Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καστανίδης: Ισορροπημένο εκλογικό σύστημα ευρείας συναίνεσης

Καστανίδης: Ισορροπημένο εκλογικό σύστημα ευρείας συναίνεσης

«Με ευθύνη της κυβέρνησης χάνουμε μία ακόμα ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διαβουλευθούμε και να συναινέσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα που θα έχει βάθος στην εφαρμογή του», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης, που δήλωσε, εκ προοιμίου, ότι ανήκει σε εκείνους που υπερασπίζονται τα μικτά εκλογικά συστήματα, τα οποία εναρμονίζουν την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της κυβερνησιμότητας, σημείωσε ότι καμία από αυτές τις αρχές δεν υπηρετείται από το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση. Τόνισε, δε, ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει υιοθετήσει έκθεση, σύμφωνα με την οποία ένα εκλογικό σύστημα μπορεί να θεωρείται επιτυχημένο όταν είναι σταθερό, με μακρά χρονική διάρκεια εφαρμογής, και όταν είναι προϊόν ευρείας συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων.

«Δυστυχώς, στην πατρίδα μας, από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 1843 μέχρι σήμερα, καμιά από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε. Τα εκλογικά συστήματα άλλαζαν με ταχύτατους ρυθμούς, ανάλογα με τις κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, και μέσα σε ένα κλίμα έντονων κομματικών συγκρούσεων και πολιτικών παθών», επισήμανε ο κ. Καστανίδης και υπογράμμισε πως αυτά τα φαινόμενα φαλκίδευσαν τη λαϊκή εντολή και έπληξαν και τη δημοκρατία.

«Φαίνεται και σήμερα να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα από την πολιτική μας ιστορία. Χάνουμε μία ακόμα ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, να διαβουλευθούμε και να συναινέσουμε σε ένα σύστημα που θα έχει βάθος στην εφαρμογή του», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι γι' αυτά τα αρνητικά φαινόμενα έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνητικές παρατάξεις όλων των αποχρώσεων, ακόμη και το κόμμα στο οποίο ανήκει.

«Το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση διατηρεί άθικτα τα μείζονα ελαττώματα προηγούμενων εκλογικών νομοθεσιών. Δεν υπηρετεί το αξίωμα της αντιπροσωπευτικότητας και δεν τηρεί καμιά ισορροπία ανάμεσα στις αρχές της αναλογικότητας και της κυβερνησιμότητας», είπε ο βουλευτής.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα σταθερό και αποδεκτό, από τους περισσότερους, εκλογικό σύστημα, που να υπηρετεί ισορροπημένα και την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της κυβερνησιμότητας», ανέφερε ο κ. Καστανίδης και τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν τρεις γενικοί κανόνες:

  • Το μπόνους να μην είναι μεγαλύτερο του αριθμού των 30 εδρών.
  • Το μπόνους των 30 εδρών να αποδίδεται κλιμακωτά μόνο εφόσον ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός (αυτοτελές κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων) επιτύχει επαρκή εκλογική υποστήριξη μεταξύ των εκλογέων τουλάχιστον 30%. Το δε σύνολο του μπόνους των 30 εδρών να δίδεται εάν εξασφαλίσει εκλογικό ποσοστό τουλάχιστον 40%.
  • Η απόδοση του μπόνους των εδρών, μέρους ή όλου, να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαφορά τουλάχιστον 3% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εκλογικού σχηματισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v