Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το αίτημα. Διευκρινίσεις από τον Ν. Ανδρουλάκη για τη στροφή στο «όχι». Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για παραβίαση του Συντάγματος. Χωρίς απάντηση το κάλεσμα της Ν. Αριστεράς για πρόταση μομφής.

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια»

Με ονομαστική ψηφοφορία θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα “μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε εναντίον.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων που αφορούν την ίδρυση των “παραρτημάτων” ξένων ΑΕΙ στη χώρα. Κι αυτό, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του κόμματος, “για να καταγραφούν τα ονόματα των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν παραβίαση του Συντάγματος το οποίο έχουν ορκιστεί να τηρούν”.

Την Συνταγματική παράμετρο, άλλωστε, επικαλέσθηκαν και τα οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτοντας στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, γιατί δεν περίμενε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και επέλεξε την παραβίαση του “άρθρου 16”. Με την επισήμανση ότι αυτό το άρθρο, μέσα από όλες τις παραγράφους του, ορίζει “ρητά και χωρίς ερμηνείες” τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως σημειώσαμε χθες δε, τη δικαστική προσφυγή εναντίον του νόμου προανήγγειλαν τόσο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής όσο και ίδιος ο κ. Πιερρακάκης.

Καλά ξεμπερδέματα στα δικαστήρια” ήταν η χαρακτηριστική φράση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλου.

Η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, πλην του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά σε μικρό βαθμό, δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενα “διαρροών” από βουλευτές, καθώς άπαντες στηρίζουν την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα καταψηφίσει, τελικά, ενώ για την Νάντια Γιαννακοπούλου, αν δεν καταφέρουν να την πείσουν, “ελπίζουν” να διαφοροποιηθεί με αποχή από την ψηφοφορία και όχι με υπερψήφιση.

Η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγινε εμφανής χθες τόσο με τη στάση του στη Βουλή, όσο και με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

-Στη Βουλή το κόμμα δεν κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ωστόσο υπερψήφισε αυτές που κατατέθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ.
Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορία.

Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε χθες πως όταν έλεγε τον Δεκέμβριο πως το κόμμα του δεν θα μπει εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμια, εννοούσε “στη Συνταγματική Αναθεώρηση και όχι στο νομοσχέδιο”.
Την εν λόγω διευκρίνιση την έκανε καθώς έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση για “κυβίστηση”.

Γιατί όχι πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

Στην πρεμιέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια για τα “μη κρατικά” πανεπιστήμια, σημειώθηκε και η πρώτη “επίθεση” της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το κάλεσμα του Αλέξη Χαρίτση προς την προοδευτική αντιπολίτευση να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Η αρνητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από την νέα εκπρόσωπό του, Βούλα Κεχαγιά, ενώ στη συνέχεια πηγές του κόμματος εξηγούσαν ότι μία τέτοια κίνηση:

Πρώτον, θα ήταν “δώρο” στην κυβέρνηση αφού θα εξασφάλιζε ψήφο εμπιστοσύνης και, μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την ουσιαστική απώλεια της δεδηλωμένης στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφύλων. “Πιθανότατα θα ψήφιζε υπέρ μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς”, σημείωναν χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, δεν μπορούν να κατατεθούν δύο προτάσεις μομφής σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Συνεπώς, αν γινόταν τώρα θα “καιγόταν” η δυνατότητα, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανοικτά θέματα με τις συνεχείς αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών (“το μπάζωμα έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη του Μαξίμου”) και τις καταγγελίες εις βάρος της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για τη διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Άλλες πηγές προσθέτουν πως μία τέτοια συζήτηση για πρόταση μομφής θα έβγαζε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί “με τη στροφή στο ΄όχι’ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια”.

Σημειώνεται ότι παρότι κανένα κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν αποδέχθηκε το κάλεσμα της Νέας Αριστεράς, ο εκπρόσωπος της Κώστας Καρπόζηλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην νέα εκπρόσωπο του κ. Κεχαγιά, στην οποία απέδωσε “αμηχανία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v