Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Στηρίζουμε τη ρευστότητα "όσο χρειαστεί"

Τη διενέργεια συμπληρωματικών εξάμηνων δημοπρασιών για παροχή ρευστότητας στο ευρωσύστημα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Συνεχίζονται οι επαναγορές ομολόγων. Πιθανή μια νέα αύξηση επιτοκίων το 2011.

Τρισέ: Στηρίζουμε τη ρευστότητα όσο χρειαστεί
Τη διενέργεια εξάμηνων δημοπρασιών για την παροχή ρευστότητας στο ευρωσύστημα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, στη συνέντευξη τύπου μετά την διατήρηση των ευρωεπιτοκίων στο 1,5%.

Η ΕΚΤ θα διενεργήσει εξάμηνες δημοπρασίες αναχρηματοδότησης με την πρώτη να διενεργείται στις 10 Αυγούστου, ενώ θα διατηρηθούν και οι τρίμηνες διαδικασίες αναχρηματοδότησης του συστήματος, ανέφερε ο κ. Τρισέ.
 
"Δεδομένων των νέων εντάσεων σε κάποιες χρηματαγορές, η ΕΚΤ αποφάσισε να διενεργήσει συμπληρωματικές διαδικασίες αναχρηματοδότησης με ωρίμανση έξι μηνών", δήλωσε ο τραπεζίτης.

"Θα διατηρήσουμε όλες τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης του συστήματος για όσο χρειαστεί, τουλάχιστον έως τις 17 Ιανουαρίου του 2012", υπογράμμισε.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται, αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΕΚΤ έχει προβεί σήμερα σε αγορές τίτλων, τη στιγμή που σύμφωνα με πηγές του Reuters στην αγορά, η κεντρική τράπεζα έχει βγει σήμερα στη δευτερογενή αγορά και αγοράζει ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα. 

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι "η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα".  
 

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν "κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α' τρίμηνο", συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ.

Παράλληλα, σημείωσε η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια φράση που οι οικονομολόγοι θεωρούν πως υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διατήρηση των επιτοκίων της στο 1,5%.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Τρισέ δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις αγορές, καθώς τα δεκαετή ιταλικά και ισπανικά ομόλογα κινούνται πτωτικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να πλησιάζουν τα χθεσινά επίπεδα.

Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου βρίσκεται στο 6,236 % (από 6,28% χθες), με το spread στις 400 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του ισπανικού ομολόγου βρίσκεται στα 6,344% (από 6,41% χθές), με το spread στις 409 μονάδες βάσης.

Δράση ζήτησε η αγορά

Νωρίτερα σήμερα η S&P κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση. «Το μήνυμα από την κεντρική τράπεζα και τις κυβερνήσεις είναι πολύ, πολύ σημαντικό για να εξασφαλιστούν οι αγορές» δήλωσε η Standard & Poor’s η οποία δια στόματος του επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, Jean-Michel Six καλεί την ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βέρνης και του Τόκιο και να επαναφέρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

«Οι αγορές εξακολουθούν να κινούνται κατά συνέπεια χρειάζεται κάποιος να παρέμβει» δήλωσε ο κ. Six στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter και συμπλήρωσε: «Ο μόνος αποτελεσματικός πυροσβέσης που μπορεί να μας βγάλει γρήγορα από το φλεγόμενο κτίριο είναι η ΕΚΤ η οποία από την αρχή της κρίσης έχει λειτουργήσει αξιοθαύματα για να καθησυχάσει τις αγορές». Σήμερα άλλωστε, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος ώστε να χαλιναγωγήσει την άνοδο του γεν.

Φαίνεται πως βρισκόμαστε στα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών τώρα, υποστηρίζουν αναλυτές. Μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν για την ΕΚΤ είναι η επανεκκίνηση του προγράμματος SMP (αγορά ομολόγων) που έχει αδρανοποιηθεί από τον Απρίλιο του 2011 και η διάθεση πιστωτικών γραμμών σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι με δεδομένο ότι το EFSF δεν θα μπορεί να αναλάβει δράση πριν από το φθινόπωρο (στην καλύτερη των περιπτώσεων) σήμερα η ΕΚΤ είναι ο μόνος θεσμός που έχει τα πολεμοφόδια και μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση των spread των χωρών της περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v