Τίτλοι αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών επιχειρήσεων δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις μετά την διπλή επίθεση στην Καταλονία.
Ο ευρύτερος δείκτης Euro Stoxx Travel and Leisure υποχωρεί 2,3% με τις αλυσίδες ξενοδοχείων και τις αεροπορικές εταιρείες που μετέχουν σε αυτό να καταγράφουν την μεγαλύτερη πίεση.
Σήμερα το πρωί η μετοχή της Ryanair υποχωρούσε 3%, η IAG (μητρική της British Airways χάνει 3,1% και η easyjet 3,2%, στις 12,59 στερλίνες.
Οι τίτλοι της εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων Accor πιέζονται και χάνουν 1% ενώ της Intercontinental 1,5%, όντας ο τίτλος με τις μεγαλύτερες απώλειες στον ισπανικό Ibex.
Πτωτικά κινούνται και οι τίτλοι των μεγάλων τουρ οπεραϊτορ. H Thomas Cook χάνει 1,9%, ενώ η TUI 0,5%.
Όπως θυμίζουν οι Financial Times τα τρομοκρατικά χτυπήματα πλήττουν την τουριστική βιομηχανία καθώς οδηγούν σε ακύρωση ταξιδιών και μειωμένα έσοδα. Η Thomas είχε πέρυσι προειδοποιήσει για τις συνέπειες από τις επιθέσεις σε Παρίσι, Κωνσταντινούπολη και Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι «μείωσαν σημαντικά» την ζήτηση για διακοπές. Ωστόσο τα κέρδη και η τιμή της μετοχής έχουν έκτοτε ανακάμψει.