Βρετανία: Σε χαμηλά δύο ετών η άνοδος μισθών

Οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν 1,7%, αλλά πρακτικά μειώθηκαν κατά 0,6% αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Ο βρετανικός πληθωρισμός πλησιάζει το 3% και ανεβαίνει, σε μια χώρα που βασίζεται στις δαπάνες των νοικοκυριών για την ανάπτυξη της.

Βρετανία: Σε χαμηλά δύο ετών η άνοδος μισθών

Εντάθηκε τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο η πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά, καθώς η ανάπτυξη των μισθών στη χώρα ήταν ακόμη πιο βραδεία σε σύγκριση με τον πληθωρισμό.

Οι μέσες απολαβές ενισχύθηκαν κατά 1,7%, δηλαδή με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, όπως ενημέρωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS.

Ωστόσο αν ληφθεί υπόψιν ο πληθωρισμός, οι μέσοι μισθοί υποχώρησαν κατά 0,6%, ποσοστό που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2014. Μόνο τον Απρίλιο, σημείωσαν πτώση 0,7%.

Η ανάπτυξη των μισθών περιλαμβανομένων των μπόνους επιβραδύνθηκε σε 2,1% από το Φεβρουάριο στον Απρίλιο. Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, οι μισθοί υποχώρησαν 0,4%.

Τα πραγματικά εισοδήματα κατέγραψαν πτώση 1,5% μόνο τον Απρίλιο, δηλαδή την μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

Η επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο ήδη πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, επηρεάζοντας μια οικονομία που βασίζεται στις δαπάνες των νοικοκυριών. Αυτές οι εξελίξεις αυξάνουν την πίεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά την εκλογική μάχη που της στέρησε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι μισθοί δεν καταφέρνουν να αυξηθούν παρά την εύρωστη αγορά εργασίας. Η ανεργία υποχώρησε κατά 50.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα το ποσοστό να παραμείνει στο χαμηλό 42 ετών του 4,6%. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 109.000, στον αριθμό-ρεκόρ των 32 εκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός πλησιάζει το 3% και αυξάνεται, λόγω της βουτιάς της στερλίνας μετά το περσυνό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit. Αυτό επηρεάζει τις δαπάνες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα στοιχεία που δόθηκαν εχθές να δείχνουν πως οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν το Μάιο για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v