Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας στον Χρ. Σταϊκούρα

Σε πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης εξελίχθηκε η τριήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας. H «μονομαχία» του Κ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα και η στάση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας στον Χρ. Σταϊκούρα

«Όχι» είπαν 158 κυβερνητικοί βουλευτές στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Υπέρ τάχθηκαν 133 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή - που συνολικά κράτησε πάνω από 35 ώρες- αποτέλεσε την αφορμή για να ανοίξει η «βεντάλια» της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κεντρικό θέμα ήταν η οικονομία, με τη συζήτηση ωστόσο να επεκτείνεται τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης από την κυβερνητική πλευρά ασκήθηκε σφοδρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ πως είχε καταργήσει την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα διαρκείς ήταν οι αναφορές στα «εσωκομματικά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπήρξαν «γαλάζια» βέλη πως στόχος της πρότασης δυσπιστίας ήταν περιοριστούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διαρκή ήταν τα πυρά στην κυβέρνηση πως εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές ακόμα και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Εμφανές είναι πως το επόμενο διάστημα η οικονομία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτενής αναφορά υπήρξε και στα εθνικά θέματα.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική τόσο στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή πιεσμένος από τα εσωκομματικά σας» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα της Βουλής είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη».

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο πτωχευτικός θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί όταν εκλεγεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή, εν μέσω πανδημίας ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις, εδώ να εφαρμόζετε μνημόνια χωρίς μνημόνιο» είπε προς την κυβέρνηση.

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κύριο Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό» σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα πως με τις κινήσεις του είναι «πολιτικός χορηγός» του πρωθυπουργού.

Για «στρατηγική σύμπλευσης» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πτωχευτικό κώδικα.

Στο νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά και στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε από την Ελληνική Λύση ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Τέλος την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25 απο την ψηφοφορία ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως «αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στην αποσιώπηση του πτωχευτικού».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v