Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για Μαξίμου οι κυβερνητικές παραφωνίες

Η ηχηρή διαφοροποίηση Σαμαρά σε ελληνοτουρκικά, γάμο ομοφύλων και μετατόπιση της ΝΔ προς το κέντρο. Η ταύτιση με Καραμανλή. «Πονοκέφαλος» η υπόθεση του Πάνου Τσακλόγλου.

Πονοκέφαλος για Μαξίμου οι κυβερνητικές παραφωνίες

Η νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, μέσα από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», συζητήθηκε έντονα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Η αντίθεσή του στην επίσημη κυβερνητική γραμμή τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το θέμα του γάμου των ομοφύλων (που θα καταψηφίσει), αλλά και στη μετατόπιση του κόμματος προς το κέντρο αφήνοντας κενό στα δεξιά του, ξαναήρθε στο φως με τρόπο εμφατικό και όχι σε μια τυχαία στιγμή.

Είναι λίγες μέρες πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και την ώρα που η νομοθετική ρύθμιση για τους ομοφύλους φαίνεται να πλησιάζει, με τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού να καθίσταται πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά.

Και αυτό δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι καινούργιες, κάτι που επισημαίνουν και κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη συνέντευξη: «Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, που θέλουν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, δεν εξεπλάγησαν από την παρέμβαση Σαμαρά, ούτε ασφαλώς από τα θέματα στα οποία διαφοροποιήθηκε από την κεντρική κατεύθυνση που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρούν δεδομένη την κατά καιρούς εμφάνισή του στη δημοσιότητα για να σχολιάσει θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως δεδομένη θεωρούν και τη σταθερή θέση που αυτός θα κρατά σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και ιδίως την άποψη ότι «είναι κακή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν» κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (στο Mega), δηλώνοντας: «Η επίσκεψη Ερντογάν είναι στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που έχει συζητηθεί στο Βίλνιους, προκειμένου να εξομαλυνθούν, κατά το δυνατόν, οι σχέσεις με την Τουρκία. Ότι αυτός ο δρόμος προφανώς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα [...] νομίζω το ξέρουμε όλοι. Ότι ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός ηγέτης, επίσης το ξέρουμε όλοι. Από την άλλη μεριά, αυτός είναι ο ηγέτης τον οποίον έχουμε στη γείτονα χώρα και αυτό είναι ένα δεδομένο».

Από τα ενδιαφέροντα της τοποθέτησης Σαμαρά είναι ότι στο θέμα των ελληνοτουρκικών… ενέπλεξε και τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο διαπιστώνει ταύτιση απόψεων: «Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Διορθωτικές παρεμβάσεις

Όσον αφορά τη θέση του για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις», γαλάζιο στέλεχος υπενθυμίζει ότι αυτή είναι η άποψη που έχει διατυπώσει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει προαναγγείλει σημειακές παρεμβάσεις, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν αδικίες.

Από την πλευρά τους, βουλευτές που διατηρούν στενές επαφές με τον Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν ότι αυτός παραμένει αμετακίνητος στις πάγιες, γνωστές θέσεις του και αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν συνειδητός ο χρόνος που αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την παρέμβαση. «Ο ίδιος είναι πιο έμπειρος από τον καθένα και ξέρει πώς και πότε να τοποθετείται δημοσίως», σημειώνει χαρακτηριστικά βουλευτής - συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ανησυχία του επειδή η ΝΔ «στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα». Όπως ανέφερε, «κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της». Είναι ίσως η πιο μεγάλη ιδεολογική διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία αναγνωρίζουν αμφότεροι, χωρίς βεβαίως να δείχνουν διάθεση για υποχωρήσεις.

Και αν η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού δεν δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ισχύει το ίδιο και με τις ενδοκυβερνητικές… παραφωνίες που έρχονται να χαλάσουν την εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Τελευταίο «κρούσμα» η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου και η μετωπική που άνοιξε με τον κλάδο των δικηγόρων. Και μπορεί άμεσα να προχώρησε σε διορθωτική δήλωση, όμως το «αυτογκόλ» είχε μπει και μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «χωρίς κανέναν λόγο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την αρχική δήλωση Τσακλόγλου ως «ατυχέστατη. Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη. Δε νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για ανάλυση και μάλιστα επειδή μιλάμε και για έναν άνθρωπο -γιατί πρέπει να κοιτάμε και τον πρότερο έντιμο βίο του ανδρός- ταπεινό, που αφοσιώνεται στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Εργασίας. Για εμένα είναι σημαντικό ότι μετά από λίγη ώρα είπε συγγνώμη, γιατί μάλιστα νομίζω ότι ένα πρόβλημα που δημιουργείται από αυτές τις δηλώσεις είναι ότι δημιουργούνται και λάθος εντυπώσεις», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v