Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Κασσελάκης: Συγκροτεί Πολιτικό Κέντρο και προσκαλεί Χαρίτση-Ηλιόπουλο

Η έμπρακτη «χείρα φιλίας» στην ομάδα Αχτσιόγλου, το μήνυμα «δεν θα γίνουν αποστάτες» και η δραστηριοποίηση του Α. Τσίπρα μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας». Τι είπε για το διογκωμένο «μαξιλάρι» των 37 δισ.

Στ. Κασσελάκης: Συγκροτεί Πολιτικό Κέντρο και προσκαλεί Χαρίτση-Ηλιόπουλο

Ισότιμη θέση στο Πολιτικό Κέντρο που θα συγκροτήσει είναι η πρόταση-κλειδί του Στέφανου Κασσελάκη σε στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου. Κυρίως στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον Αλέξη Χαρίτση, στους οποίους αναφέρθηκε ονομαστικά κατά τη συνέντευξή του χθες τη νύχτα (στον ΑΝΤ1).

Αυτή είναι, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταφέραμε χθες, η έμπρακτη «χείρα φιλίας» προς την εν λόγω ομάδα, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και αποτροπής της αποχώρησής της από το κόμμα.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι τα στελέχη αυτής της ομάδας δεν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και μία βαριά έκφραση: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», είπε.

Με ιδιαίτερη θέρμη μίλησε για τα δύο προαναφερθέντα στελέχη, αποκαλύπτοντας και… μία άρνηση που εισέπραξε: «Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Του είχα ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών», ανέφερε.

Υπενθύμισε, δε, ότι η πρότασή του στην κ. Αχτσιόγλου ήταν «να αναλάβει όποια θέση θέλει», αλλά κι εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη κούραση και την ανάγκη να ασχοληθεί με την οικογένειά της.

Ο ρόλος του Α. Τσίπρα

Αυτής της εξέλιξης είχαν προηγηθεί συναντήσεις τόσο του κ. Κασσελάκη όσο και του κ. Ηλιόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε (σ.σ. μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας») ώστε να αποτραπεί η νέα ρήξη.

Συνάντηση έγινε και με τον Διονύση Τεμπονέρα, παρότι ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς η κίνηση του κ. Τσίπρα δείχνει «συμπεριληπτική ανασύνθεση», με ένταξη στελεχών που (εκτιμάται ότι) μπορούν να προσφέρουν.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό εάν ζητήθηκε συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα διέψευσε δημοσίευμα ότι αποχωρεί από το κόμμα, λέγοντας ότι κινείται «στο όριο της προβοκάτσιας».

Κατά τις πληροφορίες, στις χθεσινές συναντήσεις έγινε συζήτηση (Τσίπρα-Κασσελάκη) και ενημέρωση (προς Ηλιόπουλο-Τεμπονέρα) για τη συγκρότηση Πολιτικού Κέντρου, με προτεινόμενη συμμετοχή στελεχών που καταγράφονται στη νέα «αντιπολίτευση», μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας».

Εξέλιξη που συζητείται ήδη στο εσωτερικό της ομάδας Αχτσιόγλου, καθώς ενισχύει τις φωνές των μετριοπαθών οι οποίου προκρίνουν την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ «τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου».

Σημειώνεται ότι αυτό το άτυπο όργανο, το Πολιτικό Κέντρο, το είχε θεσπίσει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να χαράσσεται άμεσα η «γραμμή» και να επιτυγχάνεται σύνθεση σε θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο. Κρίθηκε αναγκαίο, δε, να προχωρήσει στα ίδια χνάρια ο κ. Κασσελάκης, παρότι καθυστέρησε «λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσει» μετά την εκλογή του.

Όσο για το εάν συζήτησε με τον κ. Τσίπρα τη ζημιά που κάνει μία διάσπαση στο κόμμα (σ.σ. ως προς την αποχώρηση της «Ομπρέλας» που έχει ήδη συντελεστεί), απάντησε με νόημα: «Ο Αλέξης ο ίδιος έχει περάσει από τρεις διασπάσεις, καταλαβαίνει τι σημαίνει διάσπαση, καταλαβαίνει πώς ο χώρος αναζωογονείται».

Δεσμεύθηκε πάντως ότι το συνέδριο θα γίνει κανονικά στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ στο σχόλιο ότι «ακούγεται πως θα το πάτε παραπέρα», απάντησε με χιούμορ: «Μα πρέπει να πάω στρατό, πόσο πιο πέρα να το σπρώξω;».

Ο… μαξιλαροπόλεμος και ο Ε. Τσακαλώτος

Σχετικά με τον… μαξιλαροπόλεμο που ξέσπασε για τα 37 δισ. ευρώ, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε την ουσία της πρόσφατης δήλωσής του, διαχωρίζοντας τον κ. Τσίπρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. Η υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική».

Στην παρατήρηση (του Νίκου Χατζηνικολάου) ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν αποφάσιζε μόνος του, απάντησε: «Δηλαδή ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, έπρεπε να κάνει εκείνος και οικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: «Μέχρι και ο κ. Δραγασάκης είπε, ‘άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε’».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v