Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή θα βάλει τέλος στη λιτότητα

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΛΚ. «Αποδείχτηκε εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας». Συνειδητή επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, απαραίτητη η πολιτική αλλαγή.

Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή θα βάλει τέλος στη λιτότητα

«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο.

Η χώρα μας «έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας Κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον αρχηγό της ΝΔ «η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, την ιδιοκτησία της νέας πολιτικής ατζέντας, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων». Τόνισε δε ότι «έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δισ. ευρώ».

Συνειδητή επιλογή

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή», τόνισε.

Απαραίτητη η πολιτική αλλαγή

«Πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη», σημείωσε επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορείς «να πολεμήσεις τον λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό. Πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια».

Εκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «συζητήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, για την βελτίωση της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού. Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Θα έλεγα ότι είμαστε το μόνο πολιτικό Κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής».

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Αναφερόμενος ευρύτερα στο θέμα της επόμενης ημέρας στην Ευρώπη σημείωσε ότι «η τραπεζική ένωση απαιτείται να ολοκληρωθεί, ενισχυμένη με ένα κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας καταθέσεων. Και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στο μέλλον, πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα».

Η θέση της Ελλάδας

«Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή αμυντική πολιτική», τόνισε και συμπλήρωσε πως «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα. Η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μία κυβέρνηση λαϊκιστών. Παρ’ όλα αυτά το εκκρεμές μετατοπίζεται πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» εκτίμησε και δήλωσε βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα πετύχει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v