Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Κορέα: Γίναμε πυρηνική δύναμη, μπορούμε να πλήξουμε τις ΗΠΑ

Η Πιονγιάνγκ δοκίμασε επιτυχώς τον νέο ICBM Hwasong-15 και πέτυχε τον «στόχο» να γίνει πυρηνική δύναμη, ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΗΠΑ-Ιαπωνία συμφώνησαν να αυξήσουν τις αποτρεπτικές δυνατότητες του Τόκιο.

Β. Κορέα: Γίναμε πυρηνική δύναμη, μπορούμε να πλήξουμε τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα -χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο- δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή. Με αυτή τη δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα, που απαίτησαν η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγιάνγκ, αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε η Πιονγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

"Σοβαρή ανησυχία" από την Κίνα

Η Κίνα εξέφρασε την "σοβαρή ανησυχία" της για τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Β. Κορέα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές να ενεργήσουν προσεκτικά για να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυξάνονται οι αποτρεπτικές δυνατότητες της Ιαπωνίας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανήρτησε μια φωτογραφία του Τραμπ στην οποία εικονίζεται να συζητά με τον Άμπε σχετικά με «την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας». Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.

Τραμπ και Άμπε επίσης «συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ, μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα, που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Τραμπ και Μουν βλέπουν μια απειλή για «όλο τον κόσμο»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο». «Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή, την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγιάνγκ.

Ο Εμ. Μακρόν καταδικάζει την «ανεύθυνη» νέα δοκιμή 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγιάνγκ. «Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγιάνγκ και την αλληλεγγύη με τους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Καταδίκη και από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών 

Ως «ενέργεια η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα» χαρακτηρίζει τη χθεσινή πυραυλική δοκιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το υπουργείο Εξωτερικών. Εκφράζει την κατηγορηματική καταδίκη του αλλά και την «ετοιμότητα» της Ελλάδας «για συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη διασπορά πυρηνικών όπλων και την αποτροπή της παράνομης μεταφοράς πολεμικής τεχνογνωσίας και υλικών».

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο εξωτερικών καλεί την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία επέλεξε για πολλοστή φορά να αψηφήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και τις σχετικές Αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να αποστεί από κάθε νέα ενέργεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v