Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπνός έγιναν 2,5 τρισ. δολ. από τις αγορές

Στο κόκκινο και σήμερα οι δείκτες. Οι επενδυτές πωλούν μετοχές & εμπορεύματα. Χάθηκαν $2,5 τρισ. σε μία εβδομάδα. Στο μηδέν (!) ο τόκος στα μηνιαία έντοκα των ΗΠΑ. Πτώση στα ομόλογα του νότου. Νέες επαφές ηγετών της Ε.Ε.

Πανικός και κατά τη σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά τα χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα και να στρέφονται εκ νέου σε ασφαλείς τοποθετήσεις όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα.

Τα βλέμματα των αγορών στρέφονται ξανά στις επαφές των ηγετών της Ευρώπης αλλά και στις κινήσεις της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τρισέ χθες αρνήθηκε να αποκαλύψει τις κινήσεις που θα κάνει η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα στις αγορές ομολόγων.

Οι εκροές κεφαλαίων από τον MSCI All Country Wolrd Index αυτήν την εβδομάδα υπολογίζονται στα 2,5 τρισ. δολάρια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν και τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες που ξεπερνούσαν το 3% για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες, υποχωρώντας στα χαμηλά επίπεδα δύο ετών. Το πρόσημο παραμένει αρνητικό στα περισσότερα χρηματιστήρια, και ειδικότερα στη Γερμανία και στο Λονδίνο, όμως το μέγεθος των απωλειών έχει περιοριστεί. 

Tην Παρασκευή ο γερμανικός DAX 30 βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,33%, στις 6.265 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχει απώλειες 0,9%, στις 3.242 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο o FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,26%, στις 5.271 μονάδες. Ο δείκτης αστάθειας για το γερμανικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε νέο υψηλό 14 μηνών, αντικατοπτρίζοντας τον έντονο σκεπτικισμό των επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο VDAX – NEW εκτινάχθηκε σήμερα κατά 15%, ενώ κατά την διάρκεια της εβδομάδας καταγράφει άλμα 55% αποτυπώνοντας την αποστροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις ρίσκου.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ είχε οριακή άνοδο 0,1%, στις 8.695 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1,11%, στις 6.254 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FSTE MIB καταγράφει απώλειες που έφτασαν έως και το 2,7%, στις 16.012 μονάδες.

Νωρίτερα στην Ασία, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κάθετη πτώση 3,72%, στις 9.299 μονάδες, ενώ στην Κορέα ο δείκτης Kospi έκλεισε με απώλειες 3,7%, στις 1.943 μονάδες. Στη Νέα Υόρκη, χθες, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 5,78%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις δίδυμες κρίσεις στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη. Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων δείχνουν σαφή κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ παράλληλα τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι δυσοίωνα, την περίοδο μάλιστα όπου το Κογκρέσο αναγκάζεται να προχωρήσει σε πακέτο περικοπών, το οποίο θεωρείται και... ανεπαρκές.

Τα δυσοίωνα σενάρια για την παγκόσμια αναπτυξιακή πορεία τρέπουν παράλληλα τους επενδυτές σε φυγή από την αγορά εμπορευμάτων. Η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες της τάξεως των 3 δολαρίων, στα 83,52 δολ. ανά βαρέλι.

Αντίθετα, στα ύψη βρίσκεται η τιμή του χρυσού, στα 1.661 δολάρια η ουγκιά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και της προσπάθειας όλων να προστατεύσουν τα χρήματά τους είναι το γεγονός πως το επιτόκιο για ένα αμερικανικό έντοκο διάρκειας ενός μηνός σήμερα είναι 0%(!), ενώ κάποια στιγμή χθες βρέθηκε και σε αρνητικό έδαφος, στο -0,0102%. Μάλιστα στις ΗΠΑ,η Bank of New York Mellon άρχισε να χρεώνει πέναλτι προκειμένου να δεχθεί μεγάλες καταθέσεις.

Η Κίνα και η Ιαπωνία ζητούν διεθνείς συνομιλίες και συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αγορές, καθώς έγινε απολύτως σαφές ότι μεμονωμένες ενέργειες, όπως η παρέμβαση του Τόκιο και η απειλή παρέμβασης από την Ελβετία αλλά και την Τουρκία, δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στα εταιρικά αποτελέσματα, η εικόνα δεν είναι θετική. Τελευταίο παράδειγμα είναι η σημερινή ελεύθερη πτώση στη μετοχή της Royal Bank of Scotland, η οποία υποχωρεί κατά 21% μετά την ανακοίνωση πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων.

Σε ύψος ρεκόρ τα spread

Σε ρεκόρ ευρωζώνης κινήθηκαν εκ νέου το πρωϊ τα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου. Οι πιέσεις στις τιμές των τίτλων αμβλύνθηκαν στη συνέχεια της ημέρας, αλλά οι αποδόσεις των 10ετών παραμένουν υψηλές

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχυόταν κατά 19 μονάδες βάσης στο 6,38%, έχοντας αγγίξει νωρίτερα το 6,40%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε νωρίτερα τις 415 μονάδες βάσης, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στις 409 μονάδες, με την απόδοσή του στο 6,33%. Η απόδοση του βελγικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,32% (στις 213 μ.β. το spread) και του γαλλικού στο 3,16% (στις 89 μ.β. το spread).

Την ίδια ώρα, το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 919 μ.β. (απόδοση 11,38%), του ιρλανδικού στις 846 μ.β. (απόδοση 10,65%), του ελληνικού 10ετούς στις 1.328 μ.β. (απόδοση 15,37%), του 5ετούς στις 2.209 μ.β. και του 2ετούς στις 3.371 μονάδες βάσης.

Το CDS του ιταλικού 5ετούς ομολόγου κινείται 28 μ.β. υψηλότερα, στις 414 μονάδες βάσης, του ισπανικού κατά 11 μ.β., στις 442 μ.β., του πορτογαλικού κατά 34 μ.β., στις 1.000 μ.β., και του ιρλανδικού κατά 31 μ.β., στις 875 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v