Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουμουνδούρου-Χ. Τρικούπη: Κοινή γραμμή για «το σκάνδαλο των υποκλοπών»

Α. Τσίπρας: «Στο σκαμνί το παρακράτος των υποκλοπών και ανοιχτό, την ίδια ώρα, ενδεχόμενο συνεργασίας με τον αρχιερέα αυτού του παρακράτους δεν γίνεται». Ν. Ανδρουλάκης: «Ποινικές ευθύνες ακόμα και πολιτικών προσώπων».

Κουμουνδούρου-Χ. Τρικούπη: Κοινή γραμμή για «το σκάνδαλο των υποκλοπών»

Για νέα δεδομένα στην εκλογική μάχη, δέκα ημέρες πριν την κάλπη, μιλούν τα επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Χ. Τρικούπη, μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στο «σκάνδαλο των υποκλοπών» κατά το προχθεσινό debate.

Kαι οι δύο πλευρές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η εν λόγω αναφορά προκάλεσε κόστος στον κ. Μητσοτάκη και θορύβησε το Μαξίμου, όπως φάνηκε από την αποτυχημένη προσπάθεια, όπως παρατηρούν, του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου χθες να εξηγήσει ότι ο χαρακτηρισμός «σκάνδαλο των υποκλοπών» υπήρχε σε δημοσίευμα του Economist, το οποίο επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός.

Το πώς κινήθηκαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει το πολιτικό μέγεθος αυτής της εξέλιξης, ενώ δημιουργεί την αίσθηση ότι οι δύο αρχηγοί ήρθαν αντικειμενικά πιο κοντά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μετεκλογικό τοπίο.
Συγκεκριμένα:

«Ποινικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων»

- Ο κ. Τσίπρας προέβη χθες το μεσημέρι σε έκτακτη δήλωση έξω από την Κουμουνδούρου, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη συνέχεια που θα έχει το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε -η εισαγγελέας της ΕΥΠ- τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί εννέα μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;», τόνισε.

- Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για ποινικές ευθύνες ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα, παρότι μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε να βγάζει τον πρωθυπουργό από το κάδρο των ευθυνών, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε συγγενικό πρόσωπο (σ.σ. τον Γρηγόρη Δημητριάδη) και στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε ότι όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα πρέπει να πάνε στη φυλακή και να βρεθούν ενώπιον των ποινικών ευθυνών τους. Ενώ στην ερώτηση που δέχθηκε, «αναφέρεστε και σε πολιτικά πρόσωπα;», απάντησε: «Προφανέστατα. Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι στην ΕΥΠ, δικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα. Θα μας τα πει η δικαιοσύνη. Εγώ δεν προκαταβάλω κανένα αποτέλεσμα».

Στην υπενθύμιση της αναφοράς που έκανε στο debate «να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι», ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε σε σκωπτικό ύφος: «Αν καταδικαστούν, δεν θα τους στείλουμε διακοπές στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη. Στη φυλακή θα πρέπει να πάνε. Διότι έχουν καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν προσβάλει τη Δημοκρατία».

- Η τρίτη πράξη παίχθηκε στη Λάρισα, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης:

«Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ότι οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Είναι σωστό και εύλογο. Απορώ, όμως, αν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό ποτέ δεν θα συμβεί, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του τόπου. Στο σκαμνί το παρακράτος των υποκλοπών και ανοιχτό, την ίδια ώρα, ενδεχόμενο συνεργασίας με τον αρχιερέα αυτού του παρακράτους, δεν γίνεται. Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν με την κοινή λογική».

Ως εκ τούτου, ενίσχυσε το κάλεσμα για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της επόμενης Κυριακής, η οποία «θα δώσει χώρο και ανάσα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης για να διερευνήσει το σκάνδαλο και να καθίσει στο σκαμνί τους υπαίτιους του παρακράτους».

Οι δύο «απαγορευτικοί» όροι

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει θέσει δύο επιπλέον όρους για κυβερνητική συνεργασία:

Τη σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής από τη νέα Βουλή για τις υποκλοπές, χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου. Την κατάργηση του νόμου που ψήφισε η ΝΔ για τις παρακολουθήσεις και τη δράση της ΕΥΠ.

Όπως εκτιμάται από στελέχη όλων των κομμάτων, οι όροι αυτοί ακούγονται απαγορευτικοί για κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v