τις μαρίνες και για σειρά άλλων επενδύσεων στη χώρα.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η ασφαλιστική εταιρεία πέρυσι σημείωσε καθαρά κέρδη 2,25 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι απορρόφησε το σύνολο των ζημιών του PSI Plus. Για φέτος προβλέπει προ φόρων κέρδη γύρω στα 7 εκατ. ευρώ. Αν και από το προηγούμενο νούμερο θα πρέπει να αφαιρεθεί η τυχόν επίπτωση της φορολογίας, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 12,3 εκατ. ευρώ οδηγεί σε προβλεπόμενο δείκτη P/E μεταξύ του 2 και του 3!

Πλαστικά Θράκης: Μιλάμε για έναν εξαγωγικό βιομηχανικό όμιλο, με δείκτη P/EBITDA ελαφρά χαμηλότερο της μονάδας (κεφαλαιοποίηση 21,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 2011 στα 21,95 εκατ. ευρώ), P/BV 0,21 (ίδια κεφάλαια στις 31/12/2011 99,3 εκατ. ευρώ) και P/E 5,2 (καθαρά κέρδη 2011 στα 4,12 εκατ. ευρώ). Οι προβλέψεις της εισηγμένης μιλούν για βελτίωση επιδόσεων το πρώτο φετινό τρίμηνο και για έλλειψη ορατότητας στη συνέχεια.

ΕΥΑΘ: Εταιρεία με καθαρό ταμείο 22,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί γύρω στο 20% της αποτίμησής της (112,2 εκατ.) στο ταμπλό του Χ.Α. Μία από τις σταθερότερες και ασφαλέστερες εταιρείες του Χ.Α. διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (ίδια κεφάλαια 124,6 εκατ. στις 31/12/2011) και με δείκτη P/E 5,5 (κέρδη 20,6 εκατ. το 2011).


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v