Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες:Σήμα κινδύνου για τις λογιστικές αξίες

Ποιες κατηγορίες εισηγμένων εταιρειών απειλούνται από σημαντικές απομειώσεις. Ακίνητα, συμμετοχές και αμφιβολίες για συνέχιση δραστηριότητας (going concern) οι μεγάλες εστίες κινδύνου.

Εισηγμένες:Σήμα κινδύνου για τις λογιστικές αξίες
Στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου, μέτοχος κάλεσε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Quest Holdings, κ. Θεόδωρο Φέσσα, να σχολιάσει το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής βρισκόταν πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία.

Απαντώντας ο πάντοτε συντηρητικός Θ. Φέσσας, είπε πως η λογιστική αξία είναι ένα μέγεθος σχετικό και ότι οι εταιρείες έχουν συχνά συμμετοχές και ακίνητα που σε περιόδους οικονομικής ύφεσης καλούνται να απομειώσουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται στη συνέχεια και η λογιστική αξία της μετοχής.

Το πόσο δίκιο έχει ο πρόεδρος της Quest Holdings θα φανεί σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων μέσα στο 2012, και μάλιστα για αρκετές από αυτές τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Ήδη, τα μέχρι τώρα ευρήματα των απομειώσεων δεν είναι λίγα. Ξεκινώντας από τις τρεις εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, η Eurobank Properties αναθεώρησε προς τα κάτω τις εύλογες αξίες των ακινήτων της κατά 46,1 εκατ., η Trastor κατά 4,55 εκατ. και η MIG Real Estate κατά 7,39 εκατ. ευρώ.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής υποχρεώθηκε να απομειώσει τη θυγατρική της Lafarge Beton κατά 22,9 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα της μητρικής μόνο.

H Autohellas επηρέασε αρνητικά τα φετινά της αποτελέσματα κατά 1,5 εκατ. ευρώ λόγω επενδυτικής δραστηριότητας (απώλειες μετοχικού χαρτοφυλακίου), όταν τα ίδια κεφάλαια είχαν ήδη επηρεαστεί σχετικά από την ετήσια λογιστική κατάσταση του 2011 (διατάξεις ΔΛΠ).

Πάντως, σε όλες τις προαναφερόμενες εταιρείες, ο δείκτης P/BV (τιμής προς λογιστική αξία) παραμένει σαφώς χαμηλότερος της μονάδας, ακόμη και μετά τις προαναφερθείσες απομειώσεις.

Η Unibios υποχρεώθηκε να απομειώσει την αξία του εξοπλισμού της θυγατρικής της ΒΙΟΣΩΛ κατά 1,686 εκατ. ευρώ, καθώς ελήφθη οριστική απόφαση από τη διοίκηση για τερματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, άρα τα μηχανήματα θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν στο εκτιμώμενο αντίτιμο της άμεσης ρευστοποίησής τους.

Το χαρακτηριστικότερο, βέβαια, παράδειγμα απομειώσεων είναι οι τράπεζες, των οποίων τα ίδια κεφάλαια -λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων και των επισφαλών δανείων- έχουν καταστεί αρνητικά και θα επανέλθουν σε θετικό νούμερο μετά την επικείμενη επανακεφαλαιοποίησή τους.

Επίσης, τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, αρκετές εισηγμένες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν τις διατάξεις των ΔΛΠ και αποτίμησαν τα ακίνητά τους σε εύλογες (για την εποχή) αξίες. Οι εταιρείες αυτές στην επόμενη αποτίμηση των ακινήτων τους (δεν γίνεται σε ετήσια βάση) ενδέχεται να υποχρεωθούν σε απομειώσεις λόγω της υποχώρησης που έχει σημειώσει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η εγχώρια αγορά ακινήτων.

Πιθανές εστίες απομειώσεων, φυσικά, είναι οι συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις, τα διαφόρων ειδών άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία (goodwill κ.λπ.), υπόλοιπα προς πελάτες που ενδέχεται να αποδειχτούν επισφαλείς κ.λπ.

Τέλος, σημαντικές απομειώσεις προκύπτουν σε περίπτωση όπου ο ορκωτός ελεγκτής δεν βεβαιώσει τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της εταιρείας (going concern), οπότε αλλάζει η λογιστική βάση και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα πρέπει να αποτιμώνται σε τιμές εκποίησης, οι οποίες κατά κανόνα είναι πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς φοβούνται πως μέσα στο 2012 αρκετές εταιρείες κινδυνεύουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Υπάρχουν και υπερβολές

Παρ' όλα αυτά, πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών είναι τόσο πολύ υποτιμημένες έναντι της λογιστικής τους αξίας ώστε ο σχετικός δείκτης (P/BV) να παραμένει σαφώς χαμηλότερος της μονάδας ακόμη και μετά τις μελλοντικές απομειώσεις που ενδεχομένως θα λογιστικοποιήσουν οι εισηγμένες.

«Σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, βέβαια, πρόκειται περί υπερβολής», αναφέρει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας και αποδίδει το γεγονός όχι στις πιθανές μελλοντικές απομειώσεις, αλλά στο ότι η αγορά έχει σπεύσει να προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια, ο πολύ χαμηλός δείκτης P/BV ερμηνεύεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας-βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v