Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους που εμβολιάζονται

Θα χορηγείται όταν ένας νέος/α 18-25 ετών κάνει την πρώτη δόση. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους, όπου η χωρητικότητα γι’ αυτούς θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, είπε.

Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση να επιβραβεύσει τις 940.000 νέους από 18 έως 25 ετών που επί τόσους μήνες είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται και τους φίλους τους να απομακρύνονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα πρώτο μέτρο ενθάρρυνσης των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο και παραπέμποντας για αργότερα τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την είσοδο σε κλειστούς χώρους. 

Από σήμερα, είπε, ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας: με την πρώτη δόση του εμβολίου, θα αποκτούν προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ (για εισιτήρια για ταξίδια, ξενοδοχεία, μουσεία κ.λπ.). Η κάρτα θα ενεργοποιείται μέσω του ΑΜΚΑ και θα αφορά εμβολιασμένους τη φετινή χρονιά. Θα αξιοποιείται μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Εχουμε για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού για όλα τα εμβόλια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία, να εκμεταλλευτούν την πρόσθετη δυνατότητα αυτού του «Freedom Pass» των 150 ευρώ με τους οποίο το κράτος θέλει να πει ένα «μικρό ευχαριστώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε άλλα μέτρα. Μίλησε για κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. «Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους, όπου η χωρητικότητα γι’ αυτούς θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Όπως είπε ο Ακης Σκέρτσος, με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι το 42% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του έως το τέλος του Ιουνίου.

Ανακοίνωσε τρεις άξονες μιας κυβερνητικής πολιτικής για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες:

  • Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης
  • Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού
  • Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (σε επόμενη φάση)

Πώς θα λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες». Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms, είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

* Δείτε την παρουσίαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v