Πιθανό τετ α τετ Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Αλλάζει στάση η κυβέρνηση "μετά και την αναδίπλωση του κ. Ελπιδοφόρου", αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέστη τελικά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ξημερώματα ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Πιθανό τετ α τετ Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Σημάδια εκτόνωσης στην κρίση των σχέσεων της Κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου διαφαίνονται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά και την αναδίπλωση του κ. Ελπιδοφόρου ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι πιθανόν να υπάρξει σήμερα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο.

«Είναι προφανές ότι και η Κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος χθες είχε αποδοκιμάσει, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέστη τελικά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ξημερώματα ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: "Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου"

Την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα του προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Με δήλωση του, ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτίου της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανοεί τις αντιδράσεις και τον πόνο των ανθρώπων, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν βιώσει τον ξεριζωμό.

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι' αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v