Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κομβικό σημείο τώρα οι τιμές των μετοχών

Ποια «χαρτιά» πλησιάζουν ή έχουν ήδη ξεπεράσει τις τιμές-στόχους των αναλυτών. Ποια διατηρούν ακόμα σημαντικά θετικά περιθώρια. Η μεταβλητότητα, το θολό τοπίο και οι κρίσιμες αντιστάσεις.

ΧΑ: Σε κομβικό σημείο τώρα οι τιμές των μετοχών
Παρότι οι ξένοι εξακολουθούν να απέχουν από τα δρώμενα στην ελληνική αγορά μετοχών, ο Γενικός Δείκτης μπόρεσε να ανέλθει έως και τις 911 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό).

Εντούτοις, μερικές μέρες ισχυρού profit taking στην αγορά, με αφορμή τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, επανέφεραν τα σενάρια τρόμου. Όπως μπόρεσε η ψυχολογία να ωθήσει την αγορά 50% από τα χαμηλά της, με τον ίδιο τρόπο μπόρεσε να προκαλέσει πτώση 15% στον Δείκτη, αλλά και 40% σε επιμέρους μετοχές.

Η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει δείκτες μεταβλητότητας (δηλαδή κινδύνου) διπλάσιους από τις αντίστοιχες του εξωτερικού, στοιχείο το οποίο δείχνει πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και πόσο ευάλωτες είναι οι μετοχές και οι προοπτικές τους σε οποιοδήποτε αρνητικό νέο.

Λόγω των παραπάνω και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, η εικόνα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παραμένει θολή και... επικίνδυνη:

Πρώτον, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν ως παθητικοί παρατηρητές και δεν τοποθετούνται ή το κάνουν τόσο διακριτικά που ουσιαστικά δεν επηρεάζουν την αγορά.
Δεύτερον, οι Έλληνες διαχειριστές και επενδυτές διακατέχονται από τέτοιο φόβο εγκλωβισμού που σε κάθε αρνητικό νέο προκαλούν sell off στην αγορά.
• Και επίσης, παρότι σε πολλές περιπτώσεις μετοχικών τίτλων οι χαμηλές αποτιμήσεις διατηρούνται, τα extreme επίπεδα υποτίμησης έχουν πλέον καλυφθεί. Πλέον, όπως τονίζουν οι αναλυτές, θα πρέπει είτε να αυξηθούν οι τιμές-στόχοι, είτε οι τιμές στο ταμπλό του Χ.Α. να μειωθούν.

Οι δείκτες έχουν σημειώσει άνοδο 40% από τα τέλη Ιουλίου, εντούτοις τεχνικά ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 900 μονάδων εμφανίζει ισχυρή μεσοπρόθεσμη αντίσταση και για να κινηθεί υψηλότερα, όπως τονίζουν τεχνικοί παρατηρητές της αγοράς θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τους αγοραστές.

Αντίστοιχα, για τον «εικοσάρη» το κρίσιμο όριο θα είναι οι 350 μονάδες και για τον τραπεζικό δείκτη τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2012 και οι 500 μονάδες θα αποτελέσουν το πολύ δυνατό στοίχημα.

Οι μετοχές

Από τις μετοχές του FTSE/ASE-20, οι τράπεζες εμφανίζουν όλες διπλάσιες ή και τριπλάσιες τιμές στο ταμπλό του Χ.Α. έναντι των τιμών-στόχων των αναλυτών. Από τις λοιπές δυνάμεις του «εικοσάρη» ελάχιστες έχουν θετικό upside άνω του 15%.

Πιο αναλυτικά:

• Οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και Εθνικής έχουν αποδόσεις άνω του 45% στο τρίμηνο, πλην της Λαϊκής, που κινείται ακόμα σε αρνητικό έδαφος. Η μετοχή της Πειραιώς έχει εκτοξευτεί κατά 125% στο τρίμηνο. Οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές είναι: Alpha Bank 0,7 ευρώ, ΕΤΕ 0,9 ευρώ, Eurobank 0,38 ευρώ, Πειραιώς 0,12 ευρώ, Κύπρου 0,28 ευρώ και Λαϊκή 0,02 λεπτά. Το μέσο περιθώριο μεταβολής, πτώσης για την ακρίβεια, για τους τραπεζικούς τίτλους διαμορφώνεται στο -60%!

• Η μετοχή της ΔΕΗ έχει αντιδράσει με άνοδο 95% στο τρίμηνο και πλέον εμφανίζει μικρό περιθώριο ανόδου 17%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι 5,1 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τη μετοχή του ΟΤΕ, το ταμπλό γράφει +81% στο τρίμηνο και το περιθώριο ανόδου είναι πλέον μηδενικό, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι 3,7 ευρώ ανά μετοχή.

