Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Εχει έρθει η ώρα για έργα και όχι λόγια

Η Τουρκία έχει χρόνο πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να συνεχίσει την αποκλιμάκωση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ετοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα. Για αλληλεγγύη μίλησε ο επικεφαλής του Ευρ. Συμβουλίου.

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Εχει έρθει η ώρα για έργα και όχι λόγια

Τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο φανερώνουν πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα του προσφυγικού, ειδικά όταν συνδυάζεται με την πανδημία, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ.

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, απομακρύνοντας ασυνόδευτα παιδιά και προστατεύοντας τους ευπαθείς. Ηδη οργανώθηκε ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής με καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Εβρο και στη θάλασσα, η οποία θα συνεχιστεί. «Πρέπει όμως να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, πρέπει η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα. Να ομολογήσουμε ότι στο παρελθόν έχουμε αποτύχει και ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών», τόνισε.

Μια σκοτεινή στιγμή, όπως έγινε στη Μόρια, μπορεί να τη διαδεχτεί μια φωτεινή συνέχεια. «Πρέπει να περάσουμε από τη Μόρια σε ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής, όπου θα κυματίζουν μαζί η ελληνική και η ευρωπαϊκή σημαία».

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η στήριξη της ΕΕ είναι ρητή αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. Όλες οι εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Εχει έρθει η ώρα για έργα και όχι λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να συνεχίσει το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης. Η τελευταία πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  

«Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και να επιβουλεύεσαι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε το μήνυμα «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων» για τη μείζονα διαφορά, τον ορισμό των ΑΟΖ. Θύμισε δε ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση με συμφωνία ή απόφαση της Χάγης, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες.

Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να βρούμε την ικανότητα για να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Λέσβο, προκειμένου να έχει προσωπικά γνώμη για τα τεκταινόμενα στο νησί.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πως το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Μιλάμε για την αλληλεγγύη, γιατί όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να γίνονται σεβαστά. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να γίνει πρόοδος. Πρέπει να είμαστε σταθεροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές και παράλληλα να ανοίξουμε το πνεύμα μας για να βρούμε μια κοινή ατζέντα.

Ενεργά θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τη Σύνοδο, που είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα, γιατί στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΕ είναι να υπάρχει σταθερότητα, συμπλήρωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι τον Ιούλιο η ΕΕ, με μια ιστορική Σύνοδο, μπόρεσε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες (σ.σ. το Ταμείο Ανάκαμψης). Πρέπει να εργαζόμαστε μαζί και να αντιμετωπίσουμε την κρίση που μας χτυπά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v