"Ναι" σε εναλλακτικές, "όχι" αν δεν εξασφαλίζουν QE

Δώρο-άδωρο θεωρεί η κυβέρνηση τις προτάσεις για συμφωνία, εάν δεν οδηγούν σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα την κινητικότητα που εκδηλώνεται» τις τελευταίες ώρες.

Ναι σε εναλλακτικές, όχι αν δεν εξασφαλίζουν QE

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχεται η κυβέρνηση την κινητικότητα που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στα ευρωπαϊκά κέντρα για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση. Παράλληλα, στελέχη της διευκρινίζουν πως θεωρούν «μη λύση» οποιαδήποτε πρόταση δεν οδηγεί στην ένταξη της χώρας στο QE.

Μηνύματα που (φέρεται ότι) είχαν φτάσει από την Κομισιόν εν αναμονή της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, φωτογράφιζαν ως «λύση» το κλείσιμο της αξιολόγησης (με συμφωνία σε εργασιακά-δημοσιονομικά-ενέργεια) και μετάθεση για «αργότερα» των ζητημάτων που αφορούν στα νέα μέτρα και στον ρόλο του Ταμείου.

Χθες κυκλοφόρησαν άλλες πληροφορίες, για «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» με στόχο μία έκτακτη, άμεσα, συνάντηση των ενδιαφερόμενων πλευρών στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες το απόγευμα ότι «πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας αναφορικά με την αξιολόγηση». Με την επισήμανση, ωστόσο, ότι «είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε εάν θα καρποφορήσουν».

Σύμφωνα με κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, καμία πρωτοβουλία ή πρόταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την ελληνική πλευρά, εάν δεν οδηγεί στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οπως εξηγεί, «εάν οδηγεί, δεν θα επιμείνουμε στη θέση μας "συνολική συμφωνία ή καθόλου συμφωνία". Εάν όχι, δεν έχει νόημα καμία συζήτηση περί... λύσεων με δόσεις που θα αποκλείουν την ένταση στο QE για τους επόμενους μήνες».

Οπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα (και χθες) ότι προϋπόθεση γι' αυτή την ένταξη είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και ο καθορισμός των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα δρομολογήθηκαν, στο επίκεντρο... του καβγά με το Βερολίνο είναι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων, τον οποίον αρνείται επίμονα ο Β. Σόιμπλε.

Παρότι δε, η ΕΚΤ θα προχωρήσει (ή έχει ήδη προχωρήσει) σε δική της αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος, θεωρείται δύσκολο να αποκλίνει θεαματικά από την άκρως αρνητική αξιολόγηση του ΔΝΤ.

Για τον ρόλο Γιούνκερ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι το αντικείμενο στην αποψινή (6 μ.μ.) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Τις πρώτες ρωγμές στη θέση-μπετόν της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχει συμφωνία εάν δεν συμφωνηθούν όλα» άφησε χθες ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εκτίμησε (στο Real fm) ότι θα επέλθει συμφωνία με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και με τη διέξοδο να δίνει η Κομισιόν. Όπως είπε: «Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε, ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ την Παρασκευή στη Μάλτα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Επισήμως πάντως, η κυβέρνηση (όπως αναφέρουν κύκλοι της) παραμένει στη θέση ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι «πακέτο», δηλαδή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλες οι πλευρές θα κινηθούν στο «να δώσουν και να πάρουν» ταυτόχρονα.

Οι δεύτερες σκέψεις οφείλονται στους (ορατούς, πια) κινδύνους να μείνουν όλα ανοικτά μέχρι να ξαναβρεθεί η χώρα «στον τοίχο», με τις υποχρεώσεις 7 δισ. ευρώ που πρέπει να εκπληρώσει τον Ιούλιο, αλλά και να χάσει το τρένο της ένταξης στο QE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v