Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάμπριελ: Μέτρα κατά της Τουρκίας μετά τη σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους οι «ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας», βάζοντας "πάγο" και στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Απαραίτητα και αναπόφευκτα τα μέτρα λέει η Μέρκελ. Η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί λογικά απαντά ο Ερντογάν.

Γκάμπριελ: Μέτρα κατά της Τουρκίας μετά τη σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών

Την έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανίας έχει προκαλέσει η σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών στην Τουρκία, αλλά και το δημοσίευμα που ανέφερε πως γερμανικές εταιρείες -μεταξύ των οποίων η Daimler και η BASF- στηρίζουν την "τρομοκρατία",  με το Βερολίνο να απειλεί τώρα να κλείσει την πόρτα στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «προφανώς καλά οργανωμένη από πριν» τη σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η σύλληψή τους είναι «δυσανάλογη και όχι σύμφωνη με το νόμο».

«Για εμάς προτεραιότητα ήταν η αποφυγή της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θέλουμε να επικεντρωθούμε στον διάλογο. Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή με την Τουρκία και ορισμένες φορές αυτό δεν ήταν εύκολο. Ο τουρκικής καταγωγής κόσμος που μένει στη Γερμανία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία», είπε.

Κατά τον ίδιο, οι περιπτώσεις των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία «είναι μια απόπειρα να φιμωθούν οι επικριτικές φωνές».  

«Χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση στην τουρκική πολιτική», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν στις σχέσεις με την Τουρκία».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες «θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Τουρκίας», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης».

Ταξιδιωτική οδηγία

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα, ενώ σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την προσαρμογή των ταξιδιωτικών οδηγιών για τους Γερμανούς προς την Τουρκία».

"Μέχρι τώρα υπήρχε οδηγία για ορισμένες ομάδες, όμως λέμε πως τώρα αυτό αφορά όλους τους Γερμανούς πολίτες, όχι μόνον αυτούς με συγκεκριμένες δουλειές... Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί. Τα πιο παράλογα πράγματα είναι πιθανά", σχολίασε ο κ. Γκάμπριελ. 

Στην τελευταία οδηγία του, το υπουργείο Εξωτερικών γράφει πως "αυτοί που ταξιδεύουν προς την Τουρκία για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους καλούνται να δείχνουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να εγγραφούν στα Γερμανικα προξενεία και την πρεσβεία, ακόμα και γαι μικρότερης χρονικής διάρκειας ταξίδια". 

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως «οι υπεύθυνοι στην Άγκυρα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πολιτικές τους δεν είναι χωρίς συνέπειες», συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να συμβουλεύει εταιρείες να επενδύσουν σε μια χώρα χωρίς νομική βεβαιότητα και "όπου ακόμα και απόλυτα αθώες εταιρείες κρίνονται οτι έχουν στενούς δεσμούς με τρομοκράτες".

"Δεν μπορώ να δώ πως εμείς, ως Γερμανική κυβέρνηση, μπορούμε να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τις εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία αν υπάρχει η απειλή αυθαίρετης απαλλοτρίωσης για πολιτικούς λόγους", είπε.

Η γερμανική εφημερία Die Zeit είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Τουρκικές αρχές προ εβδομάδων είχαν δώσει στο Βερολίνο λίστα με 68 Γερμανικές εταιρείες που κατηγορούνται οτι έχουν δεσμούς με τον Φετουλά Γκιουλέν -τον κληρικό που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος. 

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και η βιομηχανία χημικών BASF. Η BASF επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στη λίστα, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας. 

Εν τω μεταξύ, το θέμα σχολίασε το εμπορικό επιμελητήριο DIHK, λέγοντας πως στο τρέχον περιβάλλον, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς επενδύσεις στην Τουρκία.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μεχμέτ Σισμέκ, διέψευσε το δημοσίευμα. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως "τα δημοσιεύματα οτι η Τουρκία ερευνά την Daimler AG και την BASF SE είναι παντελώς ψευδή. Καλωσορίζουμε τους Γερμανούς επενδυτές".

Μέρκελ: Απαραίτητα και αναπόφευκτα τα μέτρα

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε πως η καγκελάριος θεωρεί τη σειρά μέτρων που στοχεύουν την Τουρκία, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λίγο νωρίτερα, ως απαραίτητα και αναπόφευκτα.

«Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών κατά της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα», αναφέρεται σε ανάρτηση του Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ερντογάν: Σκεφτείτε λογικά

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, χαρακτήρισε "ατυχείς" τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως έχουν "εσωτερικό πολιτικό" στόχο. Είπε πως "η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί λογικά" και πως πρέπει να αποδεθχεί "την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης" στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η Γερμανία συμπεριφέρται σε πολλούς αθώους Τούρκους σαν να είναι κατάσκοποι. 

Απέκλεισε πως υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των Γερμανών που ταξιδεύουν στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως οι ανακοινώσεις οικονομικών μέτρων, που βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα, είναι απαράδεκτες.

Έχουμε καλές σχέσεις με τη Γερμανία και θέλουμε να τις διατηρήσουμε, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v