ΣΥΡΙΖΑ: Το πάρτι «ό,τι δεν πληρώνεται, κατάσχεται» τελειώνει

Βασικό στοιχείο κυβερνητικής συνεργασίας η συμφωνία για ιδιωτικό χρέος-πρώτη κατοικία-πλειστηριασμούς. Α. Τσίπρας: «Η πρόταση είναι win win για πιστωτές και δανειολήπτες».

ΣΥΡΙΖΑ: Το πάρτι «ό,τι δεν πληρώνεται, κατάσχεται» τελειώνει

Τη συζήτηση και την αντιπαράθεση «επί προγραμμάτων», στην πορεία προς τις εκλογές, άνοιξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την κυβερνητική πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και την πρώτη κατοικία, αλλά και ανακοινώνοντας την πρώτη νομοθετική πράξη της νέας προοδευτικής κυβέρνησης: την άμεση κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και την τρίμηνη αναστολή όλων των πλειστηριασμών, μέχρι να θεσπιστεί το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το πρόγραμμα μάλιστα που παρουσίασε, το έθεσε σε διάλογο με όλους τους φορείς και τα προοδευτικά κόμματα καθώς, όπως εξήγησε στέλνοντας το μήνυμα, θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των συμφωνιών που θα πρέπει να επιτευχθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Το πάρτι τελείωσε και μαζί του το "ό,τι δεν πληρώνεται, κατάσχεται"», δήλωσε από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση «των Πάτσηδων και των Παπαθανάσηδων».

Σε τεχνικό επίπεδο, μίλησε για πρόταση win-win, καθώς θα ωφελήσει και τους δανειολήπτες και τους πιστωτές και, άρα, «θα είναι λύση όχι μόνο δικαιοσύνης αλλά και προοπτικής». Όπως πρόσθεσε εμφατικά δε, κλείνοντας την εκδήλωση μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, «αυτή η πρόταση απευθύνεται κυρίως στη μεσαία τάξη, διότι θα μπορεί να κάνει τα κουμάντα της και να μπει σε ρύθμιση 5-10 ετών διατηρώντας πρώτη κατοικία και μπορώντας να τη μεταβιβάσει. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες προτάσεις».

Και πρόσθεσε: «Εμείς δίνουμε στα funds και καρότο και μαστίγιο. Το μαστίγιο είναι η υποχρεωτικότητα στην εξεύρεση λύσης (αν χρειαστεί) μέσω της δικαστικής διαδικασίας. Το καρότο είναι η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση και να πάρουν γρήγορα λύση, μέσα σε 5-10 χρόνια, με ένα εύλογο κέρδος».

Εκπλήσσοντας, προς στιγμήν, το ακροατήριο, χαρακτήρισε «καλό» το ότι έφυγαν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και πέρασαν στα funds, για να εξηγήσει ευθύς αμέσως: «Διότι έτσι (τα δάνεια) ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες που οφείλουν να τηρούν τους κανόνες του ελληνικού κράτους χωρίς να παρεμβαίνει κανένας SSM», παραπέμποντας έτσι στις δύσκολες μνημονιακές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Ως προϋπόθεση, βεβαίως, για να αξιοποιηθεί αυτό το…καλό, εμφάνισε τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 21 Μαΐου.

«Τα 'φερε έτσι η ζωή…»

Μετά την παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Τσίπρα, ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων καθώς και των βασικών οικονομικών στελεχών του κόμματος που επεξεργάσθηκαν την πρόταση.

Η Λούκα Κατσέλη, αφού σημείωσε πως «τα έφερε έτσι η ζωή που για 13 χρόνια συνέδεσα το όνομά μου με ένα νόμο και έναν αγώνα για την επικράτηση του δικαιώματος στη στέγη», ανέδειξε τη σημασία της άμεσης νομοθέτησης από τη νέα προοδευτική κυβέρνηση.

