Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Η επάρκεια πετρελαίου κινδυνεύει από το ψαλίδι στις επενδύσεις

Η IEA τονίζει πως 300 δισ. δολάρια είναι απαραίτητα για να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, αλλιώς στο κοντινό μέλλον η προσφορά δε θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Οι εταιρίες έχουν ακυρώσει επενδύσεις αξίας άνω των 100 δισ.

IEA: Η επάρκεια πετρελαίου κινδυνεύει από το ψαλίδι στις επενδύσεις

«Ιστορικές» περικοπές που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην επένδυση αυξάνουν την πιθανότητα «εκπλήξεων» στην ασφάλεια πετρελαίου στο «όχι τόσο μακρινό» μέλλον, ανέφερε σήμερα ο Neil Atkinson του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - IEA).

Περίπου 300 δισ. δολάρια είναι απαραίτητα για να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συντήρηση των επενδύσεών τους, πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις μόνο για να παραμείνουμε εδώ που είμαστε. Υπάρχει κίνδυνος καθώς φτάνουμε σε ένα σημείο κατά το οποίο μετά βίας επενδύουμε», τόνισε ο Atkinson, εκτιμώντας ότι «αν η επένδυση δεν ξαναρχίσει το 2017 και 2018, μπορεί να δούμε αύξηση στις τιμές αφού η προσφορά πετρελαίου δε θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση».

Το Bloomberg αναφέρει πως εταιρίες από την ConocoPhillips μέχρι τη Chevron και την BP έχουν ακυρώσει επενδύσεις αξίας πάνω από 100 δισ. δολαρίων, έχουν απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έχουν πετσοκόψει τα μερίσματα και έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία καθώς το πετρέλαιο έχει βουλιάξει ακόμα και κάτω των 30 δολαρίων το βαρέλι σε χαμηλά 12ετίας.

Με το αργό να εμφανίζει μια ανάκαμψη από τα μέσα Φλεβάρη σχεδόν στα 41 δολάρια, ο Atkinson εκτίμησε πως τα χειρότερα στις τιμές μπορεί να έχουν τελειώσει. Στο μεταξύ, ο Organization of Petroleum Exporting Countries και άλλοι παραγωγοί περιλαμβανομένης της Ρωσίας, σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Ντόχα τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν ένα πάγωμα στην παραγωγή προκειμένου να περιοριστεί μια παγκόσμια υπερπροσφορά.

Πάντως, μια συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για το ενδεχόμενο πάγωμα ίσως «δεν έχει νόημα» καθώς η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα που έχει την ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή, τόνισε ο Atkinson.

«Μεταξύ της ομάδας χωρών που γνωρίζουμε πως θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, μόνο η Σαουδική Αραβία έχει οποιαδήποτε ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή. Επομένως ένα πάγωμα στην παραγωγή είναι μάλλον σχετικά ανούσια. Είναι περισσότερο κάτι σαν χειρονομία που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης πως θα υπάρξει σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v