Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς κατά κυβέρνησης: Νομιμοποιεί λαθρομετανάστες που είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα

Η τροπολογία για άδειες διαμονής κάνει τη χώρα «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών», δηλώνει και ζητά απόσυρση. «Λατρεύω τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν την αποσύρω», διαμηνύει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Οι αντιδράσεις.

Σαμαράς κατά κυβέρνησης: Νομιμοποιεί λαθρομετανάστες που είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε γραπτή δήλωσή του για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που κατετέθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης» και δίδει δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν σε μη νομίμως εισελθόντες μετανάστες, αναφέρει τα εξής:

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί "νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών", είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!

Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου!

Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, "έστω κι αν αυτό έχει λήξει"... Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.».

Αρνητική τοποθέτηση από Δημήτρη Καιρίδη

Μιλώντας στην ΕΡΤ πάντως ο Δημήτρης Καιρίδης απέρριψε τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά ότι μετατρέπεται η χώρα σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών» σημειώνοντας ότι όσοι έρχονται στη χώρα θέλουν να κινηθούν προς άλλες χώρες και ειδικά τη Γερμανία. Επεσήμανε δε ότι η τροπολογία έχει στόχο να σταματήσει η διαρροή εργατών γης προς την Ιταλία.

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωγιάδης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, υπερασπίστηκε την κυβερνητική τροπολογία.

Η επίμαχη τροπολογία για τους μετανάστες θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση την Δευτέρα και η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη.

Κατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, με την Θ. Τζάκρη νωρίτερα να προαναγγέλλει θετική ψήφο από την αντιπολίτευση

Αδ.Γεωργιάδης: Έχω λατρεία στον Α. Σαμαρά αλλά δεν αποσύρω την διάταξη

Δεν αποσύρει τη διάταξη για τους μετανάστες παρότι η άποψη του Αντώνη Σαμαρά “είναι σεβαστή”.
Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, διευκρινίζοντας: “ Έχω λατρεία στον Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος έχει ευαισθησία στα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να υπερασπίζεται τις θέσεις του, αλλά δική μας δουλειά είναι να νομοθετούμε για το καλό του ελληνικού λαού”.

Όπως υποστήριξε, η επίμαχη διάταξη δεν θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για την προσέλευση μεταναστών, καθώς ορίζει ότι: ο μετανάστης, όσο εκκρεμεί η αίτηση ασύλου, θα έχει την άπαξ (“one off”, είπε) ευκαιρία, εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι έχει συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονης στην Ελλάδα, να πάρει άδεια διαμονής και εργασίας. Αυτό ισχύει για όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 και εφόσον έχουν εργασία. “Αν πάψουν να έχουν εργασία, το δικαίωμα ανακαλείται”, πρόσθεσε.

Και εξήγησε ότι εάν η διάταξη δεν ψηφιστεί, τότε οι δικαιούχοι μετανάστες θα στραφούν στη μαύρη εργασία. “Την ίδια στιγμή που δεν βρίσκουμε εργάτες γης, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν και δεν θα τους το επιτρέψουμε;”, ρώτησε.

Μαρινάκης για τροπολογία: Δεν αλλάζει το καθεστώς για μετανάστες

«Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής. Παραμένουν τα επτά έτη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στον Alpha.

Οπως τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, «είναι μία διάταξη, που δεν ήρθε νύχτα, ήρθε στην Επιτροπή και συζητήθηκε, η οποία έχει μια εφάπαξ ρύθμιση για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και παίρνουν, υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, άδεια διαμονής για εργασία και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για το διηνεκές. Δεν ισχύει από εδώ και πέρα. Δεν αφορά αυτούς που έρχονται από εδώ και πέρα. Έχουν υπολογιστεί αυτοί οι άνθρωποι σε περίπου 28.000.

Είναι κάτι που έχει πάρα πολύ σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Καταγράφονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται και δουλεύουν στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας, τη δημόσια τάξη και την οικονομία, καθώς αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία.

Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια.

Εξάλλου, γίνεται πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ασφαλιστικές δικλείδες και… "καλά ξεμπερδέματα"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, εστίασε στις ασφαλιστικές δικλείδες που, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν, ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η διέλευση παράτυπων μεταναστών είναι ελεύθερη.

"Να δοθεί λύση χωρίς φοβικότητα και με κανόνες, όπως ζητούν οι παραγωγικές περιοχές”, τόνισε.

“Καλά ξεμπερδέματα” …ευχήθηκε στο Μαξίμου ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Χρηστίδης και, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, πρόσθεσε: “σπείρατε ακροδεξιούς ανέμους και θερίζετε εσωκομματικές θύελλες”.

 

* Δείτε την τροπολογία για την άδεια διαμονής εργαζόμενων μεταναστών και σχετικό ενημερωτικό υλικό στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v