• Ο τίτλος του ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, δεν έχει κάνει ριμπάουντ στο τρίμηνο και θεωρείται πλήρως αποτιμημένος από τους αναλυτές, αφού η τιμή-στόχος απέχει οριακά από την τιμή στο ταμπλό.

• Για τη Folli Follie Group, η απόδοση στο Χ.Α. είναι 102% το τελευταίο τρίμηνο και η μετοχή δεν εμφανίζει πλέον σημαντικό περιθώριο ανόδου (8% από αυτά τα επίπεδα), αφού η μέση τιμή-στόχος είναι 11 ευρώ ανά μετοχή.

• Η Jumbo έπειτα από αρκετό καιρό συμμετέχει στο ράλι της αγοράς με περίπου 67% στο τρίμηνο. Ωστόσο, το περιθώριο ανόδου είναι πλέον αρνητικό, της τάξεως του 5%, αφού η τιμή-στόχος υπολείπεται από το ταμπλό περίπου 25 λεπτά.

• Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola 3E έχει αυξηθεί στα 14,45 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πρόσφατα η JP Morgan αύξησε την τιμή-στόχο στα 20 ευρώ. Ωστόσο, το μέσο περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό, στο -17%, αφού στο ταμπλό υπερβαίνει τα 17 ευρώ.

• Με μικρότερη άνοδο συμμετέχει στη θετική πορεία της αγορά και ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ωστόσο η άνοδός του κατά 16% στο τρίμηνο είναι αρκετή για να προσεγγίσει τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών που είναι 6,45 ευρώ ανά μετοχή.

• Η Motor Oil, με μέση τιμή-στόχο τα 8 ευρώ ανά μετοχή και απόδοση στο 3μηνο στο 46%, εμφανίζει περιθώριο ανόδου 15%.

• Η μετοχή της Τιτάν κινείται αρκετά ψηλότερα από τις τιμές-στόχους των αναλυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή της Τιτάν είναι 12,2 ευρώ έναντι 15 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. Η απόδοση του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α. στο τρίμηνο είναι μόλις 16%, όταν ο Γενικός Δείκτης κινείται με +37%.

• Για τον όμιλο της Βιοχάλκο, η τιμή της μετοχής κινείται σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών, η οποία προσεγγίζει τα 2,5 ευρώ, έναντι 3,3 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α. και η απόδοσή της στο τρίμηνο είναι +45%.

• Για την Ελλάκτωρ, η οποία εμφανίζει αποδόσεις 53% στο τρίμηνο και 36% από τις αρχές του έτους, στο ταμπλό του Χ.Α, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα άνω του 100%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι 3,20 ευρώ ανά μετοχή.

• Όσον αφορά τη Μέτκα, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Στο ταμπλό εμφανίζει ελαφριά υποαπόδοση στο τρίμηνο, ενώ το περιθώριο ανόδου της παραμένει θετικό στο 40% περίπου.

• Για τον τίτλο του Μυτιληναίου, η μέση τιμή-στόχος είναι 5 ευρώ και παρά την υπεραπόδοσή του στο ταμπλό του Χ.Α. διατηρεί ακόμα υψηλό περιθώριο ανόδου.

Στις λοιπές δυνάμεις της αγοράς, επίσης τα περιθώρια ανόδου έχουν μειωθεί σημαντικά και πλέον η εικόνα έχει ως εξής:

• Για τις μετοχές των Σωληνουργεία Κορίνθου, Φουρλής, Σαράντης, Σιδενόρ και Aegean Airlines το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό.

• Λιγότερο από 15% περιθώριο ανόδου εμφανίζουν οι τίτλοι των Σαράντης, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ είναι 4,5 ευρώ, ενώ για την ΕΥΑΘ 4,9 ευρώ και για την ΕΧΑΕ 3,95 ευρώ.

• Στον αντίποδα, με θετική μεταβολή κινείται ο τίτλος του ΟΛΠ αφού η μέση τιμή-στόχος διατηρείται στα 27 ευρώ και η απόδοση του τίτλου στο τρίμηνο είναι +29%.

• Η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή, παρά τη μεγάλη τους άνοδο στο ταμπλό του Χ.Α., εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου της τάξεως του 68% και του 30% αντίστοιχα, με μέσες τιμές-στόχους 2,2 ευρώ και 3,13 ευρώ.

• Η Frigoglass, παρά την άνοδο του 36% στο ταμπλό του Χ.Α., συνεχίζει να προσφέρει περιθώριο ανόδου 22%, με τη μέση τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 5,6 ευρώ ανά μετοχή.


*Οι αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v