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είμαι εδώ σήμερα για να στηρίξω αυτή την πρωτοβουλία, που ελπίζω, όπως είπε και ο πρόεδρος, να αποτελέσει την αφετηρία, το πρώτο νομοθέτημα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει στις 21 Μαΐου», είπε, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

Η Έφη Αχτσιόγλου στάθηκε στην κεντρική ιδέα της πρότασης, στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Με απλά λόγια, η πρόταση λέει ότι το κράτος ανακτά την κοινωνική του λειτουργία».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενέστερα στη νέα γενιά επιχειρηματικών χρεών που προέκυψαν λόγω πανδημίας και εκτοξεύθηκαν στη συνέχεια με την πληθωριστική κρίση. «Εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις αναγκάζονται σε διαδικασίες βίαιων συγχωνεύσεων ή αγορών από μεγάλους ομίλους, τις οποίες η κυβέρνηση μετρά ως επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι «τραπεζοδικαστές» και… ο dj στη Βηρυτό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι θέσεις αλλά και οι ερωτήσεις εκπροσώπων φορέων που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση για να τοποθετηθούν.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: «Ο κ. Τσίπρας έλαβε υπόψη τις θέσεις μας για τη διαμόρφωση της πρότασης. Το δάνειο των 100 ευρώ έγινε 400 ευρώ, απαιτείται λύση στα πανωτόκια. Έγιναν έξι αυξήσεις επιτοκίων τα δύο τελευταία χρόνια, επομένως μία δόση είναι σήμερα 30% ακριβότερη. Τα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν 17%, ο χαμηλόμισθος βιώνει πολύ μεγαλύτερη πίεση. Εκτός από το ύψος των επιχειρηματικών δανείων πρέπει να δούμε και ποιοι τα χρωστούν, τα 72 δισ. είναι επιχειρησιακά δάνεια 52 επιχειρήσεων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν σου παίρνουν την πρώτη κατοικία γιατί έκανες μία επιχειρηματική δράση. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αποπληρωμή των δανείων και με το να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν».

Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ: «Θεωρώ πολύ σημαντικό το υφυπουργείο που θα δημιουργηθεί (σ.σ. το υφυπουργείο Οικονομικών με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής). Σε σχέση με τον εξωδικαστικό ωστόσο, θέλω να ρωτήσω ποιος θα έχει τον έλεγχο, δεδομένου ότι οι προτάσεις πρέπει να υπακούν σε κανόνες και αρχές, ώστε οι λύσεις να είναι εξατομικευμένες; Από τα 111 δισ. ευρώ που χρωστούν τα ελληνικά νοικοκυριά πόσα θα εισπραχθούν;».

Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών: «Είναι θετική η πρότασή σας αλλά λείπουν τρία σημεία. Το ‘Δικαιοσύνη παντού’ είναι καλό, αλλά όταν πάμε στα δικαστήρια νιώθουμε ότι απευθυνόμαστε σε τραπεζοδικαστές. Θα αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε το Σύνταγμα να αναθεωρηθεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του ελέγχου των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων; Για τα funds: να δίνουν υποχρεωτικά επιχειρηματικό πλάνο. Να δημιουργηθεί δημόσιο εθνικό μητρώο ώστε τα funds του ενός δολαρίου να δείχνουν τον πραγματικό κάτοχό τους, όπως και από πού προέρχονται τα κεφάλαιά τους. Για τους πλειστηριασμούς: είναι ένα απέραντο πλυντήριο μαύρου χρήματος. Να είναι υποχρεωτικό, όποιος προσέρχεται σε πλειστηριασμό να προσκομίζει πιστοποιητικό καθαρότητας χρημάτων από την τράπεζα που εκταμιεύει τα χρήματά του. Αναφέρω ως παράδειγμα πλειστηριασμό σπιτιού 50 τ.μ. στην Καλλιθέα, όπου ο αλλοδαπός που το πήρε, είναι Ισραηλινός υπήκοος, δεν έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα και ΑΦΜ ενώ δηλώνει dj σε κλαμπ στη Βηρυτό».

Γιώργος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας: «Τα funds λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την ΤτE. Οι δύο εναλλακτικές που δώσατε, κ. Τσίπρα, θα είναι δεσμευτικές; Έχει εξετασθεί η συνταγματικότητά τους; Τη μόνιμη αδυναμία για παύση πληρωμών ποιος θα την κρίνει; Όλοι συμμετέχουμε στις ζημιές αλλά λίγοι στα κέρδη, θα υπάρξει ρύθμιση ως προς τη συνευθύνη των τραπεζών για τις ενέργειές τους, όπως ορίζεται στο αγγλοσαξονικό δίκαιο;

Δημήτρης Λυρίτσης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ: «Η Ελλάδα είναι παγκόσμιο φαινόμενο, διότι συνυπάρχουν τρία στοιχεία: έχουμε υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (70%), ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά χρέη και, επίσης, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%. Απαιτείται δίκαιη ρύθμιση - δίκαιη κρίση - δίκαιη κατανομή βαρών. Στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας ορίζεται η υποχρεωτικότητα στη συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v